Στέλιος Νικολαΐδης

Τα 7 συμπτώματα της διαταραχής προσωπικότητας! Τι είναι η διαταραχή

today16 Νοεμβρίου, 2020

Background
share close

Οι άνθρωποι με διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζoνται γενικά από μια μακροχρόνια δυσπιστία και καχυποψία ως προς τους άλλους. Ένα άτομο με διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύει ότι τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων είναι ύποπτα ή ακόμη και κακόβουλα. Τα άτομα με αυτήν την διαταραχή υποθέτουν ότι άλλοι άνθρωποι θα τους βλάψουν ακόμα και αν δεν έχουν ενδείξεις βάσιμες για κάτι τέτοιο. Αν και είναι αρκετά φυσιολογικό για τον καθένα μας να έχουμε έναν ορισμένο βαθμό «παράνοιας» σχετικά με ορισμένες καταστάσεις στην ζωή μας (όπως να ανησυχούμε για μια επικείμενη σειρά απολύσεων στο χώρο εργασίας), οι άνθρωποι με διαταραχή της προσωπικότητας το κάνουν αυτό σε έναν ακραίο βαθμό για κάθε τι που έχει να κάνει με την προσωπική τους ζωή.

Είναι δύσκολο γενικά να κάνει κανείς παρέα με κάποιον που έχει διαταραχή της προσωπικότητας του καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το άτομο αυτό. Λόγω της καχυποψίας που τους διακατέχει τα άτομα αυτά είναι κλεισμένα στον εαυτό του και έτσι όντας αρκετά μυστικοπαθή και απόμακρα τους είναι αρκετά δύσκολο να συνάψουν κάθε είδους σχέσεις.

Η διαταραχή της προσωπικότητας κάνει εμφανή τα συμπτώματα της στα αρχικά χρόνια της ενηλικίωσης. Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά:

Υποψιάζεται κανείς ότι οι άλλοι θέλουν να τον εξαπατήσουν ή να τον βλάψουν χωρίς βάσιμες αποδείξεις. Έχει αδικαιολόγητες αμφιβολίες για την αξιοπιστία φίλων ή συνεργατών. Δεν εμπιστεύεται τους άλλους γιατί πιστεύει πως ό,τι και αν πει θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του! Θεωρεί τα πάντα ύποπτα, ακόμα και τα καλά γεγονότα της ζωή του! Γίνεται συνέχεια προσβλητικός και κακός απέναντι στους άλλους.
Νομίζει ότι όλοι είναι εναντίον του. Θεωρεί τους άλλους πιθανή απειλή και είναι έτοιμος να αντιδράσει.
Νομίζει ότι οι ερωτικοί του σύντροφοι τον απατούν.

Τι προκαλεί αυτήν την διαταραχή;

Tα αίτια αυτής της διαταραχής παραμένουν ακόμα άγνωστα! Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με βιοψυχολογικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, ίσως έχει να κάνει με κάποιο βιολογικό παράγοντα αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις καταστάσεις που έχει εκτεθεί το άτομο.

Δεν είσαι ειλικρινής αλλά αγενής «φίλε» μου!

Εκτιμώ την ειλικρίνεια πραγματικά. Είναι όντως ο θεμέλιος λίθος της ηθικής. Θέλω στην ζωή μου ανθρώπους που αγαπούν την αλήθεια, προσπαθώ να μάθω στα παιδιά να αγαπούν την αλήθεια και να μη φοβούνται να την πουν!

Θεωρώ ότι οι ειλικρινείς άνθρωποι έχουν αξιοπιστία, ακεραιότητα, ευθύτητα. Υπάρχει όμως και κάποιο όριο στο πόσο ειλικρινά μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο. Υπάρχει όριο στο δικαίωμά σου να είσαι ειλικρινής! Δεν είναι ειλικρίνεια, για παράδειγμα, να λες αφιλτράριστα την γνώμη σου σε κάποιον για την εμφάνισή του. Δεν είναι ειλικρίνεια να κρίνεις τις επιλογές ζωής κάποιου χωρίς καν να έχεις ερωτηθεί και που ουσιαστικά δεν σε αφορούν κιόλας!

Δεν είναι ειλικρίνεια να κατακρίνεις συμπεριφορές και ενέργειες άλλων και να εκφέρεις την άποψή σου χωρίς οι ίδιοι να στην ζητήσουν, διότι απλά δεν τους ενδιαφέρει. Δεν είναι ειλικρίνεια η παρόρμησή σου να συμπεριφερθείς αναλόγως της κακής σου διάθεσης σε όποιον έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο σου την συγκεκριμένη μέρα.

Η ειλικρίνεια φίλε μου είναι ιερή, είναι από τις σπουδαιότερες αρετές που έχει ο άνθρωπος! Χρειάζεται κότσια για να μιλάς ειλικρινά και να είσαι απόλυτα αληθινός με τους άλλους! Χρειάζεται κότσια για να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να αναγνωρίζεις που έφταιξες και να ζητάς συγνώμη.

Χρειάζεται επίσης τεράστιο θάρρος για να υποστηρίζεις τις επιλογές σου και τις απόψεις σου. Χρειάζεται θάρρος για να λες στους ανθρώπους σου την πραγματική αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι αρεστή. Έχει όμως κάποιο νόημα, έναν σκοπό. Να βοηθήσει τον άνθρωπο να απαλλαγεί από κάτι που του κάνει κακό και τον φθείρει ή να τον ωθήσει να εξελιχθεί σε καλύτερο άνθρωπο.

Η ειλικρίνεια που αποσκοπεί σε απλές προσβολές και το μοναδικό πράγμα που επιτυγχάνει είναι να πληγώνει συναισθήματα και να καταρρακώνει εγωισμούς και αυτοπεποιθήσεις, δεν θα έπρεπε να ονομάζεται ειλικρίνεια, αλλά αγένεια.

Κι εσύ φίλε που κρύβεις τις προσβλητικές συμπεριφορές σου με την μάσκα της ειλικρίνειας, δεν είσαι ειλικρινής, είσαι απλά και ξεκάθαρα αγενής. Ο λόγος που δεν έχεις πολλούς φίλους, δεν είναι επειδή αυτοί δεν αντέχουν την ειλικρίνειά σου. Η αγένειά σου είναι αυτή που δεν αντέχεται και η διάθεσή σου να προσβάλλεις τους πάντες με την πρόφαση ότι είσαι αληθινός!

Το μεγαλύτερο ελάττωμά σου δεν είναι η ειλικρίνεια, όπως συνηθίζεις να λες, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Η αγένειά σου σε κάνει αντιπαθητικό και ίσως είναι η ώρα να αντιμετωπίσεις κι εσύ την αλήθεια κατάματα! Ίσως και να αναθεωρήσεις;

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%