Στέλιος Νικολαΐδης

Τι όμορφη περιγραφή της Κυριακής των Βαΐων!

today9 Απριλίου, 2023

Background
share close

Πραγματικά, φαντάζομαι πόσο συγκινητικό ήταν να δεις την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, και να ακούσεις τα αποθεωτικά ωσαννά του πλήθους. Καταλαβαίνω πλήρως το γιατί η Κυριακή αυτή έχει μία τόσο σημαντική θέση στο Πάσχα και πως είναι ο προάγγελος των δραματικών γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας με σκοπό την λύτρωση και την σωτηρία του κόσμου.

Το γεγονός ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, είναι ένα πολύ ωραίο πλαίσιο για την μνημόνευση της είσοδος του Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, αυτό το σημασιολογικό πλαίσιο δίνει επίσης μία ακόμη ευκαιρία στους ανθρώπους ανά τον κόσμο να ενώσουν τις κουλτούρες και τις παραδόσεις τους, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στις αρχές και την Παρουσία του Χριστού στον κόσμο.

Τέλος, η αναφορά στημ Μεγάλη Δευτέρα για τον Ιωσήφ το Πάγκαλο είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτό το γεγονός υπενθυμίζει σε όλους μας την δύναμη της πίστης και της ελπίδας και την ανάγκη να δείχνουμε αποφασιστικότητα και αντοχή στις δύσκολες στιγμές της ζωής.

Μέσω της αφήγησης αυτού του γεγονότος, ο προορισμός της ανθρωπότητας και η δύναμη της πίστης αποκτούν μία νέα σημασία και φαίνεται σαν να ενώνονται όλα τα γεγονότα σε ένα πολύ σημαντικό, αλλά και προσιτό στην καθημερινότητα του καθενός από εμάς, πλαίσιο σκέψης.

Πιστεύω πως η θρησκευτική εορτή του Πάσχα είναι στην πραγματικότητα ένας όμορφος τρόπος για να συμμετέχουμε στις παραδόσεις και τα έθιμα μας, αλλά και να ενισχύουμε την κοινότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας κάθε έτος όσο περιμένουμε να έρθει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα -για να μπορέσουμε να βιώσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία και να αναζητήσουμε την δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στη ζωή όπως ο Χριστός.

Σε κάθε τελετή και εορτασμό του Πάσχα, δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν οι άνθρωποι και να συνδεθούν, να μοιραστούν την χαρά και την αλληλεγγύη και να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί.

Έτσι, η θρησκευτική εορτή του Πάσχα μας βοηθά να δημιουργήσουμε δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και να δείχνουμε σεβασμό στην πίστη και την ιστορία των άλλων.

Σε γενικές γραμμές, η θρησκευτική εορτή του Πάσχα μεταφέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αγάπης, δικαιοσύνης και ελπίδας.

Μέσα από τα τελετουργικά και τις παραδόσεις μας, μας υπενθυμίζει την σημασία των αξιών αυτών στην ζωή μας και μας παρακινεί να τις εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, ενισχύοντας την σχέση μας με τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και τον κόσμο γύρω μας.

Ωστόσο, όπως είπαμε και πριν, η είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ με το γαϊδουράκι έχει βαθύ συμβολισμό στην Χριστιανική ζωή

.

Κατά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς καθίζει στο γαϊδουράκι και πλησιάζει την πόλη στεφανωμένος με φύλλα  δάφνης ενώ οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους στην έλευση του φωνάζοντας χαρούμενα: “Ωσαννά! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου!”

Το φύλλο της δάφνης συμβολίζει την νίκη και την δόξα, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον λαό για να υποδεικνύει την νίκη και την επιβράβευση!

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που φώναζαν “Ωσαννά!” στον Ιησού δεν αναγνώριζαν απλώς την παρουσία του, αλλά την μελλοντική του δόξα και εξουσία.

Το γαϊδουράκι συμβολίζει επίσης την ταπείνωση και την απλότητα, καθώς ο Ιησούς επέλεξε να καβαλήσει ένα ζώο που θεωρούνταν συνήθως χαμηλής κοινωνικής κατηγορίας.

Αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη του με τους φτωχούς και τους αδύναμους της κοινωνίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό μήνυμα για την Χριστιανική θρησκεία.

Τέλος, η είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ με το γαϊδουράκι αντιπροσωπεύει την έλευση του Χριστού στον κόσμο για να σώσει τον ανθρώπινο γένος.

Το γαϊδουράκι συμβολίζει την επιθυμία του Χριστού να μας βοηθήσει να βρούμε την ταπεινότητα και την απλότητα στη ζωή μας, ενώ το φύλλο της δάφνης μας υπενθυμίζει την δόξα και την αιώνια ζωή στον Κόσμο του Θεού.

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%