Στέλιος Νικολαΐδης

Η τέταρτη εξουσία χειρότερη και από τις άλλες τρεις!

today6 Απριλίου, 2023

Background
share close

Η δημοσιογραφική χειραγώγηση αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα των κοινωνιών μας αφού έχει την ικανότητα να αποπλανεί τους ανθρώπους μέσω ψευδών ή αλλοιωμένων ειδήσεων, κατευθύνοντας τον κόσμο σε μια προεπιλεγμένη πορεία αντί να τους ενημερώνει αντικειμενικά και να τους βοηθά να κρίνουν ανεξάρτητα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης και να τους δώσουμε τα εργαλεία για να αναγνωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις.

Οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επιδιώκουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, να αναφέρουν πηγές και να εξηγούν σαφώς τα γεγονότα.

Επιπλέον, ο πολίτης πρέπει να έχει κριτική στάση και να ερευνά ο ίδιος τα γεγονότα προτού αποφασίσει για την αλήθεια.

Είναι απίστευτα σοβαρό το πρόβλημα της δημοσιογραφικής χειραγώγησης και προτείνω να σκεφτούμε τα παραπάνω βήματα για να δώσουμε λύσεις που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτή η ανησυχητική πρακτική.

Η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια είναι βασικά μέσα για τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας και για τη διατήρηση της δημοκρατίας.

Επίσης πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε την πιο επικίνδυνη μορφή δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ειδικά με δημοσιογράφους και εκπομπές που γίνονται δημοφιλείς, επειδή παίρνουν θέση στα γεγονότα με τον τρόπο που εσύ θέλεις να τα πεις! Φαινομενικά γίνονται η φωνή σου. Αν μάθεις όμως να ακούς και να αποσυμβολίζεις αυτά που λένε ψύχραιμα και ήρεμα, παρατηρείς ότι με ανεπαίσθητο τρόπο εν τέλει δικαιώνουν έμμεσα και με αναφορές αυτό που θέλουν να υποστηρίξουν, να αθωώσουν, ώστε σιγά σιγά να σε επαναφέρουν σε αυτό που έχεις σιχαθεί! Σου το κάνουν πάλι ελκυστικό έμμεσα, σταδιακά, εντέχνως! Ειδικά οι προβεβλημένοι από το σύστημα δημοσιογράφοι. Που υπηρετούν την τσέπη τους και αυτούς που τους προβάλουν. Παίρνουν το χρώμα των δικών σου συναισθημάτων και με τραγικές και πανέξυπνες κινήσεις λεκτικές σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι οι τίμιοι και μοναδικοί εκφραστές της δικής σου αλήθειας. Μεγάλη προσοχή! Αυτοί είναι οι χειρότεροι σε σχέση με τους γνωστούς «ήρωες» που βάζουν τα στήθη τους μπροστά ευθέως στον κόσμο ώστε να προστατέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα-συμφέροντα.

Όσον αφορά την χώρα μας, το όνομα της πρώτης περίπτωσης του χαμαιλέοντα σας έρχεται αβίαστα νομίζω! Ένας γυμνοσάλιαγκας! Όπως και του δεύτερου ήρωα που έγινε θρύλος… στα Γήπεδα!

Μακάρι να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος και τρόπος δημοσιογραφίας! Με εκσυγχρονισμό των κανόνων δεοντολογίας, περισσότερη ενσυναίσθηση και πραγματική αγάπη.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%