NG Συνεντεύξεις

Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου: «Το φιλότιμό και η λεβεντιά φύγανε από τους σημερινούς Αθηναίους»

today13 Απριλίου, 2021

Background
share close

Η διακεκριμένη κινηματογραφίστρια και φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου μας μιλάει για το φωτογραφίκο της λεύκωμα με θέμα την Αθήνα του 60 που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παρασκήνιο.

Εξηγεί πως βρέθηκε στην Αθήνα αυτές τις 15 ημέρες λίγο πριν από την δικτατορία αλλά και πως επέλεξε τον Νίκο Δεληβοριά για να γράψει τον πρόλογο και τις ιστορίες των φωτογραφιών στο συγκεκριμένο λεύκωμα.

Η Αθήνα του τότε σε σύγκριση με την Αθήνα του σήμερα…

Ερωτώμενη για την Αθήνα και τους Αθηναίους του τότε σε σύγκριση με το σήμερα απάντησε: “Δεν θα πω ωραία πράγματα για την τωρινή εποχή, γι’ αυτό και έχω έρθει σε ένα μικρό χωριό λίγο πιο έξω από την Θεσσαλονίκη και είμαι μόνη μου με την γάτα μου!”

Αυτό που στην ουσία διαφέρει στους Αθηναίους σε σχέση με την τότε εποχή «είναι η βιασύνη, ο “ωχαδερφισμός”, ότι όλα περνάνε ξώφαλτσα» και καταλήγει ότι οι Αθηναίοι έχουν πάρει τα αρνητικά από την Ευρώπη και έχουν αφήσει απ’ έξω τα θετικά όπως τον Διαφωτισμό και την κουλτούρα.

«Και η λεβεντιά δεν υπάρχει! Το φιλότιμό και η λεβεντιά φύγανε!», τονίζει καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά τα διακρίνουμε στις φωτογραφίες της ίδιας. Στους Αθηναίους του τότε ξεχωρίζει την ηρεμία, την διάθεση και την ατμόσφαιρα όπως και το γεγονός ότι ήταν μία πολύ καλή εποχή τότε χρονολογικά για τους Έλληνες.

Στα προσεχώς σχέδιά της είναι να κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα φωτογραφιών με ανθρώπους που έχει απαθανατίσει από πολλές και διάφορες χώρες που έχει επισκεφτεί κατά καιρούς όπως Αφρική, Βουλγαρία. Γερμανία, Ελλάδα, Πράγα κ.ά. με

Στις εκδόσεις Παρασκήνιο θα βρείτε και το λεύκωμα “αδερφάκι” αυτού του λευκώματος με φωτογραφίες από το Βερολίνο.

Ακούστε αναλυτικά την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου την Δευτέρα 12 Απριλίου εδώ:

  • cover play_arrow

    Κατερίνα Ζωιτοπούλου Μαυροκεφαλίδου: «Το φιλότιμό και η λεβεντιά φύγανε από τους σημερινούς Αθηναίους» New Generation Radio

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%