Στέλιος Νικολαΐδης

Τι είναι αγάπη;

today18 Ιουνίου, 2021 2 5

Background
share close

Είναι η αγάπη ευχαρίστηση; Είναι η αγάπη επιθυμία; Είναι η αγάπη προσκόλληση, εξάρτηση, κατοχή του ατόμου που αγαπάτε και εξουσιάζετε;

Είναι το να λέτε αυτό είναι δικό μου και όχι δικό σου, η ιδιοκτησία μου, τα σεξουαλικά μου δικαιώματα, όπου συμπεριλαμβάνονται η ζήλεια, το μίσος, ο θυμός και η βία; Και πάλι, η αγάπη έχει χωριστεί σε ιερή και ανόσια σαν μέρος του θρησκευτικού προσδιορισμού. Είναι όλα αυτά αγάπη;

Μπορείτε ν’ αγαπάτε και να είσαστε φιλόδοξος; Μπορείτε ν’ αγαπάτε τον άντρα σας, μπορεί αυτός να πει πως σας αγαπά όταν είναι φιλόδοξος; Μπορεί να υπάρχει αγάπη όταν υπάρχει ανταγωνισμός και η ώθηση για επιτυχία;

Το να τ’ απαρνηθούμε όλα αυτά, όχι μόνο διανοητικά ή λεκτικά, αλλά το να τα σβήσει κανείς τελείως απ’ το Είναι του, το να μην δοκιμάσει ποτέ τη ζήλεια, το φθόνο, το συναγωνισμό ή τη φιλοδοξία -το να τ’ απαρνηθούμε όλα αυτά, βέβαια αυτό είναι αγάπη. Αυτοί οι δυο τρόποι δράσης δεν μπορούν ποτέ να πάνε μαζί.


Ο άντρας που ζηλεύει, ή η γυναίκα που είναι εξουσιαστική, δεν ξέρουν τι σημαίνει αγάπη -μπορεί να μιλούν γι’ αυτή, μπορεί να κοιμούνται μαζί, να κατέχουν ο ένας τον άλλον, να εξαρτάται ο ένας απ’ τον άλλον για άνεση, ασφάλεια, ή απ’ το φόβο της μοναξιάς, αλλά βέβαια όλα αυτά δεν είναι αγάπη.
Αν οι άνθρωποι που λένε πως αγαπούν τα παιδιά τους το εννοούσαν, θα υπήρχε πόλεμος; Και θα υπήρχε διαχωρισμός εθνικοτήτων, θα υπήρχαν αυτοί οι χωρισμοί; Αυτό που ονομάζουμε αγάπη είναι μαρτύριο, απελπισία, ένα αίσθημα ενοχής. Αυτή η αγάπη ταυτίζεται γενικά με τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Δεν είμαστε πουριτανοί ή σεμνότυφοι, δεν λέμε πως δεν πρέπει να υπάρχει ευχαρίστηση.

Όταν κοιτάζετε ένα σύννεφο ή τον ουρανό ή ένα όμορφο πρόσωπο, υπάρχει απόλαυση. Όταν κοιτάζετε ένα λουλούδι υπάρχει η ομορφιά του -δεν αρνιόμαστε την ομορφιά. Η ομορφιά δεν είναι η ευχαρίστηση της σκέψης, αλλά είναι η σκέψη που δίνει ευχαρίστηση στην ομορφιά.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν αγαπάμε και υπάρχει σεξ, η σκέψη του δίνει ευχαρίστηση, η εικόνα της εμπειρίας που δοκιμάστηκε και η επανάληψή της αύριο. Σ’ αυτήν την επανάληψη υπάρχει ευχαρίστηση που δεν είναι ομορφιά. Η ομορφιά, η τρυφερότητα και όλο το νόημα της αγάπης δεν εξαιρούν το σεξ. Αλλά τώρα που τα πάντα επιτρέπονται, ο κόσμος φαίνεται ν’ ανακάλυψε ξαφνικά το σεξ κι έχει γίνει ασυνήθιστα σημαντικό.

Πιθανόν αυτή είναι η μόνη φυγή που έχει ο άνθρωπος τώρα, η μόνη ελευθερία. Οπουδήποτε αλλού τού κάνουν κουμάντο, τον κακομεταχειρίζονται, τον βιάζουν διανοητικά, συναισθηματικά, με κάθε τρόπο είναι σκλάβος, συντετριμμένος, και η μόνη φορά που μπορεί να είναι ελεύθερος είναι στη σεξουαλική εμπειρία. Σ’ αυτή την ελευθερία συναντά μια ορισμένη χαρά και θέλει την επανάληψη αυτής της χαράς.

Βλέποντάς τα όλα αυτά, πού είναι η αγάπη; Μόνο ένας νους και μια καρδιά που είναι γεμάτη αγάπη μπορούν να δουν όλη την κίνηση της ζωής. Τότε οτιδήποτε και να κάνει, ένας άνθρωπος που κατέχει μια τέτοια αγάπη είναι ηθικός, καλός, και αυτό που κάνει είναι όμορφο. Και τότε παρουσιάζεται σ’ όλα αυτά η τάξη -γνωρίζοντας πως η ζωή μας είναι τόσο μπερδεμένη, τόσο ακατάστατη!

Θα σας ζητούσα να έρθετε και να κοιτάξετε μέσ’ απ’ το παράθυρό μου, απ’ όπου θα βλέπατε τους ουρανούς μου, απ’ όπου θα βλέπατε τον κήπο και την κατοικία μου. Τότε θα βλέπατε ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αυτό που κάνετε, αυτό που διαβάζετε ή αυτό που άλλοι σας λένε ότι είστε ή δεν είστε, αλλά το να έχετε αυτή την έντονη επιθυμία να μπείτε στο οίκημα όπου κατοικεί η Αλήθεια… Θα ήθελα να έρθετε και να τη δείτε· θα ήθελα να τη νιώσετε… και μην μου πείτε: «Ω, εσύ είσαι διαφορετικός, βρίσκεσαι στην κορυφή του βουνού, είσαι μυστικιστής!» Δικά σας είναι αυτά τα λόγια που καλύπτουν την Αλήθεια μου. Δεν θέλω να απομακρυν-θείτε απ’ όλα όσα πιστεύετε. Δεν θέλω να απαρνηθείτε την ιδιοσυγκρασία σας. Δεν θέλω να κάνετε πράγματα που νομίζετε ότι δεν είναι σωστά. Είναι όμως κανείς από σας ευτυχισμένος; Έχει κανείς από σας γευτεί την αιωνιότητα;… Ανήκω σ’ όλους τους ανθρώπους, σε όλους που πραγματικά αγαπούν, σε όλους που υποφέρουν. Κι αν θέλετε να βαδίσετε, πρέπει να βαδίσετε μαζί μου. Αν θέλετε να κατανοήσετε, πρέπει να κοιτάξετε μέσα από τον νου μου. Αν θέλετε να αισθανθείτε, πρέπει να κοιτάξετε μέσα από την καρδιά μου. Κι επειδή πραγματικά αγαπώ, θέλω ν’ αγαπήσετε. Επειδή πραγματικά αισθάνομαι, θέλω να αισθανθείτε. Επειδή θεωρώ το κάθε τι αγαπημένο, θέλω όλα να τα θεωρήσετε αγαπημένα. Επειδή θέλω να προστατεύσω, πρέπει να προστατεύσετε. Κι αυτή είναι η μόνη ζωή που αξίζει κανείς να ζήσει κι η μόνη Ευτυχία που αξίζει να έχουμε !

Κρισναμούρτι

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%