NG Συνεντεύξεις

Χρήστος Θηβαίος «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής ενός συγκροτήματος!» | Συνέντευξη

today27 Μαρτίου, 2022 8 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Χρήστος Θηβαίος «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής ενός συγκροτήματος!» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Χρήστος Θηβαίος μας ξετυλίγει ένα μέρος του καλλιτεχνικού του “Σύμπαντος” με αφορμή τις εμφανίσεις του τα Σάββατα στην μουσική σκηνή Σφίγγα «Έπειτα απ’ το μεγάλο μπουμ»! Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022.

Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Χρήστος Θηβαίος έχει σημαδέψει πολύ σημαντικές μας στιγμές και τις έχει μεταμορφώσει με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο! Παράλληλα έχει σφραγίσει ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού με την χροιά του, το δημιουργικό του ταλέντο, κυρίως όμως με την ψυχή του, την οποία μοιράζεται απλόχερα!

Ειδικά αυτή την περίοδο και την τελευταία διετία που περνάμε όλοι πιο δύσκολες, πρωτοφανείς καταστάσεις συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά να στηρίζει με τα τραγούδια του, μέσω κοινωνικών δικτύων με διαδικτυακές εμφανίσεις και με τις δηλώσεις του!

«Όλοι εσείς μου δίνετε ακριβώς την ίδια δύναμη και παραπάνω με τον τρόπο που με υποδέχεστε κάθε φορά και δίνοντας τόση σημασία σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα και στο έργο μου αλλά και σε εμένα προσωπικά!», αναφέρει ο ίδιος απαντώντας στις φιλοφρονήσεις ζητώντας «Χίλια ευχαριστώ!»

«Από τα 7 – 8 μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δηλαδή, μου άρεσε πάντα να αναπαράγω με την φωνή μου ό,τι άκουγα»

«Δεν υπάρχει χώρος για αρνητική σκέψη αυτή την στιγμή γιατί σίγουρα η πραγματικότητα μας επιδεικνύει να είμαστε αρνητικοί. Συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα στον πλανήτη. Εάν καθίσουμε στην ησυχία μας και βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό, τα νεύρα, τον θυμό και προσπαθήσουμε να δούμε το πόσο όμορφη είναι η ζωή του κάθε ανθρώπου δίπλα μας και η δική μας, του συντρόφου μας, των φίλων μας, τότε σίγουρα θα επιλέξουμε να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι!»

Πολύ θετικό μήνυμα! «Να επιλέξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη», όπως καταλήξει και ο ίδιος!

Από το 1974 στο σήμερα!

Το 1974 είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στην Αίγλη Ζαππείου σε ένα πάρτι του θηλέων. Σε ερώτηση του τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα στις παραστάσεις «Έπειτα απ’ το μεγάλο μπουμ» στην Σφίγγα απαντάει: «Θα απαντήσω με έναν στίχο των αγαπημένων μου Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα: “Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά!” Ακριβώς αυτό!», μας εξηγεί, καθώς έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια και τότε δεν φανταζόταν ότι θα περνούσαν τα χρόνια και αυτός θα ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσε.

«Σε εκείνο το σχολικό πάρτι θυμάμαι ήμασταν όλοι φίλοι από το σχολείο και τελικά είχαμε μάθει να παίζουμε μόνο 7 τραγούδια! Δεν ήξερα άλλα τραγούδια να παίζω στην κιθάρα. Τότε τα πάρτι γινόντουσαν με βινύλιο… Κάποια στιγμή ήρθαν τα παιδιά και μας είπαν ότι χάλασε το πικάπ οπότε πρέπει να παίξουμε εμείς μουσική. Και λέω εγώ τι να παίξουμε αφού δεν ξέρουμε τίποτα άλλο να παίζουμε. Ευτυχώς υπήρχαν κάποιοι φίλοι των κοριτσιών μεγαλύτεροι από το Πολυτεχνείο, οι οποίοι ήξεραν να παίζουν κιθάρα και αρκετά τραγούδια. Ανέβηκαν πάνω και μου λένε πιτσιρικά τραγούδα ό,τι ξέρεις! Τραγούδαγα για 3 ώρες επάνω στην σκηνή!», μας διηγείται και γελάμε! Είναι απίστευτο τι παιχνίδια παίζει η μοίρα!

Από την μία πλευρά σήμερα είναι πιο καλά προετοιμασμένος, «από την άλλη πλευρά δεν σας κρύβω ότι η αγωνία μου και η ανασφάλειά μου παραμένει η ίδια», εξομολογείται.

Ο ριψοκίνδυνος δρόμος της μουσικής

Μεγάλωσε σε μία καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς η οικογένειά του ήταν ηθοποιοί. «Από τα 7 – 8 μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δηλαδή, μου άρεσε πάντα να αναπαράγω με την φωνή μου ό,τι άκουγα. Αυτό ήταν και η ιδιαιτερότητά μου», μας εξηγεί, καθώς ό,τι μελωδία άκουγε την αναπαρήγαγε με την φωνή του. «Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό. Με ηρεμούσε, με ισορροπούσε ψυχικά!»

Αργότερα πέρασαν τα χρόνια και στα 13 του έμαθε κιθάρα. Βέβαια ακόμα και σήμερα συνεχίζει την μελέτη και την εξέλιξη, καθώς το ταξίδι της γνώσης και την εξάσκησης δεν σταματάει ποτέ, πόσω μάλλον για την μουσική που είναι απέραντη.

«Τελικά διαβάζω σε ένα λήμμα ότι κάθε άνθρωπος έχει μπροστά του χιλιάδες δρόμους, αλλά ο πραγματικά δικός του δρόμος είναι αυτός που εάν τον αποφασίσει να τον ακολουθήσει ο φόβος του μεγαλώνει!», έτσι αποφάσισε ότι ο δρόμος του είναι η μουσική!

«Κάποια στιγμή στα τελευταία χρόνια της ακαδημαϊκής μου πορείας, είχα την τύχη να έχω επιλεγεί από τους καθηγητές για να συνεχίζω την ακαδημαϊκή μου καριέρα για να γίνω βοηθός καθηγητή, δηλαδή να μπω σε κάποιο πρόγραμμα ερευνών», μας διηγείται. Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Θηβαίος σπούδασε φιλοσοφική στην Μπολόνια, στην Ιταλία με καθηγητές θρύλους διεθνούς φήμης όπως ο Ουμπέρτο Έκο. Μάλιστα είχε εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα: “Γνώση, Εξουσία και Ανθρώπινο Σώμα”.

«Διάβαζα λογοτεχνία τότε για να χαλαρώσω λίγο από τα θεωρητικά βιβλία. Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο, το οποίο το συστήνω κιόλας. Είναι του Μίλοραντ Πάβιτς “Το Λεξικό των Χαζάρων”. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο τρίπτυχο που αφορά στα ίδια γεγονότα, στις ίδιες σκέψεις και στις ίδιες ιδέες από τρία διαφορετικά θρησκεύματα: το χριστιανικό, το μουσουλμανικό και το ιουδαϊκό. Οπότε είναι το πως βλέπει από την πλευρά του ο καθένας την αλήθεια και την πραγματικότητα», ένα φοβερό βιβλίο που αναλύει μία οπτική του Θεού πέρα από τις θρησκείες μέσα από τις θρησκείες.

Αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην ακαδημαϊκή καριέρα και στην μουσική, αφού ήταν ένας άγνωστος δρόμος. «Υπήρξε αυτή η ανασφάλεια του να γυρίσω στην Ελλάδα και να γράφω τραγούδια. Κανείς δηλαδή δεν μου προεξοφλούσε το γεγονός του τι θα γινόταν μετά. Τελικά διαβάζω σε ένα λήμμα σε αυτό το βιβλίο που έλεγε ότι κάθε άνθρωπος έχει μπροστά του χιλιάδες δρόμους, αλλά ο πραγματικά δικός του δρόμος είναι αυτός που εάν τον αποφασίσει να τον ακολουθήσει ο φόβος του μεγαλώνει!», έτσι αποφάσισε ότι ο δρόμος του είναι η μουσική!

Έτσι έκλεισε τα ακαδημαϊκά βιβλία και έχοντας ήδη γράψει 7-8 τραγούδια, τα οποία όλοι σήμερα τα έχουμε ακούσει και αγαπήσει στον δίσκο “Αδέσποτες Μέρες” που κυκλοφόρησε με το συγκρότημά του Συνήθεις Ύποπτοι, γύρισε στην Ελλάδα.

Για τους νέους που ξεκινούν σήμερα και “κάθε σήμερα”…

Ο ίδιος έχει στηρίξει πολλούς νέους καλλιτέχνες και συνεχώς συνεργάζεται με νέα παιδιά. Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι προτρέπει την νεολαία και όσους αισθάνονται νεολαία πάντα -μιας και ο ίδιος συνεχίζει να αναζητάει και να κυνηγάει τα όνειρά του- να ακολουθήσουν τα όνειρά τους με ειλικρίνεια και θα δημιουργηθεί ο χώρος που θα πραγματοποιηθούν. Κάτι που ο ίδιος έκανε όπως και άλλοι άνθρωποι.

«Ειλικρινή είναι τα όνειρα που έχουν διάρκεια»

«Πιστεύω ότι τα όνειρα των παιδιών πάντα έχουν χώρο και μπορούν να βρουν μια θέση σε οποιοδήποτε στερέωμα αρκεί να είναι ειλικρινή όνειρα. Δηλαδή να μην προσπαθείς τόσο να πετύχεις με ένα τραγούδι», αναφέρει σχετικά με την διαχρονικότητα και την ουσία. «Ειλικρινή είναι τα όνειρα που έχουν διάρκεια», υπογραμμίζει.

«Αυτό ήθελα να κάνω από την αρχή! Να γράφω τραγούδια και να τραγουδάω με αυτό τον τρόπο. Όπως συμβαίνει και σήμερα, δεν υπήρχε ένας χώρος για να αποδεχτεί αυτό τον τρόπο αλλά δημιουργήθηκε!», μας φέρνει σαν παράδειγμα.

Ποια είναι η 4η περίοδος του Χρήστου Θηβαίου

Ο Χρήστος Θηβαίος είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που συνεχώς εξελίσσεται. Η 1η περίοδος είναι η Ακαδημαϊκή περίοδος ή αλλιώς η περίοδος αναζήτησης του ίδιου με όπλο πάντα την γνώση και την αυτογνωσία.

Η 2η περίοδος είναι η επιστροφή του στην Ελλάδα και η επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική. Σε αυτή την περίοδο εκτός από το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι έχει κάνει εξαιρετικές συνεργασίες με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Αρλέτα, ο Γιώργος Ανδρέου και άλλοι.

«Σιγά σιγά θέλω να μπω σε μια διαδικασία να γράψω εκ νέου τα δικά μου τραγούδια με έναν πιο απλό και άμεσο τρόπο.

Η 3η περίοδος ανήκει δικαιωματικά στον Θάνο Μικρούτσικο. Μία περίοδος που μας σημάδεψε όλους και δημιούργησε αριστουργήματα, καθώς ο ένας καλλιτέχνης συμπλήρωσε τον άλλον.

«Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι η αναζήτηση δεν έχει σταματήσει έτσι;», δηλώνει και μας δίνει μια φοβερή πάσα για να μας περιγράψει ποια είναι η 4η περίοδος, αυτή δηλαδή που διανύει τώρα.

«Σιγά σιγά θέλω να μπω σε μια διαδικασία να γράψω εκ νέου τα δικά μου τραγούδια με έναν πιο απλό και άμεσο τρόπο. Αυτό έχω στο μυαλό μου αυτή την στιγμή», κάτι πολύ δύσκολο που μας κάνει να ανυπομονούμε!

Το Εμπάργκο

Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε το «Εμπάργκο» του Θάνου Μικρούτσικου! Μία κυκλοφορία που έγινε ξανά όπως την είχε φανταστεί ο ίδιος ο συνθέτης και εκτός από τον Χρήστο Θηβαίο συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιάννης Κότσιρας σε ένα τραγούδι.

Ήδη στον συγκεκριμένο δίσκο έχει ένα τραγούδι που δεν είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη έκδοση το “Spleen”.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος δεν υπάρχει κάτι ανέκδοτο του Θάνου Μικρούτσικου που θα κυκλοφορήσει. «Σίγουρα υπάρχουν κάποια θεατρικά, κάποια ορχηστρικά έργα, τα οποία τα έχω ακούσει, τα έχω μελετήσει», όπως μας διευκρινίζει αλλά δεν θα κυκλοφορήσει ή δημοσιοποιηθεί κάτι στο εγγύς μέλλον.

Επίσης πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα single σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη “Την θάλασσα ζητούσες να ξεβάψεις”. Μία έκπληξη και για τον ίδιο, καθώς είναι ένα λαϊκό τραγούδι και δεν περίμενε να του ζητήσουν να το ερμηνεύσει, αλλά να που τελικά το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους τους συντελεστές.

«Έπειτα απ’ το μεγάλο μπουμ»

Ένας τίτλος που είναι από το ποίημα “Μπουμ” του Κώστα Τριπολίτη σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Ταίριαζε μετά την πρώτη καραντίνα, αργότερα μετά την δεύτερη και πλέον έχει γίνει διαχρονικός τίτλος… «Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μπουμ συνεχίζεται και εξελίσσεται!», διαπιστώνει και ο ίδιος!

«Οπότε αυτό το “έπειτα” δεν εστιάζεται τόσο σε μια περίοδο που υπήρξε, πέρασε και τι θα γίνει τώρα, αλλά εστιάζεται στο τι συνέβη χθες και τι θα κάνω σήμερα»

Δεν έχει όμως να κάνει μόνο με τα προφανή συλλογικά μπουμ αλλά και με τους προσωπικούς αγώνες που βιώνουμε καθημερινά. «Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι τελικά η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα είναι μια μικρή προσπάθεια ή μεγάλη προσπάθεια αντοχής, ανοχής απέναντι στο χθεσινό μεγάλο μπουμ, οπότε να έχουμε την δύναμη να το αντιμετωπίσουμε καθημερινά», μας διευκρινίζει.

«Οπότε αυτό το “έπειτα” δεν εστιάζεται τόσο σε μια περίοδο που υπήρξε, πέρασε και τι θα γίνει τώρα, αλλά εστιάζεται στο τι συνέβη χθες και τι θα κάνω σήμερα», καταλήγει αποτυπώνοντας ένα ακόμα πιο διαχρονικό μήνυμα που εμπεριέχει και την λύτρωση.

Κάθε Σάββατο όλη η «μουσική οικογένεια» που έχουν δημιουργήσει, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, μας εμψυχώνει και μας ταξιδεύει ώστε να συνεχίσουμε με άλλο ηθικό! Εξάλλου αυτό είναι ο πολιτισμός και η αληθινή ψυχαγωγία!

Τα μέλη της μουσική οικογένειας είναι:

  • Μάξιμος Δράκος: πιάνο, πλήκτρα και φωνητικά
  • Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο, κοντραμπάσο, κιθάρα και φωνητικά
  • Γιάννης Αγγελόπουλος (ΓΙΑΝ ΒΑΝ): τύμπανα και φωνητικά
  • Γιώργος Κορρές: παραγωγή ήχου, είναι μαζί του από τους Συνήθεις Ύποπτους

«Εμένα πάντα το όνειρό μου ήταν και είναι να είμαι τραγουδοποιός και ερμηνευτής ενός σχήματος. Αυτό νιώθω συνέχεια, καθώς από την περίοδο των Συνήθη Υπόπτων δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα μου! Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής ενός συγκροτήματος!», δηλώνει!

Μία ομάδα που έχει δέσει από την ηχογράφηση του δίσκου “Σιδερένιο Νησί” σε μουσική και στίχους του Χρήστου Θηβαίου που κυκλοφόρησε σε έκδοση βιβλίο-cd με τα τραγούδια εικονογραφημένα εξαιρετικά από το ζωγράφο Γιάννη Γίγα.

Ένας δίσκος που «αφορούσε στην 1η αιματηρή εξέγερση σε ελληνικό έδαφος την 21η Αυγούστου του 1916 από τους μεταλλωρύχους της Σερίφου, οι οποίοι διεκδίκησαν 8ωρο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κοινό ταμείο αλληλοβοηθείας και 24ώρου βάσεως απαγόρευση να μπαίνει στην ίδια σήραγγα πατέρας και γιος για να μην ξεκληριστεί η οικογένεια.»

Οι τέσσερίς τους έχουν δέσει ως ομάδα με αποτέλεσμα να αισθάνονται την ελευθερία να εκφράζονται δημιουργικά μέσα και να αυτοσχεδιάζουν. «Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντα βγαίνει κάτι καινούριο, οπότε μέσα από την ερμηνεία ενός παλιού τραγουδιού μπορεί να βγαίνει κάτι καινούριο, το οποίο όμως βγαίνει μέσα από ένα συγκρότημα», μας εξηγεί!

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με αγαπημένα μας τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου και άλλων συνθετών που έχουμε αγαπήσει με την φωνή του! Επίσης θα ακούσουμε και επιλογές από Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αρλέτα και πολλών άλλων αγαπημένων καλλιτεχνών που θα μας εκπλήξουν!

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149
[email protected]

Ήδη έχουν υπάρξει εμφανίσεις στην επαρχία και η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες στα κοινωνικά του δίκτυα!

Ακολουθήστε τον Χρήστο Θηβαίο

Website | Facebook | Instagram | Spotify

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%