NG Συνεντεύξεις

Γιώργος Μπότης «Θα έπρεπε ο Χρίστος Λάσκαρης να διδάσκεται στα σχολεία» | Συνέντευξη

today21 Ιανουαρίου, 2022 7 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Γιώργος Μπότης «Θα έπρεπε ο Χρίστος Λάσκαρης να διδάσκεται στα σχολεία» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Μπότης μας βάζει στο “Σύμπαν” του τελευταίου του προσωπικού δίσκου “Ταξιδεύεις ακόμα” σε ποίηση του Χρίστου Λάσκαρη που κυκλοφόρησε από την Same Difference Music. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.

Ο ίδιος είναι χαμηλών τόνων και προτιμάει να είναι πίσω από την κονσόλα και να μιλάει με το έργο του.

«Δεν ξέρω αν είμαι καλλιτέχνης. Είμαι ηχολήπτης, είμαι μουσικός παραγωγός, ασχολούμαι με την μουσική πολλά χρόνια κυρίως πίσω από την κονσόλα. Παίζω μουσική όχι σε υψηλό επίπεδο… Αυτά», δηλώνει ο ίδιος ώστε να συστηθεί.

«Η ποιότητα της τεχνικής επιμέλειας είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσε να κερδίσει Grammy»

είπε ο Alan Parsons για την παραγωγή του Γιώργου Μπότη στον δίσκο “Enduting Days You Will Overcome” των Electric Litany

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μουσική του παιδεία. «Και να μην θέλεις, όπως πας ας πούμε να μάθεις Αγγλικά ή πας φροντιστήριο, στην Κέρκυρα πας στην Φιλαρμονική του τόπου σου και μαθαίνεις μουσική. Είναι κάτι πολύ φυσικό», τονίζει ο ίδιος.

Από την Ελλάδα στην Αγγλία

Το 2013 του δόθηκε η ευκαιρία να πάει στην Αγγλία μόνιμα που ήταν να κάνει τον δεύτερο δίσκο των Electric Litany. Τότε ήταν που συνεργάστηκε με τον Alan Parsons, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι «Η ποιότητα της τεχνικής επιμέλειας είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσε να κερδίσει Grammy», για την δουλειά του Γιώργου Μπότη στον δίσκο “Enduting Days You Will Overcome” των Electric Litany.

Πλέον συνεργάζεται με κορυφαία studio στο Λονδίνο όπως το Fish Factory, το Visconti Studios κ.ά.

Δεν βρίσκει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία. «Οι διαφορές είναι κυρίως στα οικονομικά, στις πληρωμές και στην αξιοπιστία τους πάνω σε αυτό τον τομέα», λέει ο ίδιος αφού ο επαγγελματισμός και η ποιότητα είναι υψηλή και στα δύο μέρη.

Βέβαια στην Αγγλία υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στην μουσική. «Μπορείς να πας για ποτό Πέμπτη βράδυ σε μία παμπ και να δεις ένα μουσικό τρομερό που δεν ξέρεις καν το όνομά του. Να ακούσεις δηλαδή τρομερή μουσική σε εντελώς τυχαία μέρη. Είναι μία Μητρόπολη. Έχει πολύ καλούς μουσικούς από όλο τον κόσμο» διαπιστώνει και ομολογεί ότι είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που τον κρατάει στην Αγγλία.

Γιώργος Μπότης / Χρίστος Λάσκαρης “Ταξιδεύεις Ακόμα”

“Ταξιδεύεις Ακόμα”

«Τον Χρίστο Λάσκαρη τον επέλεξα γιατί είναι αγαπημένος μου ποιητής. Επανέρχομαι πάντα εκεί. Μία στο τόσο θα διαβάσω τα ποιήματά του», αναφέρει για την επιλογή του σε αυτό τον δίσκο ενώ υπογραμμίζει ότι συμπίπτει συναισθηματικά με αυτά που λέει στα ποιήματά του αλλά και με τον μινιμαλιστικό, απλοϊκό του τρόπο που τα εκφράζει.

Το 2018 ξεκίνησε να δημιουργεί μελωδίες πάνω σε ποιήματα του Χρίστου Λάσκαρη, ενώ είχε και άλλες μουσικές που δεν είχαν στίχο και έβαλε μετά τις απαγγελίες του. «Οπότε είτε έγραψα μουσική πάνω στον στίχο είτε είχα ορχηστρικά μέρη και έβαλα πάνω τις απαγγελίες του Λάσκαρη», μας εξηγεί.

Οι απαγγελίες του Χρίστου Λάσκαρη έχουν ηχογραφηθεί από τον καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Μουρτζόπουλο και του της παραχώρησε για να γίνει ο δίσκος.

«Δεν είναι ο Λάσκαρης από τους ποιητές που μας μαθαίνουν στο σχολείο. Δεν είναι δηλαδή από αυτούς που θεωρούνται ως Μεγάλοι Έλληνες Ποιητές που τους έχουμε ακούσει και τους έχουμε χιλιοδιαβάσει. Κατά την γνώμη πρέπει να ανήκει σε αυτούς και θα έπρεπε να διδάσκεται και στα σχολεία. Να είναι πιο προσβάσιμος», μας λέει καθώς και ο ίδιος έμαθε τον Χρίστο Λάσκαρη από τον δίσκο του Γιάννη Μουρτζόπουλου “Το Ποτάμι”.

«Εγώ τον έμαθα τον Χρίστο Λάσκαρη το 2010 από τον δίσκο “Το Ποτάμι” του Γιάννη Μουρτζόπουλου και ελπίζω κάποιος άλλος να τον μάθει από τον δίσκο μου!»

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Αγγλία. Έχει πολλές συμμετοχές Ελλήνων και Άγγλων μουσικών, φίλων του Γιώργου Μπότη.

Επόμενες κυκλοφορίες

Ο ίδιος στην καθημερινότητά του γράφει επειδή έχει ανάγκη να γράψει όχι επειδή σχεδιάζει άμεσα να κυκλοφορήσει κάποιον νέο δίσκο. Σίγουρα έχει “κάτι” που είναι στην αρχή του, όπως λέει και ο ίδιος.

Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος που ετοιμάζουν με τους Electric Litany αλλά και με τους Valia Calda, οι οποίοι είναι από τους αγαπημένους του σε αυτό το είδος.

Ακολουθήστε τον Γιώργο Μπότη

GeorgeBotis.com | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%