Στέλιος Νικολαΐδης

Τελομεράση το “υπερένζυμο” που υπόσχεται υγεία και αιώνια νεότητα!

today14 Δεκεμβρίου, 2020

Background
share close

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της επιστήμης του 20ου αιώνα δεν είναι η κατάκτηση του διαστήματος όπως θεωρείται από πολλούς, αλλά η αποκωδικοποιήση του ανθρώπινου γονιδιώματος! Μια τεράστια προσπάθεια του ανθρώπου να ρίξει φως στην θεία βούληση. Από τότε οι έρευνες και οι ανακαλύψεις συνεχίστηκαν με αλματώδη βήματα. Από τα πρώτα σπουδαία ευρήματα του του 21ου αιώνα στον τομέα της μοριακής βιολογίας είναι η “τελομεράση”.
Είναι το “υπερένζυμο” που υπόσχεται υγεία και αιώνια νεότητα!

Υπάρχει ένα είδος βιολογικού ρολογιού σε κυτταρικό επίπεδο  που ελέγχει το χρόνο ζωής των κυττάρων. Αυτός ο χρόνος καθορίζεται από τον αριθμό των διαιρέσεων ο οποίος είναι καθορισμένος και βρίσκεται κωδικοποιημένος κάπου μέσα στο κύτταρο.

Τα τελομερή στα άκρα των χρωματοσωμάτων αποτελούνταιαπο μια επαναλαμβανόμενη αλυσίδα έξι βάσεων (TTAGG) που δεν φαίνονται να κωδικοποιούν κανένα γονίδιο. Καλύπτονται απόπρωτεΐνες στις οποίες προσδένονται και άλλες πρωτεΐνες δημιουργώντας ένα “καπάκι” που εμποδίζει τα χρωματοσώματα να δεχτούν άλλες ακολουθίες βάσεων στα άκρα τους, ή να συνδεθούν μεταξύ τους, παρέχοντας έτσι σταθερότητα στο γενετικό υλικό αποτρέποντας την βαθμιαία απώλεια γενετικών πληροφοριών!

Η τελομεράση είναι ένα ένζυμο με την ικανότητα όχι να αντιγράφει γενετική πληροφορία αλλά να συμπληρώνει και πάλι σε μήκος το τελομερές. Εάν η τελομεράση διατίθεται σε ικανές ποσότητες στα σημεία του οργανισμού που γίνονται οι κυτταρικές διαιρέσεις  δίνεται στα τελομερή η δυνατότητα να αποκαθίστανται πλήρως σε μήκος, και το κύτταρο μπορεί να παραμένει έτσι βιολογικά ενεργό για πάντα!

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τα επίπεδα της τελομεράσης και επιδρά ευεργετικά στον έλεγχο της γήρανσης!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Στέλιος Νικολαΐδης

Η λέξη βούδας ή Μπούντχα στην αρχαία Ινδική γλώσσα και την Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος»

Προέρχεται από την ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ. Η λέξη βούδας, συνεπώς, δεν αφορά στον συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ένα τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης. Αποφθέγματα του Βούδα που θα αφυπνίσουν την σκέψη σας: 1. Όπως η βροχή πέφτει εξίσου πάνω σε δίκαιους και αδίκους, μη βαραίνεις την καρδιά σου με κρίσεις, μα δρόσισέ τους όλους […]

today14 Δεκεμβρίου, 2020


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%