Στέλιος Νικολαΐδης

Η λέξη “ευ”: Δες κάτι υπέροχο!

today24 Μαΐου, 2023

Background
share close

Προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιείται ως πρόθεμα σε πολλές λέξεις. Σημαίνει “καλός”, “ευχάριστος”, “επιθυμητός” ή “επιτυχημένος”, ανάλογα με την σημασία της λέξης στην οποία εφαρμόζεται. Για παράδειγμα, η λέξη “ευτυχής” σημαίνει “καλοτυχημένος”, ενώ η λέξη “ευχάριστος” σημαίνει “προσφέρων ευχαρίστηση” ή “επιθυμητός”.

Γενικά, το πρόθεμα “ευ-” χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι θετικό ή καλό, ενώ αντίθετα, το πρόθεμα “δυσ-” δηλώνει κάτι αρνητικό ή δυσάρεστο.

Παραδείγματα άλλων λέξεων που περιέχουν το πρόθεμα “ευ-” είναι οι λέξεις ευγενής, ευφυής, ευσυνείδητος, ευαίσθητος, ευπρόσδεκτος, ευτυχής, ευπαρουσίαστος και πολλές άλλες.

Νά μερικές ακόμη:

ευθυμία, ευλάβεια, ευκαιρία, ευαισθησία, ευδαιμονία, ευφορία, ευέξαπτος, ευδιάθετος, ευχάριστος, ευαίσθητος, ευψυχία, ευλογία, ευκολία, ευστοχία, ευτυχία, ευπρέπεια, ευφυΐα, ευρυθμία, ευσυνείδητος, ευγενής, ευπορία, ευφημία, ευαγγελικός, ευκρίνεια, ευπάθεια, ευσέβεια, ευταξία, ευλογημένος.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Στέλιος Νικολαΐδης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συνεχίζοντας λοιπόν την ιστορία του Οδυσσέα και των λωτών, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έμειναν στο νησί των λωτών και έφαγαν από τους καρπούς των λωτών, οι οποίοι ήταν τόσο γλυκοί που ξέχασαν τον πόνο τους για την επιστροφή στην Ιθάκη. Ωστόσο, ο Οδυσσέας κατάλαβε γρήγορα το λάθος τους και τους ανάγκασε να αναχωρήσουν από το νησί των λωτών. ΕΛΛΗΝΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ […]

today24 Μαΐου, 2023

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%