NG Συνεντεύξεις

Κατερίνα Κυρμιζή «Αν ήμουν άντρας θα ήταν πιο εύκολο για εμένα!» | Συνέντευξη

today5 Φεβρουαρίου, 2022 7 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Κατερίνα Κυρμιζή «Αν ήμουν άντρας θα ήταν πιο εύκολο για εμένα!» | Συνέντευξη New Generation Radio

Η Κατερίνα Κυρμιζή μας ξεναγεί στο δημιουργικό της “Σύμπαν” με αφορμή το τραγούδι “Red Roses” σε μουσική του Νίκου Γρηγοριάδη σε στίχους του Χρήστου Γαβρήλου που ερμηνεύει μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα! Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022.

Η Κατερίνα Κυρμιζή είναι πολύ δραστήρια και ανήσυχη! Πάντα δημιουργική και ουσιαστική σε όλα αυτά που εκφράζει μέσα από τις δημιουργίες της. Σε ετοιμότητα σαν στρατιώτης, αλλά και με την κατάλληλη τρέλα ώστε να εκφράζει αλήθειες από τα βάθη της ψυχής της!

Τα πρόσφατα EP “Κάκτοι Ι” και “Κάκτοι ΙΙ” έχουν μπει για τα καλά στις καρδιές μας και αναμένουμε να δούμε τι άλλο ετοιμάζει αυτή την περίοδο! Για καλή μας τύχη είναι πολλή δημιουργική (όπως πάντα)!

«Περιμένω λίγο να δω τι γίνεται! Κοιτάζω δεξιά – αριστερά και λέω “Μας παίρνει τώρα;” Γιατί και ως γυναίκα είναι ακόμα πιο δύσκολο! Αν ήμουν άντρας θα ήταν πιο εύκολο για εμένα!»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον οι κάκτοι είναι της μόδας! Η ίδια λέει ότι όταν δημιούργησε το κομμάτι, το 2004 έψαχνε να βρει κάποια εικόνα από κάκτους στο διαδίκτυο και δεν έβρισκε… Ξαφνικά άνθισε η μόδα των εσωτερικών φυτών και των κάκτων!

«Το ίδιο μου είχε συμβεί και με “Το παιδί με την κεραία”, το οποίο εγώ το σκέφτηκα το 96, την ώρα που τελειώναμε το “Κοντσέρτο για Σοκολάτα”. Όταν υλοποιήθηκε το 2002 ξεκίνησε το Big Brother στην Ελλάδα!», ομολογεί εκτιμώντας ότι είναι κάποιοι άνθρωποι που «έχουν μια διορατικότητα να πιάνουν κάτι στον αέρα και να το βλέπουν πολύ πιο νωρίς»! Σίγουρα πάντως η Κατερίνα Κυρμιζή το έχει αυτό μιας και το έχει αποδείξει σχεδόν σε όλες της τις δουλειές!

«Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι δεν το λέω εκείνη την στιγμή! Μου παίρνει πολύ χρόνο γιατί φοβάμαι. Έχω μια φυσική συστολή ότι θα με πουν τρελή», ομολογεί! «Περιμένω λίγο να δω τι γίνεται! Κοιτάζω δεξιά – αριστερά και λέω “Μας παίρνει τώρα;” Γιατί και ως γυναίκα είναι ακόμα πιο δύσκολο! Αν ήμουν άντρας θα ήταν πιο εύκολο για εμένα!»

Μια από τις πιο σημαντικές παραδοχές που μπορεί να κάνει μία γυναίκα για τον εαυτό της! Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες αυτό το θέμα καθώς όλο και περισσότερο βγαίνει στην επιφάνεια της κοινωνίας μας! Ένα θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να φτάσεις στο βάθος του και πολύ κουράγιο να το παραδεχτεί μία γυναίκα! Σιγά σιγά έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά και να ξεκαθαρίζει στις νέες γενιές γυναικών!

*Να σημειωθεί ότι “Το παιδί με την κεραία” το μελετούσαν και σε σχολείο για την Παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης η οποία γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου.

Η ίδια έχει έτοιμα τα τραγούδια από το επόμενο EP “Κάκτοι ΙΙΙ”, αν και σκέφτεται να μην το ονομάσει έτσι. Εμείς αναμένουμε τα τραγούδια της όπως κι αν ονομάσει την συλλογή. Το σημαντικό είναι ότι ακόμα κι αν το ονομάσει αλλιώς θα έχει συγκεκριμένο λόγο που θα το κάνει και αυτό είναι πάντα που μας ενθουσιάζει με τις δημιουργίες της!

«Η διαφορά ενός καλλιτέχνη από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι ότι ο καλλιτέχνης ορμάει σε αυτές τις στιγμές!»

Ο Βασιλιάς της Λύπης

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το video clip “Red Roses” του τραγουδιού που ερμηνεύει η Κατερίνα Κυρμιζή μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα! Είναι ένα από τα κομμάτια του Νίκου Γρηγοριάδη και τον δίσκο του “Ο Βασιλιάς της Λύπης”, όπου έχει μελοποιήσει Καρυωτάκη, Σέλλεϊ, Μελισσάνθης, Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας. Επίσης, υπογράφει και τους στίχους σε δύο ακόμα κομμάτια. Τέλος, στους ερμηνευτές που πλαισιώνουν αυτόν τον δίσκο είναι και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Στο video clip “Red Roses” πρωταγωνιστεί η κόρη τους, Μυρτώ και τα πλάνα τα γύρισαν πέρυσι (2021), την ημέρα που είχε χιονίσει! Ήταν εντελώς αυθόρμητο και επειδή είχε χιονίσει βγήκαν έξω και γύρισαν αυτά τα πλάνα.

«Πέρυσι όταν ξεκίνησε να χιονίζει λέει ο Νίκος ότι κάτι πρέπει να κάνουμε! Λέω κι εγώ στην Μυρτώ σήκω ντύσου! Της έδωσα το κόκκινο παλτό μου και δεν έβρισκα τριαντάφυλλα! Πήγα στα ανθοπωλεία αλλά ήταν κλειστά λόγω της ημέρας. Πήγα λοιπόν στο σούπερ μάρκετ και βρήκα τουλίπες», μας διηγείται… εμείς σοκαρισμένοι γιατί ούτε που το παρατηρήσαμε!

Και βγαίνουν έξω στο χιονιά! Μπροστά η Μυρτώ στα κόκκινα με τις τουλίπες, ο Νίκος με την κάμερα και η ίδια με την ομπρέλα πάνω από την κάμερα για να μην πέφτει επάνω της το χιόνι! «Και πηγαίναμε πέρα δώθε στην γειτονιά μας…», μας διηγείται γελώντας και ανοίγει η καρδιά μας!

Δείτε το video clip “Red Roses” εδώ:

Το παράδοξο είναι ότι με το που χιόνισε φέτος κυκλοφόρησε και το video clip! «Κάποια πράγματα είναι για να γίνουν αλλά πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα! Αυτό είναι που κάνει και κάποιον καλλιτέχνη! Όταν θα σου έρθει αυτό το τσακ από την συγκυρία να μπορέσεις να το εκμεταλλευτείς! Να μην το χάσεις! Να πιάσεις την στιγμή! Γιατί η ζωή είναι στιγμές!»

«Η διαφορά ενός καλλιτέχνη από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι ότι ο καλλιτέχνης ορμάει σε αυτές τις στιγμές!», καταλήγει.

«Ο Νίκος γείωσε την ποίηση! Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι σπουδαίος δίσκος ως προς την μελοποίηση!»

Αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρώσει το video clip στο ανατριχιαστικό κομμάτι “Η μπαλάντα της μάνας”, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενώ ετοιμάζουν το επόμενο που θα γίνει στο “Domestica”.

«Πάντα είχε την ιδέα της μελοποίησης και ποτέ δεν το είχε τολμήσει!», μας εξηγεί για το πως ξεκίνησε ο Νίκος Γρηγοριάδης να δημιουργεί αυτόν τον δίσκο. «Επέστρεφε συνέχεια σε αυτά τα ποιήματα και όλο του λέγανε κάτι! Τον βλέπω μια ημέρα, παίρνει την κιθάρα και αρχίσανε και του βγαίνανε τα τραγούδια»!

«Ο Νίκος κατάφερε να αναδείξει την φωτεινή πλευρά αυτού του ποιήματος! Γείωσε την ποίηση! Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι σπουδαίος δίσκος ως προς την μελοποίηση!»

Το ποίημα “Κι αν έσβησε σαν ίσκιος” του Κώστα Καρυωτάκη, το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, είναι η 9η μελοποίηση που έχει γίνει! Πιο πριν το έχουν μελοποιήσει πολλοί συνθέτες όπως Μίκης Θεοδωράκης, Διάφανα Κρίνα, Λουκάς Θάνος, κ.ά.

Ακούστε τον δίσκο “Ο Βασιλιάς της Λύπης” στο Spotify:

Ακόμα πιο μπροστά! – κι άλλα πρότζεκτ…

Το επόμενο πρότζεκτ που δουλεύουν μαζί με τον Νίκο Γρηγοριάδη είναι ακόμα πιο πορωτικό για τους λάτρεις που έχουν παρακολουθήσει παρόμοια μουσικά πρότζεκτ!

«Ο Νίκος δημιουργεί ηχητικά περιβάλλοντα κι εγώ από πάνω κάνω τα δικά μου!», μας λέει και μας αφήνει άφωνους! Κάτι που αναμένουμε να ακούσουμε!

«Συμπράττουμε κι οι δύο και έχουμε φτιάξει ένα πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ! Ξεκίνησε από την καραντίνα και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε», μας περιγράφει! Κάτι που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον! Στο εξωτερικό έχει γίνει μεγάλη τάση και στο TikTok υπάρχουν κανάλια που δημιουργούν μόνο παρόμοια πρότζεκτ ή μόνο ηχητικά περιβάλλοντα!

Ίσως αυτή η μόδα να προέκυψε από μία ανάγκη μας να αδειάσουμε από λέξεις και νοήματα και να επικοινωνήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε. Μέσω των συναισθημάτων να δημιουργηθούν ήχοι που μας διαπερνούν άμεσα χωρίς να σκεφτούμε… Αυτό όμως είναι άλλη μια συζήτηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για ώρες!

Κατερίνα Κυρμιζή και Νίκος Γρηγοριάδης

Ένα ζευγάρι που θαυμάζουμε πάρα πολύ και για τις δημιουργίες του, για την στήριξη που δείχνουν έμπρακτα ο ένας στον άλλον, κυρίως όμως για την συνύπαρξή τους τόσα χρόνια! Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να χαράζουν τον δικό τους δρόμο σε όλα τα επίπεδα!

Ακολουθήστε την Κατερίνα Κυρμιζή:

Facebook | Instagram | Youtube | Spotify | Bandcamp

Ακολουθήστε τον Νίκο Γρηγοριάδη:

Facebook | Youtube | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%