Στέλιος Νικολαΐδης

Οδηγός-χάρτης δράσης και προστασίας!!!

today13 Μαΐου, 2022

Background
share close

Έρχεται ύφεση; Τι ακριβώς είναι και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε;

Σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται συνεχώς τα σημάδια ότι μια οικονομική ύφεση είναι προ των πυλών. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τον πληθωρισμό ακολουθεί συνήθως μια συρρίκνωση της οικονομίας. Με μία μόλις εξαίρεση, πριν από κάθε ύφεση στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρήθηκε μια αύξηση στις τιμές όλων των προϊόντων

Τι είναι ύφεση;

Ουσιαστικά, είναι μια εκτεταμένη χρονική περίοδος κατά την οποία η οικονομία συρρικνώνεται. Συνήθως αυτό γίνεται όταν συρρικνώνεται για περισσότερα από δύο τρίμηνα και μετριέται συνήθως με βάση το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (το ΑΕΠ, δηλαδή πόσο αγοράζουμε και παράγουμε ως κοινωνία).

Η πραγματικότητα μιας ύφεσης είναι αρκετά σκοτεινή: υψηλό ποσοστό ανεργίας, τα χρηματιστήρια στα τάρταρα και μισθοί που έχουν μείνει σταθεροί ή μειώνονται.

Κατά την διάρκεια μιας ύφεσης, ο κόσμος συνήθως μειώνει τα έξοδα. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης» που ξεκίνησε το 2007, παρόλο που η κρίση κράτησε μόλις 18 μήνες, ο αντίκτυπός της επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια ύφεση;

Πρώτα, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Ακόμα και αν η ύφεση είναι αναπόφευκτη, δεν ξέρουμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπός της.

Δεν βλάπτει να είμαστε και προετοιμασμένοι. Ακολουθούν κάποια βήματα:

Εξασφαλίστε την θέση εργασίας σας. Παγκοσμίως, η ανεργία είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας. Μια ύφεση θα μπορούσε να φέρει ολική ανατροπή στην αγορά εργασίας

Σκεφτείτε τι θα κάνετε με το θέμα της στέγης. Οι τιμές real estate είναι αρκετά υψηλά, οπότε ίσως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτείτε.

Βάλτε λεφτά στην άκρη. Συνήθως είναι καλή ιδέα να έχετε ρευστοποιήσιμα assets για έκτακτες ανάγκες.

Τέλος, μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να κυριαρχήσουν. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Για τους επενδυτές, μην ξεχνάτε τους στόχους σας και κρατήστε το portfolio σας.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%