Στέλιος Νικολαΐδης

Και λες, γιατί τόση τρέλα στην τηλεόραση;

today4 Ιουλίου, 2023

Background
share close

Γιατί τόσος χαβαλές, τόσο χαμηλής στάθμης παρουσιαστές αλλά και πατσαβούρια στις εκπομπές; Γιατί τέτοιο χαμηλό επίπεδο παρουσιαστών αλλά και realities που πολλά από αυτά ευτελίζουν τους συμμετέχοντες, παρουσιαστές, κριτές και παίκτες; Γιατί τόσο χαμηλό επίπεδο, ενώ θα μπορούσε να είναι επιμορφωτική; Δημιουργική!

Ναι, όλα αυτά έτσι είναι, αλλά αν δεις την μεγάλη εικόνα, όλα αυτά αποτελούν μια ασπίδα, αλλά και εκτόνωση πολλών τοξικών και ανόητων διαδρομών που έχει πολλές φορές η λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού. Ιδιαίτερα δε του μονόχνοτου μυαλού.

Συνεπώς, όλο αυτό το τηλεοπτικό χάλι είναι δικλείδα εκτόνωσης των ανισόρροπων ενστίκτων του ανθρώπου. Και όταν το καταλάβεις αυτό, απλά χαλαρώνεις και κλείνεις την τηλεόραση ή βλέπεις πολύ επιλεκτικά αυτό που θέλεις έχοντας ξεκάθαρη όμως την προσοχή σου.

Μακάρι κάποτε να μη χρειάζεται όλο αυτό και να βγούμε σε μια εκπαιδευτική και αξιόλογη τηλεοπτική σκηνή. Όλα εξαρτώνται από εμάς…

Οι ανισορροπίες ενστίκτων που αναφέρονται είναι οι διαδρομές σκέψης και συμπεριφοράς που μπορεί να είναι ανεπιθύμητες ή μη υγιείς και να προκαλούν στρες και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η επιθυμία για εξουσία και κυριαρχία, η ανάγκη για αναγνώριση και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητική συμπεριφορά και συχνά να αποτελέσουν πηγή στρες και άγχους.

Άλλες ανισορροπίες ενστίκτων περιλαμβάνουν την υπερβολική επιθυμία για ασφάλεια, την αδυναμία στην αντιμετώπιση του φόβου, την επιθυμία για άνεση και ηδονή, και την αδυναμία στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και της αλλαγής.

Αυτές οι ανισορροπίες ενστίκτων μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες στη ζωή και την υγεία του ανθρώπου, και γι’ αυτό προσφέρεται η εκτόνωση τους μέσω των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Οπότε προφανώς έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε! Γι’ αυτό και αυτά τα προγράμματα και ανεκτά είναι και νούμερα κάνουν παρά το παράδοξο της χαμηλής ποιότητας τους!

Ιδεατά βέβαια θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφορα είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών. Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

– Εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με διάφορα θέματα, όπως η επιστήμη, η ιστορία, η φιλοσοφία και η κουλτούρα εν γένει. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της διανόησης και να ενθαρρύνουν τον θετικό διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών.

-Προγράμματα ψυχαγωγίας που προωθούν την δημιουργικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων, όπως η τέχνη, μουσική, λογοτεχνία κ.λπ. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους και να ενθαρρύνουν την θετική συναισθηματική κατάσταση.

– Προγράμματα που προωθούν την υγεία και την ευεξία, όπως αθλητικές εκπομπές και προγράμματα μαγειρικής με υγιεινά φαγητά. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της φυσικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας.

– Προγράμματα που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, όπως ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για κοινωνικά θέματα και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευαισθησίας και της κοινωνικής συνείδησης και να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.

Συνολικά, τα προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών ενστίκτων είναι αυτά που προωθούν την υγεία, την δημιουργικότητα, την εκπαίδευση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%