Στέλιος Νικολαΐδης

Λέξεις που μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας αυτές που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούμε στις συζητήσεις μας

today30 Οκτωβρίου, 2020

Background
share close

Οι σωστές λέξεις μπορούν να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν ή ακόμα και να αλλάξουν την ζωή τόσο αυτού που τις χρησιμοποιεί, όσο και εκείνου που τις ακούει. Με λίγα λόγια κάθε λέξη μετράει. Οι ευφυείς άνθρωποι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την σημασία τους με αποτέλεσμα να ξέρουν ποια λέξη να πουν και σε ποια περίσταση. Οι λέξεις που πρέπει να μάθουμε να λέμε πιο συχνά είναι οι εξής:

1. “Εάν”. Αν μάθεις να εντάξεις αυτή την τόσο μικρή, αλλά σημαντική λέξη στο λεξιλόγιό σου τότε θα μπορούσες να αλλάξεις τον τρόπο που σε βλέπουν οι συνεργάτες και γενικά οι άνθρωποι γύρω σου. “Εάν θα ήθελες”, “εάν δεν ήξερες” εκφράσεις που μας κάνουν πιο συμπαθείς.

2. “Θα μπορούσες” αντί για “πρέπει”. Η συγκεκριμένη φράση όταν ζητάμε κάτι απ’ οποιονδήποτε μας ανεβάζει στα μάτια του άλλου, καθώς δεν απαιτούμε αλλά ζητάμε ευγενικά ή απλά του δείχνουμε εμπιστοσύνη χωρίς να λαμβάνουμε τον ρόλο του κριτή.

3. “Ναι”. Η μαγική αυτή λέξη μπορεί να κρίνει την πορεία μια σημαντικής συζήτησης. Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε είναι πιο πιθανό η συζήτηση να συνεχιστεί, σε αντίθεση με την άρνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επικοινωνία.

4. “Μαζί”. Μια λέξη κλειδί, της οποία τα οφέλη μπορούμε να δούμε όταν την χρησιμοποιούμε σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford, τα αποτελέσματα για τα μέλη ομάδων που άκουγαν συχνά τη λέξη “μαζί” ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι συμμετέχοντες εργάζονταν 48% περισσότερο και αισθάνονταν λιγότερη κούραση. Αυτό γιατί αποτελούσαν μέλος μια ομάδας και η συλλογικότητα ήταν αυτή που τους έδινε τη δύναμη να συνεχίσουν.

5. “Ευχαριστώ”. Η λέξη που αλλάζει τα πάντα. Το να μάθεις να λες ευχαριστώ ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την ζωή σου, αλλά και του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεσαι. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μην μακραίνει τον βίο, τον κάνει ωστόσο πιο εύκολο. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι λένε συχνά “ευχαριστώ” βγάζουν την εικόνα του ανθρώπου που έχει ήθος και δεν θα αδικήσει τον συνεργάτη ή τον συνομιλητή.

6. “Και”. Ποιος να το πίστευε ότι ένας σύνδεσμος θα ήταν τόσο σημαντικός για την επικοινωνία. Οι μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως το “και” μπορεί να σε γλυτώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως μια διαφωνία. Κατά τους ερευνητές οι ευφυείς άνθρωποι δεν προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο στον συνομιλητή τους, ακόμη κι αν έχουν, αλλά προσπαθούν να περάσουν την αντίθεσή τους σαν μια εναλλακτική πρόταση χρησιμοποιώντας το “και”.

7. “Επειδή”. Το “επειδή” μπορεί να κάνει κάθε σου αίτημα ή και διαφωνία υποκειμενική, καθώς το χρησιμοποιείς για να εξηγήσεις. Εξηγώντας στους άλλους, το γιατί δεν θα κάνουμε αυτό που προτείνουν και εξηγώντας το ήρεμα και σταθερά μειώνουμε τις αντιδράσεις και συχνά το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό.

8. Το όνομα του άλλου. Είναι απλό, απευθυνόμενοι σε κάποιον και χρησιμοποιώντας το όνομα του, κάνουμε την διαφορά, γιατί αιχμαλωτίζουμε την προσοχή του. Παράλληλα, περνάμε το μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν την γνώμη του και ότι είναι σημαντική για εμάς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με έρευνες χτίζονται οι ισχυρότερες επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.

Όσον αφορά τις λέξεις που οι ευφυείς άνθρωποι έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους, η λίστα περιλαμβάνει τις εξής: Πρέπει, Οφείλεις, Δεν μπορώ, Εύκολο, Τώρα, Μόνο, Γρήγορα.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%