Στέλιος Νικολαΐδης

Ο Κόσμος μας γίνεται εικονικός!

today2 Μαρτίου, 2021

Background
share close

ΜΕ “απόσταση” φτιάξαμε μπύρα χωρίς αλκοόλ και καφέ Ντεκαφεινέ! Και να τώρα αυτή η εικονικοποιήση της σεξουαλικότητας! Επίσης από τον έρωτα κρατάμε το Σεξ και όχι το πραγματικό Σεξ αλλά το διαδικτυακό, το Εικονικό!

Ο Κόσμος μας γίνεται εικονικός και φευγαλέος, σκιώδης! Γίνεται επίπεδος και στιλπνός σαν καθρέφτης, ώστε να χωρά στην οθόνη του κινητού! Η Πανδημία μας εθίζει! Σε μία εποχή που απωθείς τα πάντα το Ίντερνετ καταβροχθίζει τον έντυπο λόγο και οι σχέσεις -ακόμα και οι πιο στενές -γίνονται ρευστές.

H ρουτίνα σήμερα υποκαθιστά τον ρόλο της Παράδοσης στην Παραδοσιακή κοινωνία.

Μέσω της επανάληψης δημιουργείται ένα είδος προστατευτικού κουκουλιού, μια αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) «οντολογικής ασφάλειας» για το άτομο! Η επανάληψη παράγει εμπιστοσύνη, δηλαδή πίστη ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος και αύριο όπως και σήμερα ή χθες, ότι δεν θα συμβεί κάτι το ξαφνικό ή τρομερό…

Έτσι η «ρουτίνα» γίνεται ένα είδος ξόρκι! Μόνο που αυτό το ξόρκι είναι πολύ πιο αδύνατο σήμερα πάρα στην παραδοσιακή κοινωνία, λόγω της σύγχρονης κοινωνικής ταχύτητας, σχεδόν εξαΰλωσης

Γι’ αυτό και πολλοί, παραπολλοί, γαντζώνονται στην ρουτίνα με τρόπο υστερικό (ή ψυχαναγκαστικό) για να εξορκίσουν μανιασμένα την αλλαγή!

Στο βάθος της μνήμης υπάρχει το ίχνος του πραγματικού, σκεπασμένο όμως (και αλλοιωμένο) από φαντασιώσεις προβολές και ερμηνείες του σε βαθμό εξαφάνισής του….

Ο Παροντισμός της εποχής μας οφείλεται και στο τέλος των Μεγάλων αφηγήσεων! Είμαστε σαν τα κοχύλια και τους αστερίες στην αμμουδιά, αφού αποσυρθούν τα νερά στην άμπωτη! Έξω από τα νερά μας!

Αν το ποτάμι είναι το σύμβολο της πρώτης νεωτερικότητας η λίμνη (που στερεύει) είναι το σύμβολο της Ύστερης! Και πως να υπάρξει αυτουπέρβαση αν δεν υφίσταται Μεγάλη Αφήγηση οπού να εντάξεις την μικρή σου διαδρομή!

Η εποχή μας, απαιτεί την αυτοέκφραση: ”Εκφράσου, ακολούθα τα συναισθήματά σου, απόλαυσε το Τώρα”. Αλλά, πως να αντέξει το Τώρα, πως να υπάρξει το Τώρα χωρίς ένα παρελθόν και κυρίως χωρίς ένα Μέλλον! Λεπτή εποχή, που λεπταίνει περισσότερο σαν τους πάγους της λίμνης τους έτοιμους να σπάσουν την άνοιξη!

Εδώ πρέπει ο Θεός να δώσει την χάρη του! Είμαστε ακόμα παιδιά του… Πρέπει να σταματήσει την θυσία του Αβραάμ…

ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΩΣΕΙ!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%