NG Συνεντεύξεις

Murphies «Δεν υπάρχει ένας συνθέτης, ούτε ένας στιχουργός. Ο δίσκος είναι προϊόν τζαμαρίσματος» | Συνέντευξη

today11 Ιουλίου, 2022 8 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Murphies «Δεν υπάρχει ένας συνθέτης, ούτε ένας στιχουργός. Ο δίσκος είναι προϊόν τζαμαρίσματος» | Συνέντευξη New Generation Radio

Οι Murphies μας ξεναγούν στο δημιουργικό τους “Σύμπαν” με αφορμή το ντεμπούτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την L39. Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.

Οι Murphies δημιουργήθηκαν το 2014 στην Κέρκυρα σε μία συνάντηση που (τελικά) ήταν γραφτό να γίνει. Από τότε τζαμάρουνε ασταμάτητα μέχρι που τελειοποίησαν τον πρώτο τους δίσκο! Έναν αυθεντικό δίσκο σε όλα τα επίπεδα που δεν φοβάται να επεκταθεί σε διάφορες δεκαετίες και υποκατηγορίες της ροκ.

Τα μέλη των Murphies είναι:

  • Πύρρος Μάγγος – φωνή, κιθάρα
  • Άρης Μπουγιούκ – κιθάρα, φωνητικά
  • Σοφία Σταύρου – μπάσο, φωνητικά
  • Αριστοτέλης Κροκίδης – ντραμς, keybords

Πώς ξεκίνησαν όλα!

«Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2014 από τον Άρη Μπουγιουκολαμσή, για ευκολία τον λέμε Μπουγιούκ (Booyook) και την Σοφία Σταύρου, οι οποίοι ξεκίνησαν μαζί να τζαμάρουν σε ιδέες!», μας λέει ο Αριστοτέλης βάζοντάς μας στο κλίμα! Στην συνέχεια έγιναν μέλη ο Πύρρος με τον Αριστοτέλη και από τότε το συγκρότημα δεν ξανά άλλαξε μορφή!

Σχεδόν 8 χρόνια είναι μαζί και συνεχίζουν ακάθεκτοι! «Είμαστε οι ίδιοι 8 χρόνια τώρα! Είναι μια συγκατοίκηση αυτό», αναφέρουν ενθουσιασμένοι!

«Δεν υπάρχει ένας συνθέτης, ούτε ένας στιχουργός, όσο κι αν φαίνεται περίεργο! Στην πραγματικότητα είναι προϊόν τζαμαρίσματος, δηλαδή υπάρχουν κομμάτια που έκαναν να δουλευτούν μήνες!»

«Σχεδόν κανένας δεν είναι από την Κέρκυρα», μας λένε γελώντας. Συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης είναι ο μόνος που είναι γέννημα θρέμμα! Τα υπόλοιπα μέλη έχουν σχέση με την Κέρκυρα αλλά δεν έχουν καταγωγή.

Αυτό αποδεικνύει ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία! «Κάποιοι ήρθαν για δουλειά! Κάποιοι λόγω κάποιας σχέσης που έχουν. Εγώ με τον Αριστοτέλη γνωριστήκαμε επειδή παίζαμε μουσική στο ίδιο μπαρ», μας εξηγεί ο Πύρρος. Συγκεκριμένα στο Πολύτεχνο, ένα από τα πιο διάσημα μουσικά μπαρ στην Κέρκυρα, γνωστό κυρίως ως ένας πυρήνας τέχνης με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Εκεί γνώρισαν τον Άρη και την Σοφία.

Το όνομα

«Όλοι θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον νόμο του Murphy αλλά δεν έχει να κάνει με αυτό, αν και έχει παίξει σημαντικό ρόλο αυτός ο νόμος στο συγκρότημα», μας λένε και γελάμε!

«Στην ουσία ο νονός της μπάντας είναι ο Peter Murphy των Bauhaus, ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα του Άρη και της Σοφίας, γι’ αυτό έδωσαν και το όνομα στην μπάντα. Είναι σαν ένας φόρος τιμής στον αγαπητό αυτόν κύριο!»

Cover Art: Σοφία Σταύρου

Murphies – The album

Το ομώνυμο ντεμπούτο τους άλμπουμ είναι στην ουσία ένα συνονθύλευμα της δημιουργικής τους δραστηριότητας όλα αυτά τα χρόνια.

«Στην ουσία είναι τα πρώτα κομμάτια που φτιάξαμε όταν ξεκινήσαμε ως μπάντα και τα φέραμε στην μορφή που τα ακούμε τώρα», μας εξηγούν. Βέβαια, κάπου εδώ να κρατήσουμε ότι έχουν έτοιμο υλικό για έναν ακόμα δίσκο, αλλά αυτά θα τα πούμε με περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα έρθει ο καιρός τους.

«Δεν υπάρχει ένας συνθέτης, ούτε ένας στιχουργός, όσο κι αν φαίνεται περίεργο», μας λένε για την δημιουργική διαδικασία. «Σε κάποιες φάσεις μπορεί κάποιος να έχει φέρει κάποιο σκαρίφημα τραγουδιού. Στην πραγματικότητα είναι προϊόν τζαμαρίσματος, δηλαδή υπάρχουν κομμάτια που έκαναν να δουλευτούν μήνες!»

Κάτι πάρα πολύ δύσκολο! Συμμετέχουν όλοι ενεργά στην δημιουργική διαδικασία ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους!

Μια μεγάλη κερκυραϊκή καλλιτεχνική οικογένεια

«Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις πριν από 3-4 χρόνια, ίσως και λίγο παραπάνω. Έχουμε χάσει το μέτρημα με τα χρόνια του κορονοϊού.» Ένα συναίσθημα που ίσως όλοι μας ταυτιζόμαστε!

«Εμείς προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο DIY και οριζόντια γίνεται οπότε ο δίσκος αυτός έγινε μέσω φίλων και από άλλες μπάντες γιατί δεν είμαστε η μόνη μπάντα στο νησί! Οι Deadfile, οι Gandi είναι μπάντες που έχουμε φιλαράκια που μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να φτιαχτεί ο δίσκος!»

Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Κρασόπουλο (Deadfile) και τον Βασίλη Παγκράτη (Deadfile). Η μίξη έγινε από τον Θοδωρή Ζεφκίλη και τον Νίκο Μασσαρά, ο οποίος είναι και ο παραγωγός του άλμπουμ. Το mastering έγινε από τον Θοδωρή Ζεφκίλη στο SCA Studio.

Βρείτε το βινύλιο στο ψηφιακό κατάστημα της L39

Στο “French” συμμετέχει ο Θοδωρής Μπογδάνος, μπασίστας των Gandi και στα κομμάτια “Who’s the guy” & “Another one” έπαιξε keyboards ο Βασίλης Παγκράτης από τους Deadfile.

Κοινός τους τόπος η δισκογραφική L39 που τους έχει στηρίξει και καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια της παραγωγής και όχι μόνο.

«Όλος ο δίσκος στήθηκε με την βοήθεια των παιδιών, οι οποίοι κι αυτοί έχουν μεγάλη όρεξη να βοηθήσουν οποιοδήποτε συγκρότημα κάνει τα πρώτα του βήματα!»

Ακούστε τον δίσκο εδώ:

Η συνεργασία τους επί σκηνής με τους Electric Litany

Όλοι μας ανυπομονούμε να τους δούμε σύντομα σε κάποιο live! Βέβαια πρόσφατα άνοιξαν τους Electric Litany στο Πολύτεχνο στην Κέρκυρα!

«Για εμάς ήταν μία πολύ μεγάλη εμπειρία να μοιραστούμε την σκηνή με τους Electric Litany! Τα παιδιά ήταν πολύ ευγενικά και πολύ φιλικά. Μας βοήθησαν να φύγει το όποιο άγχος είχαμε γιατί ήταν το πρώτο live και το μοναδικό μέχρι στιγμής από την κυκλοφορία του δίσκου!»

Ελπίζουμε σύντομα να έρθουν κι άλλες εμφανίσεις! Σίγουρα αναμένουμε παρουσίαση του δίσκου σε όλη την Ελλάδα, καθώς στην Κέρκυρα θα γίνει έτσι κι αλλιώς!

Ακολουθήστε τους Murphies:

Facebook | Instagram | Youtube | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%