NG Συνεντεύξεις

Lia Hide «Θεωρούμε ότι μας αξίζει μια καλύτερη τύχη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προκαλέσουμε!»

today9 Δεκεμβρίου, 2022 7 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Lia Hide «Θεωρούμε ότι μας αξίζει μια καλύτερη τύχη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προκαλέσουμε!» New Generation Radio

Lia Hide μας βάζει στο Σύμπαν του τελευταίου της δίσκου “The Missing Fourth Guest”, λίγο πριν από την παρουσίασή του στο six d.o.g.s το Σάββατο 10/12. Ακούστε την συζήτηση που είχε “Κάπου στο Σύμπαν” με την Βασιλεία Περόγλου την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022.

Την Lia Hide την είχαμε δει από κοντά λίγο πριν ξεκινήσει την Ευρωπαϊκή της περιοδεία με 28 συναυλίες σε 10 χώρες. Φυσικά όλα αυτά ήταν πριν από την καραντίνα, ένα γεγονός που δεν την εμπόδισε να γίνει ακόμα πιο δημιουργική, μιας και δουλεύει πολύ σκληρά και πειθαρχημένα.

«Αυτό ήταν το τελευταίο μας ταξιδιάρικο όνειρο», μας λέει και η ίδια εξηγώντας μας πως έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα. Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς καλλιτέχνες γιατί πολλές σκηνές έκλεισαν και οι περισσότερες έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

«Νομίζω ότι καταφέρνουμε πολλά πράγματα γιατί θεωρούμε ότι μας αξίζει μια καλή τύχη, μία καλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προκαλέσουμε να έρθει προς τα εδώ!»

«Ήμασταν τυχεροί γιατί μέσα στην καραντίνα εμείς μένουμε κοντά», μας λέει η ίδια για όλη την ομάδα μουσικών που απαρτίζουν την ομάδα της. «Θυμάμαι ότι έβγαινα και περπατούσα, έπαιρνα τηλέφωνο τον Διονύση, ο οποίος είχε πάει βόλτα με την μηχανή και ενορχηστρώναμε τα κομμάτια τηλεφωνικά.»

Ήταν και τυχεροί μέσα σε όλο αυτό με την πανδημία γιατί τους έδωσε χρόνο να δουλέψουν περισσότερο και να γνωρίσουν κι άλλους καλλιτέχνες που υπό άλλες συγκυρίες δεν θα τους γνώριζαν. «Οκ να μην ξανάρθει, αλλά μας βόλεψε!»

Σε ερώτηση ακροατή σχετικά με το πόσες ώρες ασχολείται με την μουσική κάθε μέρα απαντάει ότι είναι το επάγγελμά της η μουσική, μιας και παράλληλα με το μουσικό της project είναι και καθηγήτρια τραγουδιού. « Δεν κάνω τίποτα άλλο εκτός από μουσική στην καθημερινότητά μου! Εντάξει, μαγειρεύω», μας λέει και γελάμε!

«Δεν είναι ότι στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με την μουσική ή ότι είναι το χόμπι μου! Είμαι και από τους ανθρώπους που δεν ασχολούμαι και πολύ με το socializing, δυστυχώς», μας εξηγεί τονίζοντας το πόσες ώρες ασχολείται με την μουσική. «Μόλις τελειώσουμε την πρόβα απόψε θα μοντάρω ένα από τα επόμενα βίντεο που πρέπει να κυκλοφορήσουμε.» Από μέσα, όσοι ακούσατε το ηχητικό, ακουγόντουσαν κάποια όργανα γιατί έκαναν πρόβα για μία παρουσίαση βιβλίου.

“The Missing Fourth Guest”

Η Lia Hide μαζί με τους συνεργάτες της George Rados και Aki’ Base δημιούργησαν τον δίσκο “The Missing Fourth Guest” που κυκλοφόρησε φέτος την άνοιξη από την αμερικανική indie δισκογραφική Conch Town Records.

Αυτό είναι το τέταρτο άλμπουμ ως Lia Hide project. Έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα άλμπουμ με remixes του τρίτου της δίσκου “Tells No Fairytales” και την μουσική που έγραψε για την παράσταση “Γενοκτονία” του Παύλου Κουρτίδη. Στην συνέχεια είναι άλλα τόσα, δεκάδες άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει με συνεργασίες της και συμμετοχές της. «Ώρες ώρες τα έχω σε ένα ράφι, τα κοιτάω και βλέπω ότι είναι πολλά», μας λέει και η ίδια παρατηρώντας τον μεγάλο αριθμό των κυκλοφοριών της!

«Νομίζω ότι καταφέρνουμε πολλά πράγματα γιατί θεωρούμε ότι μας αξίζει μια καλή τύχη, μία καλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προκαλέσουμε να έρθει προς τα εδώ!»

Ποιός είναι ο τέταρτος επισκέπτης;

Ο τέταρτος επισκέπτης είναι κατά μία έννοια όλοι οι άνθρωποι που συμπληρώνουν αυτό το τρίο του project Lia Hide ώστε να μπορούν να μοιραστούν μαζί μας όλο αυτό το έργο. Αν και αυτός ο τίτλος τιμάει όλους τους συνεργάτες της ευρύτερης οικογένειας Lia Hide, ο τίτλος έχει μία άλλη ιστορία.

«Είναι ο πρώτος μου δίσκος που τον ακούω, τους άλλους δεν τους ακούω πολύ!»

«Διαβάζαμε πάρα πολύ την περίοδο της καραντίνας. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το ξανά κάνουμε με τέτοια συχνότητα και άνεση. Έτσι, γύρισα σε αυτά τα φιλοσοφικά πράγματα που διαβάζαμε σαν φοιτητές. Είχα διαβάσει ένα δοκίμιο τότε που έλεγε ότι αυτός ο Τέταρτος Χαμένος Επισκέπτης που είναι η εναρκτήρια πρόταση του Τίμαιου, είναι μάλλον μία μαθηματική σταθερά, η οποία αν είχε εφαρμοστεί σε κάποιες εξισώσεις και είχε συνδυαστεί με την μουσική, όλη η δυτική μουσική σήμερα, θα είχε εντελώς διαφορετική μορφή και ήχο.»

Είναι δηλαδή το κομμάτι που παίζει καταλυτικό ρόλο στην συντέλεια των πραγμάτων! Είναι σημαντικό, όπως τονίζει και η ίδια, ότι ο Τίμαιος είναι από τα πιο άγνωστα κείμενα του Πλάτωνα και μας χαρίζεται αυτή η πολύτιμη γνώση που δεν θα είχαμε ιδέα. Ένα κείμενο που μιλάει για την χαμένη Ατλαντίδα και κάπως έτσι θα το έχουμε στο νου μας να το διαβάσουμε!

Το Dinner

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι έχουν ήδη κυκλοφορήσει έξι video clip από τα οποία το Dinner που δημιούργησε η ομάδα Kiss The Frog, ήδη έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις σε παγκόσμια φεστιβάλ και διαγωνισμούς.

Δείτε το εδώ:

Το Dinner είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια αυτού του δίσκου, καθώς τους παίδεψε αρκετά μέχρι να ολοκληρωθεί και να αποκτήσει την μορφή που απολαμβάνουμε σήμερα. Παραλίγο να μείνει εκτός δίσκου, αλλά τελικά άξιζε την κάθε ένταση που πέρασαν για να το ολοκληρώσουν.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα βίντεο που να φαινόμαστε εμείς και δεν είχαμε δείξει ποτέ τα πρόσωπά μας! Δεν πρωταγωνιστούσαμε ποτέ εμείς! Αυτή την φορά το παρακάναμε»

«Είναι το κομμάτι για το οποίο σφαχτήκαμε! Τσακωθήκαμε τόσο πολύ! Δεν άρεσε, δεν ερχότανε, δεν έλεγε να κουμπώσει η παραγωγή… Είχα στεναχωρηθεί τόσο πολύ που είχα αποφασίσει να μην το βάλουμε αυτό το κομμάτι στον δίσκο! Ήμουν πολύ σίγουρη για το πως πρέπει να ακουστεί το συγκεκριμένο κομμάτι και δεν δεχόμουν πολύ εύκολα νερό στο κρασί μου. Δεν συμφωνήσαμε εύκολα δηλαδή σε αυτό.»

Γενικά όμως όλα τα κομμάτια της αρέσουν πολύ και όπως δήλωσε και η ίδια «Είναι ο πρώτος μου δίσκος που τον ακούω, τους άλλους δεν τους ακούω πολύ!»

Ένας δίσκος που είναι πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικός από τους προηγούμενους της Lia Hide! Σε ξαφνιάζει συνεχώς χωρίς να είναι υπερβολικός. «Νομίζω ότι δεν είναι τόσο μελωδικό με την παραδοσιακή έννοια της μελωδίας. Είναι πιο ορχηστρικό, πιο λυρικό, αλλά δεν είναι τόσο μελωδικό όσο άλλοι δίσκοι μου.»

«Έχουμε ετοιμάσει μια βραδιά που θα είναι ένα μεγάλο ταξίδι… Δεν θα πούμε τίποτα στο μικρόφωνο… Απλά θα ξεκινήσουμε να παίζουμε και όταν θα τελειώσει θα τελειώσει.»

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι πάντα είναι διάχυτο το κινηματογραφικό στοιχείο σε όλες της τις δουλειές! Είναι οι εικόνες και τα συναισθήματα που περνάει μέσα από τις μελωδίες, τις ενορχηστρώσεις, τους στίχους! Δεν είναι τυχαίο που έχουν κυκλοφορήσει και τόσα πολλά βίντεο κλιπ! Βγαίνουν αβίαστα!

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα βίντεο που να φαινόμαστε εμείς και δεν είχαμε δείξει ποτέ τα πρόσωπά μας! Δεν πρωταγωνιστούσαμε ποτέ εμείς! Αυτή την φορά το παρακάναμε», μας λέει γελώντας και εξηγώντας μας ότι ο στόχος τους ήταν να τους συνδέσουμε με την μουσική τους. Να συνδέσουμε τους δημιουργούς με αυτό που ακούμε.

Lia Hide “The Missing Fourth Gues” Live Album Presentation @ six d.o.g.s

«Είναι η ενδέκατη ή δωδέκατη φορά που θα παίξουμε στο six d.o.g.s από όταν άνοιξε ο χώρος. Σαν σήμερα (22/11) παίξαμε στο six d.o.g.s το 2019! Αμέσως πριν από την καραντίνα είναι σήμερα η τελευταία μας επέτειος που παίξαμε στο six d.o.g.s. Ήταν η παρουσίαση του τρίτου δίσκου μας τότε.»

Σίγουρα λοιπόν νιώθει σαν στο σπίτι της και είναι ένας σημαντικό χώρος για εκείνη. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση έχουμε επενδύσει πολύ στον φωτισμό.

«Έχουμε ετοιμάσει μια βραδιά που θα είναι ένα μεγάλο ταξίδι… Δεν θα πούμε τίποτα στο μικρόφωνο… Απλά θα ξεκινήσουμε να παίζουμε και όταν θα τελειώσει θα τελειώσει.» Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο ανυπομονεί και η ίδια!

Την βραδιά θα ανοίξουν οι Incirrina, ένα electronic/mimimal synth duo που απαρτίζεται από τον Γιώργο Κατσάνο και την Ειρήνη Τηνιακού.

Προπώληση: Viva.gr

Ακολουθήστε την LIa Hide:

Website | Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp | Spotify

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%