Στέλιος Νικολαΐδης

ΜΟΤΙΒΑ

today11 Οκτωβρίου, 2021

Background
share close

Όσα φαίνονται απλά και διάφανα! Αν προσέξεις καλά και κοιτάξεις με λογικό και παρατηρητικό βλέμμα, θα διαπιστώσεις πολύ απλά ότι είναι μοτίβα. Μοτίβα που διαμορφώνουν συνείδηση χώρο και χρόνο αποδοχής.

Τι μας διδάσκουν τα ριάλιτις; Όλα τα γνωστά ριάλιτις έχουν πραγματικά να μας μεταδώσουν ένα μήνυμα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Στο survivor, παραδείγματος χάριν, μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να παλεύουν πολύ σκληρά για την τροφή τους, να κερδίσουν σε αγωνίσματα που τους θέτει η παραγωγή, να παλεύουν μεταξύ τους πολλές φορές σκληρά για να επιβραβεύονται, Και να χωρίζονται σε ομάδες, όπως η κόκκινη και η μπλε, για να μπορούν να μετακινούνται μέσα στις ομάδες και πολλά άλλα. Το Bigbrother πάλι μας δείχνει ότι μπορούμε να βλέπουμε τι γίνεται μέσα σ’ ένα σπίτι, πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι…

ΜΟΤΙΒΑ!

Ποιες είναι οι εμπειρίες τους και οι χαρακτήρες τους, μπορούμε να το βλέπουμε, να το σχολιάζουμε σαν να είναι κάτι. Στην Φάρμα πάλι μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία του αγρότη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τον πολιτισμό στη διάθεση των συμμετεχόντων, να γυρίσουμε αιώνες πίσω και να δούμε πώς πρέπει να επιβιώσουμε σε περίπτωση που χαθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, χαθούν οι ανέσεις, χαθεί ο πολιτισμός! Στο Bachelor πάλι μαθαίνουμε ότι ένας άντρας μπορεί να φλερτάρει με 20 γυναίκες, να τις φιλάει όλες, να τις αγκαλιάζει, να κάνει ό,τι θέλει, και τελικά να επιλέγει μία την οποία μπορεί να την παντρευτεί και μετά να την χωρίσει! Γιατί έχει τη συμπεριφορά σουλτάνου!

ΜΟΤΙΒΑ! Όλα τα ριάλιτις, τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα με λίγες εξαιρέσεις τελικά είναι ένα μεγάλο σχολείο από το οποίο εμείς, συνειδητά ή ασυνείδητα, βγάζουμε συμπεράσματα για τη ζωή, το μέλλον και την κοινωνία μας. Αλληγορικά μηνύματα… Θέσεις, απόψεις και πολλές φορές με κατευθυνόμενα σενάρια και συμπεριφορές… Χτίζουν μαζί μας την νέα κοινωνία! Δεν πρέπει κανείς να αναρωτιέται πού είναι τα θεμέλια της κοινωνίας που έρχεται! Όλα αυτά ξεκινούν μέσα από το σπίτι μας και την τηλεόραση -με την βοήθεια των ριάλιτις, πολλών εκπομπών πρωινών και μεσημεριανών που πλέον έχουν κατευθυνόμενο χαρακτήρα μέσα από τα μοτίβα, κατά το μάλλον ή ήττον! Και έτσι εκπαιδευόμαστε σε κάτι εντελώς καινούργιο ώστε να μην απορεί κανείς που χτίζεται ο νέος κόσμος μέσα από επανεκπαίδευση θέσεων, συμπεριφορών που μας περνάει η τηλεόραση για να μπορέσουμε να καλύψουμε την μοναξιά μας! Οι αδύναμες σχέσεις με τους συντρόφους μας, με τους φίλους μας, αλλά και η υπεραξία των social media αφήνουν όλη αυτή την πλημμυρίδα των νέων διαθέσεων να μας χτίσει σιγά-σιγά έναν κόσμο όπως ακριβώς τον ονειρευόμαστε μέσα από αυτά που βλέπουμε πλέον! Και που εξασθενούν την αντίληψη και τον ορθολογισμό! Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για αυτά τα πράγματα… Εγώ εδώ σας αφήνω, με τις δικές σας σκέψεις -και για άλλα παιχνίδια, άλλες εκπομπές, να βρείτε μέσα σε αυτές ή πίσω από αυτές το νόημα, το μήνυμα, και την αξία τους. Γιατί πραγματικά δεν είναι καθόλου λογικό, όσο κι αν φαίνεται έτσι, να δημιουργούνται ρωμαϊκές αρένες! Όπου άνθρωποι να πληγώνονται, να πεινούν, να βρίσκονται σε κακουχία, να συναγωνίζονται μεταξύ τους χάνοντας το χαρακτήρα τους και την ευγενή άμιλλα. Και να πληρώνονται γι’ αυτό, όπως μπορεί να πληρωθείς για να κάνεις ό,τι θέλει κάποιος… ας πούμε για να παίξεις σε μια πορνό ταινία κ.λπ. Τώρα έτσι όπως τα είπαμε, σκέψου κι εσύ, και συμπλήρωσε με αυτά που έχεις δει, που έχεις ακούσει, που έχεις αγαπήσει και καταλαβαίνεις ότι τελικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που μας χρειάζεται αλλά σε εκείνο που θέλουν κάποιοι να μας περάσουν για να είμαστε εύκολοι! Σε νέες πεποιθήσεις για να έχουμε την λιγότερη αντίσταση! Και τώρα παρόλο που τα γνωρίζουμε αυτά θέλουν  να εξακολουθούμε να χαιρόμαστε να τα βλέπουμε όλα αυτά σαν να μην ξέρουμε, να μην καταλάβαμε ποτέ τίποτα. Σου δίνουν αυτό που θέλεις να δεις για να κάνεις εκείνο που θέλουν να κάνεις… Και πραγματικά δεν είπα κάτι νέο… Όλοι τα ξέρουμε αυτά… αλλά «καλά, πάμε να δούμε, άρχισε το παιχνίδι… κορμιά, πόζες, αγώνες, έρωτες! Και πίσω από όλα αυτά κρυμμένο ένα μήνυμα: «θα κάνεις για λίγο αυτό που θες αλλά θα πας και εκεί που θέλω, σταδιακά, με τον εύκολο η τον δύσκολο τρόπο!» Έτσι είναι τα παιχνίδια, έχουν επιβράβευση τιμωρία, έρωτες, ζήλιες… Έχουν τα πάντα…

Είτε έκανες like είτε όχι το κείμενο το διάβασες γιατί, όπως και τα παιχνίδια σου δίνουν εικόνες το κείμενο αυτό (στο FB) έχει την  εικόνα μιας κοπέλας που δεν την ξέρουμε που είναι όμως όμορφη και η ομορφιά πάντα σε τραβάει προς το μέρος της ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι κρύβεται πίσω από αυτήν! Ψάξε πάντα για τα ΜΟΤΙΒΑ!

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%