NG Συνεντεύξεις

Οι δύο κόσμοι που συνυπάρχουν στο άλμπουμ “ΤΡΙΑ” των λάμδα | Συνέντευξη

today23 Νοεμβρίου, 2021 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Οι δύο κόσμοι που συνυπάρχουν στο άλμπουμ “ΤΡΙΑ” των λάμδα | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Παντελής Νικηφόρος, ο Χάρης Παρασκευάς και ο Βασίλης Τυρανόπουλος από τους λάμδα μας έβαλαν στο “Σύμπαν” του τελευταίου τους δίσκου “ΤΡΙΑ” που κυκλοφόρησαν πριν από λίγο καιρό. Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Δυστυχώς ο Κώστας Κωστίδης και ο Θοδωρής Σοφόπουλος λόγω των περιορισμών της τηλεφωνικής σύνδεσης δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αλλά την επόμενη φορά ελπίζουμε να έρθουν και οι πέντε στο στούντιο ώστε να τους γνωρίσουμε και από κοντά.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αύγουστος 1974, Κάλυβος Μυλοποτάμου Ρεθύμνης

Το 2016, αμέσως μετά τον δεύτερο δίσκο ξεκίνησαν να δημιουργούν το άλμπουμ “ΤΡΙΑ”, ενώ οι τελευταίες προσθήκες έγιναν μόλις ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία του!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως δημιουργούν τα κομμάτια καθώς λειτουργούν όλα τα κάνουν παράλληλα. Ξεκινάει η μουσική και οι στίχοι μπορεί να υπάρχουν, μπορεί και να μην υπάρχουν, μπορεί να δημιουργηθούν κάποιοι πρόσκαιροι στίχοι ώστε να γραφτεί οι μουσική και μετά να γραφτούν οι λέξεις που θα το πλαισιώνουν. Όλα δημιουργούνται παράλληλα αλλά στο τέλος κουμπώνουν σαν ένα. Εάν κάτι δεν κολλάει το “πετάνε”, όπως μας περιέγραψαν οι ίδιοι, από νωρίς και δεν το κρατάνε μπας και το χρησιμοποιήσουν αργότερα.

«Η διαδικασία παραγωγής ενός τραγουδιού παίρνει καιρό! Ξεκινάει κάτι με μία μουσική ιδέα ίσως, μπαίνουν κάποιοι στίχοι… Πολλές φορές έχουμε στίχους που δεν λένε τίποτα, δηλαδή είναι τυχαίες λέξεις τι οποίες χρησιμοποιούμε ίσα ίσα για να γραφτεί ένα κομμάτι. Στο τέλος είτε κουμπώνουν οι στίχοι είτε μπαίνουν από την αρχή. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό στον τρόπο δημιουργίας του.», μας εξηγούν. Τους στίχους παράλληλα με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που γράφουν τους γράφει ο Παντελής Νικηφόρος.

Η ιστορία της φωτογραφίας του εξωφύλλου

Στην φωτογραφία του εξώφυλλου βλέπουμε ένα στιγμιότυπο του 1974 από το χωριό του πατέρα του Παντελή, τον Κάλυβο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης.

«Ο πατέρας μου έχει τραβήξει την φωτογραφία. Οι τρεις που βλέπετε είναι τα αδέρφια του πατέρα μου που σφάζουν για τον γάμο της αδερφής τους», μας εξηγεί ο Παντελής. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η φωτογραφία είναι ότι έχει τραβηχτεί σε μια στιγμή που οι άνθρωποί αυτοί έχουν μάθει κάποια άσχημα νέα για τον δικό τους πατέρα, ότι είναι στο νοσοκομείο, ενώ μόλις έχουν σφάξει ένα ζώο για τον γάμο της αδερφής τους. «Ένας κύκλος θανάτου», όπως το χαρακτηρίζει και ο ίδιος.

«Στιχουργικά σε όλα τα κομμάτια υπάρχει μία ειρωνεία που κάπως συνυπάρχουν δύο κόσμοι όπως για παράδειγμά στο τραγούδι “Καλοκαιρινό”. Από την μία περιγράφεται ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι ενώ στο ρεφραίν αναφέρεται το ζήτημα του προσφυγικού. Ένας άνθρωπος σαν εμάς που πάει σε μία παραλία όπου πνίγονται άλλοι άνθρωποι. Το πως συνυπάρχουν δύο καταστάσεις και υπάρχει δίπλα μας ο θάνατος και δεν τον βλέπουμε πολλές φορές. Και το εξώφυλλο κάπως έτσι συνδυάζεται και με τα τραγούδια», μας εξηγεί ο Παντελής τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι απόλυτο γιατί ο καθένας πάντα καταλαβαίνει ό,τι εμπνέεται από το κάθε τραγούδι του δίσκου.

Φωτογραφία: Μάριος Βαλμάς

Υπόλοιποι συντελεστές του δίσκου:

Εκτός από τα μέλη της μπάντας στο τραγούδι “Όλοι μαζί μια μοναξιά” παίζει σαξόφωνο ο Σταύρος Μάνθος.

Στο τραγούδι “Μπροστά στο τέλος της” ακούγονται οι Εύα Λαύκα, Αλέξανδρος Κούστας, Νίκος Αυγουστίδης, Νεφέλη Μπερή, Στέφανος Μουρούτσος, Νίκος Βελώνιας, Ελένη Ζιαζοπούλου.

Η μίξη και το mastering έγιναν από τον Νίκο Λάβδα στο Kiwi Sound Studio.

Σύντομα και σε βινύλιο!

Σύντομα θα εκδώσουν το άλμπουμ “ΤΡΙΑ” και σε βινύλιο. Το εξώφυλλο θα είναι μεταξοτυπία και θα βγει σε διαφορετικές εκδόσεις με άλλο χρώμα εξώφυλλου. Κάποιοι το ήθελαν σε μπλε, κάποιοι άλλοι σε άλλη απόχρωση οπότε αποφάσισαν να εκδώσουν όλα τα χρώματα που ήθελαν.

«Στον διχασμό ανάμεσα στο κίτρινο, στο μπλε και στο κόκκινο δεν υπάρχει δίκιο και άδικο», αναφέρουν τονίζοντας πόσο ενωμένη ομάδα είναι!

Το artwork και τα γραφιστικά είναι του +wolframgrafik.

Ακολουθήστε του λάμδα εδώ:

Website | Facebook | Instagram | Youtube | Spotify | Bandcamp

Βρείτε το άλμπουμ “ΤΡΙΑ” εδώ:

Bandcamp: https://lamdaband.bandcamp.com/album/–4
Soundcloud: https://soundcloud.com/lamdaband/sets/tria
Spotify: 

Youtube:

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%