NG Συνεντεύξεις

Dury Dava «Στην δημιουργική διαδικασία ο ένας φτιάχνει τον άλλον!» | Συνέντευξη

today20 Μαΐου, 2022 6

Background
share close
  • cover play_arrow

    Dury Dava «Στην δημιουργική διαδικασία ο ένας φτιάχνει τον άλλον!» | Συνέντευξη New Generation Radio

Οι Dury Dava μας βάζουν στο δημιουργικό τους “Σύμπαν” με αφορμή το δεύτερο άλμπουμ τους “Deluxe” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Inner Ear Records. Σύντομα θα το παρουσιάσουν live στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Block 33 και το Σάββατο 27 Μαΐου στο Temple στην Αθήνα! Ακούστε την συζήτηση που είχαν στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” με την Βασιλεία Περόγλου την Τρίτη 17 Μαΐου.

Φωτογραφία: Eftychia Vlachou

Οι Dury Dava είναι ένα συγκρότημα που όσο περισσότερο το γνωρίζεις τόσο περισσότερο αισθάνεσαι ευγνώμων που υπάρχουν! Εκτός από ταλαντούχα παιδιά είναι και εξαιρετικοί φίλοι, με όλη την σημασία της λέξης.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό, το οποίο ακούγεται σε όλα τους τα κομμάτια, είναι ότι δίνουν τον χώρο που χρειάζεται η κάθε προσωπικότητα να εκφραστεί και να δημιουργήσει! Σπάνιο και τους ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά στα μάτια μας!

Τα μέλη των Dury Dava είναι:

  • Γιώργος Καρράς – κιθάρα, φωνές
  • Δημήτρης Κούλογλου – φωνή, κιθάρα, μπουζούκι
  • Ηλίας Λιβιεράτος – τύμπανα, κρουστά
  • Κάρολος Μπεράχας – μπάσο, πλήκτρα, φωνές
  • Δημήτρης Πρόκος – κλαρίνο, πλήκτρα

Με τον πρώτο τους δίσκο μας ενθουσίασαν! Με τον δεύτερο γίναμε φανατικοί θαυμαστές γιατί απέδειξαν ότι γουστάρουν ακόμα πιο πολύ αυτό που κάνουν, ότι δεν έτυχε και ότι η προσωπικότητά τους και ο χαρακτήρας τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς τους.

Yellow Vinyl LP 180 gram

Deluxe

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου “Dury Dava”, επέστρεψαν δυναμικά με τον “Dury Dava – Deluxe”, εξ ου και ο τίτλος.

«Το Deluxe σαν όνομα μας είχε έρθει αρκετό καιρό πριν από έναν φίλο μας που το έλεγε συνέχεια και το θεωρούσαμε πολύ αστείο», αναφέρουν για την αρχική έμπνευση.

«Έχει και μια ειρωνεία μέσα όλο αυτό το πράγμα, με την οποία παίζουμε κιόλας και εκφράζεται από τα κομμάτια και εν τέλει από το εξώφυλλο», όπως υπογραμμίζουν!

«Φαίνεται έτσι ένα πληθωρικό deluxe γεύμα που εάν κοιτάξεις πιο προσεκτικά βλέπεις ότι δεν είναι τόσο ελκυστικό αυτό που έχουμε παρουσιάσει εκεί…»

Το αστείο είναι ότι όταν είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο πριν από την συνέντευξη είχα ρωτήσει εάν τα έφαγαν τα φαγητά μετά την φωτογράφιση και γελούσαν, λέγοντάς μου ότι δεν τρωγόντουσαν ακριβώς όλα, ενώ κάποια ήταν εντελώς ωμά!

«Φαίνεται έτσι ένα πληθωρικό deluxe γεύμα που εάν κοιτάξεις πιο προσεκτικά βλέπεις ότι δεν είναι τόσο ελκυστικό αυτό που έχουμε παρουσιάσει εκεί…», μας εξηγούν.

«Κοίτα εμείς πλέον τα έχουμε περάσει όλα αυτά τα στάδια και πλέον μας φαίνεται πεντανόστιμο», λένε και γελάμε όλοι!

Η ιδέα ανήκει στην Πίνα Κούλογλου, την αδερφή του Δημήτρη, την οποία βοήθησε ο άλλος Δημήτρης να το στήσει. Ενώ η Νεφέλη Λιβιεράτου, η αδερφή του Ηλία έβγαλε τις φωτογραφίες. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις πόσο σοφά είναι αυτά τα παιδιά αφού ακούν και συμβουλεύονται τις αδερφές τους! 😀

Να μην ξεχάσουμε ότι ο Χάρης Μπεκράκης δημιούργησε τα γραφιστικά. Το σερβίτσιο ανήκει στην Εστέλ Παπαδημητρίου, το οποίο βέβαια έχουν να της το επιστρέψουν από τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα της το επιστρέψουν με «λίγο ζελέ από το εξώφυλλο» ή θα τα κρατήσουν για να μπουν σε λίγα χρόνια στο Μουσείο Dury Dava! Γιατί όχι!

Για να το δείτε πιο προσεκτικά!

Κυριολεκτικά Deluxe! Για άλλη μία φορά κατάφεραν να μεταφέρουν όλα τα νοήματα και τις εικόνες που ήθελαν να μοιραστούν με τέτοια ακρίβεια και αμεσότητα, ενώ παράλληλα μουσικά έχουν ξεφύγει συνδυάζοντας πολλά διαφορετικά στυλ πάντα με έναν εντελώς δικό τους δρόμο!

«Περιέχει κομμάτια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε διαφορετικές φάσεις, αλλά δουλεύτηκαν περισσότερο ίσως την χρονιά 2020 προς 2021. Μετά λόγω καθυστερήσεων των βινυλίων και διαφόρων θεμάτων που ζούσαμε όλοι εκείνη την περίοδο άργησε να κυκλοφορήσει», μας εξηγούν και καταλαβαίνουμε απόλυτα! Λίγα πράγματα έγινα στην ώρα τους τα τελευταία χρόνια αλλά χαιρόμαστε πάρα πολύ που πλέον βγήκε!

Βέβαια το video clip του “Έλα Πάλι Να” από τον προηγούμενο δίσκο τους που επίσης καθυστέρησε τελικά κυκλοφόρησε την κατάλληλη στιγμή και μας ξεσήκωσε δίνοντάς μας μία πολύ δυνατή ώθηση να περιμένουμε τον δίσκο τους!

Δείτε το εδώ:

Πλέον έχουν πάρει φόρα όμως και σύντομα περιμένουμε το επόμενο video clip από τον δεύτερο δίσκο τους!

«Έχουμε ένα video clip, το οποίος είναι στα τελικά του στάδια και θα είναι για το….», κάπου εδώ μας λένε το τραγούδι και είναι πολύ αγαπημένο. Κανονικά όμως δεν έπρεπε να το πουν οπότε το σεβαστήκαμε και εάν θέλετε να το μάθετε θα πρέπει να ακούσετε το ηχητικό!

Εμείς ευχόμαστε να κυκλοφορήσει σύντομα γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και θα δέσει με όλα αυτά που έχουμε εμείς δημιουργήσει στο μυαλό μας γύρω από τα τραγούδια τους!

Η δημιουργική διαδικασία

Είναι από τις σπάνιες φορές που με το που ανακοινώθηκε η συνέντευξη έστειλαν τόσα πολλά άτομα και καλλιτέχνες λέγοντας όλοι ομόφωνα ότι το αξίζουν και είναι τα καλύτερα παιδιά!

«Είμαστε καλά παιδιά», λένε ειρωνικά γελώντας και κάπου εκεί θυμηθήκαμε την ειρωνεία και τον αυτοσαρκασμό που έχουν οι στίχοι! Ναι είναι όντως, το ξέρουν και το δουλεύουν!

Οι στίχοι είναι απίστευτα άμεσοι, ειλικρινείς με τρομερή ενσυναίσθηση. Περιγράφουν τόσο βαθιά καταστάσεις που ζούμε όλοι μας, ενώ οι μουσικές μελωδίες είναι έτσι ενορχηστρωμένες ώστε να σε κάνουν να παραδοθείς χωρίς καν να το καταλάβεις! Ταυτίζεσαι και η μόνη σου επιλογή είναι να αφεθείς σε κάτι που «μοιάζει με όνειρο, μα δεν το βλέπεις μόνο εσύ!»

«Αυτός ο δίσκος έχει πολλή καραντίνα μέσα στους στίχους! Θα ήταν διαφορετικοί οι στίχοι εάν δεν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση»

Και αφού προλόγισαν τον Δημήτρη Κούλογλου που γράφει τους στίχους, μας εξηγεί: «Γενικά η διαδικασία που ακολουθούμε είναι πολύπλοκη. Τις περισσότερες φορές τα τραγούδια προκύπτουν από τζαμάρισμα, στο οποίο παίζουμε και ηχογραφούμε τις ιδέες μας, τις ακούμε και σιγά σιγά τα κάνουμε τραγούδια. Άλλες φορές κάποιος έχει μια ιδέα από πριν και την δουλεύουμε είτε ατομικά, είτε συλλογικά. Το κάθε κομμάτι έχει κάπως την δικιά του πορεία.»

Σχετικά με τους στίχους μας αναφέρει ότι είναι βιωματικά τραγούδια, περίπου. «Οι στίχοι μου βγαίνουν όταν περπατάω…» μας εξηγεί δείχνοντας ότι έχει κάποιες εμπνεύσεις μες την καθημερινότητά του. «Σπάνια θα σκεφτώ να γράψω στίχους για κάτι συγκεκριμένο. Συνήθως μου βγαίνει κάτι, μια λέξη, μια φράση και καταλαβαίνω ότι κάτι θέλω να πω και από εκεί και πέρα το συναρμολογώ σιγά σιγά!»

Για αυτό τον δίσκο υπογραμμίζει ότι «Έχει πολλή καραντίνα μέσα στους στίχους! Θα ήταν διαφορετικοί οι στίχοι εάν δεν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση.»

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε live τον Ιούνιο του 2021 στο Electric Highway Studio με τον Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος ανέλαβε και το mixing. Το mastering το έκανε ο Νίκος Λάβδας.

«Για όσους δεν το ξέρουν ο πρώτος δίσκος ηχογραφήθηκε σε ένα υπόγειο, το οποίο την δεκαετία του ’90 ήταν όντως στούντιο αλλά όταν μπήκαμε εμείς ήταν απλά ένα μουχλιασμένο υπόγειο. Το ντύσαμε με μαξιλάρια, στρώματα και τα λοιπά, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε χωρίς να ξέρουμε ότι θα βγάλουμε δίσκο», μας αναφέρουν για να φτάσουμε στο σήμερα και στο επόμενο επίπεδο.

«Σε αυτή την περίπτωση με την βοήθεια του Γιάννη γράψαμε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες πάλι live ηχογράφηση, δηλαδή όλοι παίζαμε ταυτόχρονα, εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που προστέθηκαν μετά. Ο Γιάννης μας βοήθησε τρομερά στην επιλογή των μικροφώνων, στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες και μας ενθάρρυνε πολύ», ενώ τονίζουν ότι έκανε φοβερή δουλειά στην μίξη!

Για την ιστορία ο Γιάννης Βούλγαρης έπαιξε πρόσθετα κρουστά στην “Μετάλλαξη” και έκανε φωνητικά στο “Καλό Πουκάμισο”. Τέλος, ο Σωτηράκης έκανε φωνητικά στην “Μετάλλαξη”.

Η Δημοκρατία των Dury Dava

Το κάθε μέλος των Dury Dava έχει έναν διαφορετικό “ψυχεδελικό” εαυτό που έρχεται και δένει απόλυτα με τους υπόλοιπους διαμορφώνοντας έναν εντελώς προσωπικό χαρακτήρα! Αυτό είναι δύσκολο γιατί πρέπει να υπάρχει χώρος για να βγάλει κάποιος τον χαρακτήρα του, αποδοχή και εν τέλη αγάπη ώστε να αναδειχτούν όλα τα σημεία του καθενός!

«Δεν σταματάμε ποτέ την διαδικασία της σύνθεσης εάν δεν είμαστε όλοι έστω και λίγο ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα!

«Έχουμε παρατηρήσει ότι ο καθένας μας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και έχουμε μάθει να τις αναδεικνύουμε, να τις αγαπάμε… Βασικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ένας φτιάχνει τον άλλον! Αυτό γίνεται! Μέσα στην πρόβα μέσα στην δημιουργική διαδικασία ο ένας φτιάχνει τον άλλον γιατί φέρνει κάτι καινούργιο, προτείνει έναν καινούργιο τρόπο…», αναφέρουν δείχνοντας το πόσο αλληλοϋποστηρίζονται!

«Δεν σταματάμε ποτέ την διαδικασία της σύνθεσης εάν δεν είμαστε όλοι έστω και λίγο ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα! Εάν σε κάποιον ξινίζει κάτι, έστω και λίγο, θα πάμε κι άλλη πρόβα μέχρι να το βρούμε», αναφέρουν.

«Εν τέλει όλα σμιλεύονται από όλους και δείχνει τον χαρακτήρα που τελικά υπάρχει σε όλα τα πράγματα που βγάζουμε!» Αυτό ίσως είναι και μεγάλο μυστικό της επιτυχίας τους.

Πάρα πολύ σπάνιο και ίσως να είναι και από τις λίγες ομάδες που επικρατεί δημοκρατία σε όλο το Σύμπαν! Μπορεί να τους παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά τελικά το αποτέλεσμα αρέσει σε όλους και όλοι το υποστηρίζουν με τον καλύτερό τους εαυτό!

Ο επόμενος δίσκος

Η κουβέντα έχει φτάσει σε ένα σημείο που όλοι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι έχουν τόση δημιουργικότητα που όλον αυτό τον καιρό που περιμένουν την κυκλοφορία αυτού του δίσκου, έχουν σίγουρα ξεκινήσει να φτιάχνουν νέα πράγματα!

«Αυτό που συνέβη είναι ότι η διαδικασία του δίσκου τράβηξε περισσότερο, αλλά και γενικά από μόνη της είναι πολύ χρονοβόρα, καθώς έχει πολλά στάδια και πολλές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν», πάντα υπό τις ομόφωνες δημοκρατικές τους διαδικασίες.

«Είμαστε σε μία κατάσταση που έχουμε πολλές νέες ιδέες! Υπάρχει πολύ υλικό και πάρα πολλή διάθεση!»

«Όταν εν τέλει γράψαμε ολοκληρώσαμε όλες τις μικρολεπτομέρειες του Deluxe, καταλήξαμε και πάλι στο στούντιο οι 5 μας και υπήρχε ένα ανάλαφρο κλίμα. Άνοιγαν και τα πράγματα σιγά σιγά από την καραντίνα, οπότε με το που μπήκαμε ήμασταν απίστευτα δημιουργικοί! Σαν να ξεσπάσαμε ότι πάει τελείωσε το βγάλαμε και αυτό! Είμαστε σε μία κατάσταση που έχουμε πολλές νέες ιδέες! Υπάρχει πολύ υλικό και πάρα πολλή διάθεση!»

Βέβαια έχουμε τόσο υλικό από τα παιδιά ήδη από τον δίσκο Deluxe, αλλά είναι πολύ αισιόδοξο το ότι ήδη προετοιμάζουν νέο υλικό!

Τα επερχόμενα live τους!

Ήδη από τα μηνύματα όλων φαινόταν πόσο αναμένανε τα επερχόμενα τους live, ειδικά για τα επόμενα που !

Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες ημερομηνίες από την καλοκαιρινή τους περιοδεία σε αρκετούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα!

Οι ίδιοι έχουν τρομερή όρεξη, οπότε εκτός από φεστιβάλ και μουσικές σκηνές, δέχονται προτάσεις για party, αυλές και ό,τι ιδέα έχει ο καθένας!

Σύντομα έχουν στα πλάνα τους να κλείσουν εμφανίσεις ξανά και στο εξωτερικό, μιας και το 2019 είχαν πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία 2 εμφανίσεις στο Παρίσι.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παίζουμε γιατί το γουστάρουμε!» και εννοείται ότι «Σε όσα πιο πολλά μέρη πάμε τόσο το καλύτερο», μιας και αγαπάνε πολύ και τα ταξίδια!

Ακολουθήστε τους Dury Dava:

Facebook | Instagram | TikTok | Youtube | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%