NG Συνεντεύξεις

Δημήτρης Σκλάβος «Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε απέναντι στην βία» | Συνέντευξη

today28 Ιανουαρίου, 2022 3

Background
share close
  • cover play_arrow

    Δημήτρης Σκλάβος «Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε απέναντι στην βία» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σκλάβος μας βάζει στο “Σύμπαν” της θεατρικής παράστασης “Πολύ μακριά” που έχει παίζεται στο Θέατρο 104 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Το πρώτο βράδυ που χιόνισε στην Αθήνα, με αρκετά προβλήματα στο δίκτυο. Ο ίδιος ήταν χωρίς ρεύμα στο σπίτι του αλλά βγήκε κανονικά στον αέρα για να μιλήσει για το έργο “Πολύ μακριά”, για το οποίο έχει δουλέψει αρκετό καιρό με την ομάδα του.

Ένα έργο που είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά, σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

Far Away – “Πολύ μακριά”

Το “Πολύ Μακριά (Far Away)”, της Κάρυλ Τσώρτσιλ, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το 2000 όταν παίχτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο με τεράστια επιτυχία σόκαρε το κοινό, ενώ εν έτει 2022 παραμένει προφητικό και επίκαιρο!

«Εδώ και κάμποσο καιρό, όχι μόνο η βία έχει πλημμυρίσει την ζωή μας και όχι μόνο αλλά έχει λιγοστέψει η ανοχή απέναντι στο διαφορετικό και πολλά άλλα! Έχουν γενικά δυσκολέψει πολύ οι ανθρώπινες σχέσεις. Με την πανδημία όλα αυτά δυσκόλεψαν. Στην ουσία εξωτερικεύτηκαν, έγιναν πιο ανάγλυφα και τα βλέπουμε παντού τριγύρω μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια βία που φούσκωνε φούσκωνε και τώρα φαίνεται να εκρήγνυται!», καταλήγει.

Ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το έργο από την αρχή της πρώτης πανδημίας. Είχε καιρο να βρει κάποιο κείμενο που να τον ενδιαφέρει.

«Όταν μίλησα με την μεταφράστριας του έργου, την κα Παγκουρέλη μου είπε ότι όταν εκείνη το μετέφραζε το 2002 είχε στο μυαλό της ότι μεταφράζει ένα ποιητικό κείμενο και τώρα βλέπει κι εκείνη, όπως το είδα κι εγώ, ότι είναι ένα κείμενο εξαιρετικά επίκαιρο! Αφορά το σήμερα πάρα πολύ παρ’ ότι φαίνεται να διαδραματίζεται στο μέλλον με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και δυστοπίας, όμως στην πραγματικότητα ο κόσμος που περιγράφει είναι ένας κόσμος δυστυχώς πολύ επίκαιρος!»

Το έργο δεν είναι διδακτικό! Μας προβληματίζει και ο καθένας οδηγείται στα δικά του συμπεράσματα!

Η ευθύνη μας απέναντι στην βία

«Η βία γεννάει βία και αν δεν καταλάβουμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι σε αυτό τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα σταδιακά!», δηλώνει σημειώνοντας ότι η προσωπική ευθύνη θίγεται στο έργο «δηλαδή πως ο καθένας στέκεται απέναντι σε όλα αυτά».

«Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την συλλογική ευθύνη. Ως κοινωνία δηλαδή πως αντιδρούμε και πως στεκόμαστε απέναντι σε διάφορα τέτοια φαινόμενα! Δυστυχώς δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε, με σωστά ανακλαστικά και με την ταχύτητα που πρέπει!», αναφέρει υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εξουσίας σε αυτή την δυστοπική πραγματικότητα.

«Η εξουσία όταν θέλει να διατηρηθεί της είναι εύκολο να υποκύψει στο πειρασμό να χρησιμοποιήσει την βία προκειμένου να κρατήσει την συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων απαράλλαχτη!»

«Το έργο δεν είναι διδακτικό! Μας προβληματίζει και ο καθένας οδηγείται στα δικά του συμπεράσματα! Εμείς δεν θέλουμε να δείξουμε πιο είναι το σωστό αλλά προσπαθούμε να ανοίξουμε την συζήτηση!»

Σπάει ο κύκλος;

Αυτή είναι μία πολλή μεγάλη συζήτηση, όπως απάντησε και ο ίδιος σε ερώτηση ακροατή μεταξύ άλλων:

«Έχω την εντύπωση ότι εάν προσπαθήσεις με ψυχραιμία να αντιδράσεις σε μια βίαιη κατάσταση, ή εάν προσπαθήσεις να δεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Να αφήσεις στην άκρη τον θυμό και να αναλογιστείς την δική σου προσωπική ευθύνη, όπως και η ευθύνη του άλλου. Εάν στην βίαιη έκφραση του άλλου δεν γίνεις εσύ προσβλητικός, χωρίς όμως να απεμπολήσεις το δίκιο σου, δεν λέω αυτό! Να υπερασπιστείς το δίκιο σου αλλά μπορείς να το υπερασπιστείς το δίκιο σου με πολλούς τρόπους. Χωρίς να προσβάλεις, χωρίς να προσπαθείς να μειώσεις τον άλλον, χωρίς να γυρίσεις την βία πίσω, πάντα όμως υπερασπιζόμενος το δίκιο σου!»

Να σημειωθεί ότι δεν αναφέρεται σε ακραίες μορφές βίας που κινδυνεύει η ζωή κάποιου αλλά σε καθημερινές εκφράσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο!

«Το τι βία βλέπει το κάθε παιδί από μικρή ηλικία είναι απίστευτο! Και βέβαια όλα αυτά αφήνουν ίχνη για την συνέχεια!»

Η βία πλέον…

«Ο κινηματογράφος υποτίθεται ότι οι ταινίες δράσης ας πούμε που κόβουν πολλά εισητήρια, εχουν μεγάλη θεαματικότητα δυστυχώς έχουν μία άκριτη βία.

«Κάποτε, πριν από 20 χρόνια ας πούμε, συζητάγαμε κατά πόσο θα έπρεπε α αγοράζουμε στα παιδιά παιχνίδια όπλα και τα λοιπά. Σήμερα όχι απλά δεν γίνεται αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον στην πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά αντίθετα τα παιδιά μας βομβαρδίζονται από εικόνες βίας! Το τι βία βλέπει το κάθε παιδί από μικρή ηλικία είναι απίστευτο! Και βέβαια όλα αυτά αφήνουν ίχνη για την συνέχεια!», μας εξηγεί.

«Τα καπέλα και οι μάσκες και γενικά τα σκηνικά και τα ρούχα της παράστασης είναι από τα μεγάλα ατού. Είναι από τα πράγματα που τουλάχιστον οι θεατές όταν βγαίνουν θα τα σχολιάσουν!», δηλώνει και συμφωνούμε καθώς έχει γίνει τρομερό στήσιμο!

«Είναι μια ιδέα που υπάρχει στο κείμενο της Τσώρτσιλ. Η δεύτερη σκηνή του έργου είναι στην πραγματικότητα ένα εργοστάσιο καπέλων. Νομίζω ότι εμείς τα έχουμε κάνει πολύ εντυπωσιακά. και χαιρόμαστε για αυτό! Αλλά έτσι θα έπρεπε να είναι δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα», τονίζει αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται στον αέρα.

Για να μην μας αφήσει έτσι μας εξηγεί ότι «έχει να κάνει με το γεγονός ότι η βία από πολλούς πια μετατρέπεται σε θέαμα». Κάτι που όπως παρατηρούμε έχει αρχίσει να γίνεται και στην εποχή μας. Προβάλλεται από παντού και όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο.

Far Away – “Πολύ μακριά”

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Αθήνα

Προπώληση: Viva.gr

Ερμηνεύουν: Σάββας Κοβλακάς, Έλενα Παπαβασιλείου, Μαρίτα Τζατζαδάκη

Συμμετέχει επί σκηνής 10μελής καλλιτεχνική ομάδα του Cinema Alive

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σκλάβος

Σκηνικά – κοστούμια: Σοφία Βασιλάκου, Άρτεμις Καραγιάννη

Πρωτότυπη Μουσική:  ThinKarmaRight Knider

Visuals: Πάνος Κέκεσης (ΚENO)

Επιμέλεια κίνησης: Ντεμέλζα Οκότζι

Σχεδιασμός φώτων, ρομποτικές κατασκευές: Βασίλης και Κώστας Πρινιωτάκης

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία / Editing  teaser:  Πάνος Κέκεσης (ΚENO)

Κινηματογράφιση teaser: Σπύρος Στεριώτης

Φωτογραφίες: Γιώργος Ξίγκος

Επιμέλεια μαλλιών και μακιγιάζ: X’elena Beauty Studies

Δημιουργία καπέλων: Σοφία Βασιλάκου, Άρτεμις Καραγιάννη, Ράνια Λάγιου, Ελένη Τριπολίτη, Μαρκέλλα Τριπολίτη

Υποστήριξη Παραγωγής: Ρέα Μοσχονά

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Χρήστος Καρυώτης

Παραγωγή: Cinema Alive

Το έργο “Πολύ Μακριά” (Far away), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%