Στέλιος Νικολαΐδης

Η Δύναμη της Φύσης! Yπάρχουν φυτά που σπάνε και μπετόν!

today8 Ιουλίου, 2023

Background
share close

 Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί κάπου στην Κρήτη. Μια σκηνή που βλέπει κανείς συχνά στην επαρχία. Η συγκεκριμένη πάντως έχει ξεχωριστή δυναμική. Οι δυο σκυλοκρεμύδες έχουν ήδη βγει και η τρίτη έχει φουσκώσει το οδόστρωμα. Υπάρχει ελπίδα!

Η Σκυλοκρεμμύδα ή ασκελετούρα, φυτρώνει σε χαμηλά υψόμετρα, πολλές φορές κοντά στη θάλασσα. Είναι φυτό ποώδες πολυετές και φέρει βολβό ογκώδη (5-15 εκατοστά διάμετρο) κοκκινωπό ή λευκωπό ο οποίος αποτελείται από σαρκώδεις χιτώνες. Έχει φύλλα ακέραια, λογχοειδή με μήκος 30 εκατοστά ως 1 μέτρο και πλάτος 3-10 εκατοστά τα οποία βγαίνουν στο τέλος του Φθινοπώρου. Ο ανθοφόρος βλαστός εμφανίζεται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο όταν έχουν ξεραθεί πια τα φύλλα και το ύψος του φτάνει 1-1,5 μέτρα. Τα άνθη είναι λευκωπά με νεύρωση ρόδινη ή πράσινη και σχηματίζουν μακρύ βότρυ 30-50 εκατοστά που αποτελείται από 50-100 άνθη.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει πολλά για τις θεραπευτικές της ιδιότητες ως διουρητικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ιατρική των αρχαίων Αιγυπτίων και αναφέρεται σε πάπυρο του Ebers (1500 π.Χ.) ενώ στο Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε πολύ κατά της υδρωπικίας για την ισχυρή διουρητική της δράση.

Ο λαός συνηθίζει από την πανάρχαια εποχή να κρεμά τις ασκελετούρες στα σπίτια τα καταστήματα πιστεύοντας πως φέρνει γούρι.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%