Στέλιος Νικολαΐδης

Η λέξη βούδας ή Μπούντχα στην αρχαία Ινδική γλώσσα και την Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος»

today14 Δεκεμβρίου, 2020

Background
share close

Προέρχεται από την ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ. Η λέξη βούδας, συνεπώς, δεν αφορά στον συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ένα τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης.

Αποφθέγματα του Βούδα που θα αφυπνίσουν την σκέψη σας:

1. Όπως η βροχή πέφτει εξίσου πάνω σε δίκαιους και αδίκους, μη βαραίνεις την καρδιά σου με κρίσεις, μα δρόσισέ τους όλους με την καλοσύνη σου.

2. Χιλιάδες κεριά μπορούν να ανάψουν από ένα κερί και η ζωή αυτού του κεριού δεν θα μικραίνει. Η ευτυχία ποτέ δεν μικραίνει όταν μοιράζεται.

3. Να μη βυθίζεσαι στο παρελθόν, να μην κάνεις όνειρα για το μέλλον, να επικεντρώνεις την σκέψη σου στην παρούσα στιγμή.

4. Όσο δινόμαστε στον κόσμο, τόσο μας δίνεται κι αυτός.

5. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι σε εγρήγορση τώρα, αύριο, πάντα. Πρώτα βρες το δρόμο σου, δίδαξε μετά τους άλλους, και η δυστυχία θα νικηθεί. Για να δείξεις όμως το δρόμο στους άλλους, πρέπει πρώτα να κατορθώσεις κάτι πολύ πιο δύσκολο: να βρεις τον δικό σου. Εσύ είναι ο αφέντης του εαυτού σου. Ποιος άλλος; Τον αφέντη σου θα τον βρεις, αν εξουσιάσεις τον εαυτό σου.

6. Μην είσαι σκληρός δικαστής του εαυτού σου. Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς θ` αγαπήσεις τον κόσμο;

7. Το να κρατάς θυμό είναι σαν να αρπάζεις ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον. Αυτός που καίγεται είσαι εσύ.

8. Όσες δυσκολίες κι αν είχες στο παρελθόν, μπορείς μια καινούργια αρχή να κάνεις από σήμερα.

9. Όταν συγκεντρώσεις την καρδιά σου σε ένα σημείο, τότε τίποτα δεν θα είναι αδύνατο για σένα.

10. Μοιραζόμαστε τον αέρα με τα δάση και το νερό με τις θάλασσες. Είμαστε ένα σώμα!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

Disney: 10 σειρές Star Wars, 10 Marvel και νέες ταινίες

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 10 σειρές για κάθε... σύμπαν ανακοίνωσε η Disney στην στην εκδήλωση Ημέρα των Επενδυτών. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης εκδήλωσης την περασμένη Πέμπτη, η Disney ανακοίνωσε τον επιβλητικό αριθμό των 20 νέων τίτλων που εκτείνονται γύρω από το franchise Star Wars και το Marvel Cinematic Universe, παρουσιάζοντας διάφορα teasers και τρέιλερ για τα επερχόμενα πρότζεκτ. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να […]

today14 Δεκεμβρίου, 2020


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%