- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
today16 Δεκεμβρίου, 2021 14
Μάνος Νομικός aka ilithios | Ο Ελληνοκορεάτης καλλιτέχνης που διαπρέπει στην Αμερική! Συνέντευξη New Generation Radio
Ο Μάνος Νομικός, γνωστός ως ilithios μας βάζει στο “Σύμπαν” του ντεμπούτου του άλμπουμ “Florist“, της ζωής του στην Αμερική, τις DIY μουσικές σκηνές του Μπρούκλιν, μας γνωρίζει τον παπαγάλο του την Piper και αναφέρει αγαπημένους του καλλιτέχνες από την σύγχρονη ελληνική σκηνή! Ακούστε και δείτε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Δείτε την εδώ:
Ο Μάνος γεννήθηκε στην Αμερική, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Μετά την γέννησή του ήρθε στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, στον Κορυδαλλό. Η μητέρα του είναι από την Κορέα και γνωρίστηκε με τον πατέρα του στον Πειραιά, στο λιμάνι.
«Γνωρίστηκαν στον Πειραιά και ήρθαν στην Αμερική. Εδώ γεννήθηκα και επειδή ήμουν το πρώτο τους παιδί πήραν την πράσινη κάρτα. Εμείς εδώ τα λέμε “anchor babies”», μας εξηγεί, καθώς μετά γύρισαν Ελλάδα και έκανα την αδερφή του.
Μέχρι και την 5η Δημοτικού έμεινε στην Ελλάδα, ενώ αργότερα γύρισαν πίσω στην Αστόρια, στην Νέα Υόρκη. Σήμερα μένει στο Μπρούκλιν, μία περιοχή που όταν ήταν μικρός δεν άκουγε και τόσο καλές φήμες αλλά όπως μας εξηγεί αργότερα, το μεγαλύτερο μουσικό κύκλωμα είναι στο Μπρούκλιν.
«Άρχισα μετά τα 20 μου να μαθαίνω μουσική μόνος μου», αναφέρει εξηγώντας ότι πάντα η προτεραιότητά του ήταν η οικογενειακή τους επιχείρηση.
«Κάποια στιγμή γνώρισα παιδιά που έπαιζαν μουσική και έπαθα σοκ. Έτσι άρχισα κι εγώ σιγά σιγά μόνος μου με μία κιθάρα. Αργότερα έμαθα πιάνο. Μετά έμαθα να κάνω ηχογράφηση και παραγωγή ενός κομματιού».
Στην παιδική του ηλικία παρακολουθούσε το MTV Europe και την pop σκηνή αυτής της εποχής όπως Pet Shop Boys, Ace of Base κλπ.
Από την ελληνική μουσική άκουγε ότι του έβαζε ο πατέρας του, κυρίως από την λαϊκή σκηνή, όπως Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Νομικό κλπ. «Είμαστε Νομικοί, μου έλεγε αλλά δεν έχουμε καμία σχέση με τον Νομικό, τον τραγουδιστή, είναι απλή συνωνυμία», υπογραμμίζει γελώντας.
Αργότερα βέβαια έψαξε μόνος του και βρήκε κι άλλους καλλιτέχνες όπως τον Παύλο Παυλίδη και τον Παύλο Σιδηρόπουλο! Πλέον παρακολουθεί πολύ την σύγχρονη ελληνική σκηνή και του αρέσουν πολύ οι Έλληνες καλλιτέχνες Ξεχωρίζει την Nalyssa Green και την Σtella!
«Η εναλλακτική σκηνή της Ελλάδα είναι σε άλλο επίπεδο! Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Νέα Υόρκη! Είναι σαν τα παλιά της Νέας Υόρκης! Γιατί παλιά είχαν κάτι να πούνε και στην ελληνική σκηνή οι στίχοι έχουν βαθύ νόημα», παρατηρεί δηλώνοντας μεγάλος θαυμαστής των Ελλήνων καλλιτεχνών.
Εκτός από το ταλέντο, ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι δυσκολίες που έχουμε περάσει στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλουν στο να είναι οι καλλιτέχνες πιο εκφραστικοί και να έχουν «μία ιστορία να πουν». Σε αντίθεση με την εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης που απλά ταιριάζουν στίχους με την μουσική «χωρίς να εξηγούν το γιατί!», όπως τονίζει.
Ομολογουμένως ο ίδιος συνδυάζει δύο πολιτισμούς με μεγάλη ιστορία. Ειδικά η κορεάτικη pop και οι κορεάτικες τηλεοπτικές σειρές έχουν τεράστια απήχηση παγκοσμίως.
«Στην Κορέα έχουμε κάτι που το λέμε “χαν”, το οποίο σημαίνει στεναχώρια. Με το που γεννιέσαι λένε ότι έχεις μια στεναχώρια λόγω της Ιαπωνικής κυριαρχίας στην Κορέα», μας εξηγεί.
Η μητέρα του, του έβαζε περισσότερο pop μουσική από την Κορέα και όχι πιο παραδοσιακά. Όταν ο ίδιος πήγε στη Κορέα με τα ξαδέρφια του αναζήτησε τα “Εξάρχεια” της Κορέας ώστε να ακούσει την δική τους πιο εναλλακτική ροκ σκηνή. Ενώ υποτίθεται ότι ήταν punk / ροκ το είδος που έπαιζαν, ακουγόταν περισσότερο pop, με αποτέλεσμα να μην του αρέσει τόσο όσο η ελληνική σκηνή. Βέβαια, ο ίδιος διαπιστώνει, ότι ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι δεν μιλάει κορεάτικα, μόνο γράφει και διαβάζει, οπότε ίσως να μην μπορούσε να ταυτιστεί τόσο με τους στίχους.
«Με το όνομα “ηλίθιος” ήθελα να δείξω ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τόσο σοβαρά τον εαυτό μας!», μας εξηγεί. Μάλιστα ο ίδιος βρίσκει βαρετή την σοβαροφάνεια και μας προτρέπει να τσαλακωθούμε και να τολμήσουμε να κάνουμε λάθος. Αργότερα θα δούμε ότι το έχει κάνει σε όλο του το άλμπουμ “Florist”.
«Όλοι μας έχουμε διάφορα χαρακτηριστικά, προτερήματα και ελαττώματα! Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να εκφραστούμε επειδή μπορεί να κάνουμε και λάθος! Ήθελα να προλάβω αυτούς που θα πουν “This guy sucks” και να τους πω ότι το είπα κι εγώ! Είμαι ηλίθιος», λέει γελώντας!
«Στην αρχή είχα πιεστεί πολύ προσπαθώντας να είναι όλα τέλεια! Το κάθε τραγούδι να έχει ένα ιδιαίτερο νόημα, να έχουν παρόμοιο ήχο καταφέρνοντας στο τέλος να κουράσω απλά τον εαυτό μου!», ομολογεί.
«Είχα κομμάτια που πίστευα ότι δεν ταίριαζαν γιατί ήταν πολύ pop ή πιο “δυνατά” και αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να τα κρίνω όλα τόσο αυστηρά τοποθετώντας τα όλα μέσα στο άλμπουμ. Έτσι βγήκε και ο τίτλος του άλμπουμ “Florist”, που σημαίνει ανθοπώλης. Παίρνεις πολλά διαφορετικά λουλούδια, συνδυάζοντάς τα και φτιάχνοντας ένα μπουκέτο!»
Στην αρχή ο ίδιος φοβόταν ότι δεν θα αρέσουν τα κομμάτια του στους υπόλοιπους φίλους του μουσικούς γιατί ήταν άλλο είδος από αυτό που έπαιζαν στις DIY μουσικές σκηνές του Μπρούκλιν με το συγκρότημά του. Συγκεκριμένα παίζουν περισσότερο post/punk και τα κομμάτια του δίσκου είναι πιο pop!
Καμία σχέση βέβαια με το τι πραγματικά έγινε γιατί όλοι οι φίλοι του στην συνέχεια ενθουσιάστηκαν! Μάλιστα εκείνοι τον προέτρεψαν να συμπληρώσει τα κομμάτια για να φτιάξει ένα άλμπουμ και εκείνοι πήραν την πρωτοβουλία και το κυκλοφόρησαν σε βινύλιο, ενώ ο ίδιος ήθελε απλά να το ανεβάσει στο bandcamp!
Τελικά και ο ίδιος έμαθε ότι δεν χρειάζεται να πολυσκεφτόμαστε τα πράγματα ακόμα κι αν μερικές φορές δεν πετύχουν να μην φοβόμαστε!
Στην ίδια φιλοσοφία ανήκει και το τελευταίο κομμάτι του δίσκου το “Untitled (too soon)”, που είναι κάτι σαν bonus track! «Αυτό που ένιωσα όταν το έγραφα στην διαδικασία παραγωγής είναι ότι όσο συνέχιζα να το δουλεύω τόσο πολύ εξελισσόταν. Οπότε είπα να το σταματήσω πριν γίνει κάτι “πιο μεγάλο”», αναφέρει τονίζοντας ότι αυτή η ιδέα του άρεσε πάρα πολύ.
Δεν είχε στο μυαλό του ότι θα έκανε δίσκο οπότε η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι μία τυχαία φωτογραφία που τράβηξε επειδή του άρεσε το συγκεκριμένο ανθοπωλείο!
Οι φίλοι του επέμεναν να τον βγάλουν σε βινύλιο και όταν του ζήτησαν εξώφυλλο τους έδωσε αυτή την φωτογραφία γιατί δεν είχε την οικονομική άνεση να πληρώσει κάποιον γραφίστα!
Συγκεκριμένα ο Jeremiah McVay με την Stereoactive Media και ο Bryan Bruchman με την Totally Real Records επέμεναν και ολοκλήρωσαν την έκδοση του βινυλίου.
Παραγωγός του ήταν ο Jeff Berner από τους Psychic TV. Συγκεκριμένα έκανε την μίξη και έγραψε κιθάρα για κάποια κομμάτια.
Επίσης, το “Leave The Country” το τραγούδησε μαζί με την Rosie Slater που παίζει drums για το άλλο του συγκρότημα Catty!
Εξηγώντας του ότι είμαστε στο κεντρικό στούντιο και μπορεί από πίσω να πηγαινοέρχεται κόσμος μας εξήγησε ότι κι εκείνος έχει έναν παπαγάλο που είναι πολύ κοινωνικός!
Η Piper, η οποία στην μέση της συνέντευξης δεν άντεξε και ήρθε κι εκείνη στο zoom να μας χαιρετήσει! Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι τα κατοικίδια πάντα μοιάζουν με τον ιδιοκτήτη τους, μιας και η Piper έχει καλλιτεχνική φλέβα και ταλέντο. Συγκεκριμένα στο κομμάτι “Trash Bandicoot” στο τέλος ακούγεται και εκείνη!
«Όταν ήμουν μικρός και έμενα στο Κουίνς μου έλεγαν ότι είναι πολύ άσχημη περιοχή το Μπρούκλιν, αλλά όταν άρχισα να παίζω μουσική όλοι ήταν εκεί!», εξηγώντας μας ότι εάν θέλεις να παίξεις μουσική ή να παρακολουθήσεις την μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης πρέπει να πας στο Μπρούκλιν!
Κάθε μέρα γίνονται μικρά live, αυτοσχέδια σε home studio της περιοχής. Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι βιομηχανική περιοχή, με μεγάλους ανοιχτούς χώρους και δεν έχεις κάποιον να ενοχλήσεις. Δεν είναι συνοικία.
Όποιος έχει κάποιον χώρο ή home studio, βάζει καρέκλες, ποτά και παίζει ο ίδιος ή καλεί κάποιους και οργανώνουν live! Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και έχεις πολλές επιλογές, καθώς κάθε μέρα γίνονται πολλά live! Για να πάρεις μια μπύρα θες περίπου 2$ με 3$ και έχουν φτηνή είσοδο, συνήθως 5$ για να πληρώσουν τα συγκροτήματα.
«Και αυτό το δικό μου στούντιο εδώ, επειδή είναι μεγάλο δωμάτιο, πριν από την καραντίνα κάναμε ακουστικά live! Φέρναμε καλλιτέχνες, βάζαμε καρέκλες, μαγειρεύαμε και κάπως έτσι το κάναμε».
Ο καθένας μετατρέπει το σπίτι του, το διαμέρισμά του, το home studio του σε μουσική σκηνή αυτοσχέδια, το κάνει γνωστό στους φίλους του και στους κύκλους του και έτσι γίνονται κάθε μέρα live και εξελίσσεται η εναλλακτική σκηνή και όχι μόνο!
Όλα τα μέλη του συγκροτήματος είναι και σε άλλα μουσικά projects – συγκροτήματα. Κάποια από αυτά είναι πολύ δημοφιλή με δημοφιλής συνεργασίες και διάσημους καλλιτέχνες στο ακροατήριό τους!
Αγαπημένοι του καλλιτέχνες από την Αμερική
Από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα έχει λατρέψει τους DEHD ειδικά τον τελευταίο τους δίσκο! Από την δική τους σκηνή, την πιο εναλλακτική, ξεχωρίζει τους Dead by an animal !
«Είναι τόσο καλοί και πολλοί οι μουσικοί εδώ που χάνεσαι! Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις!» λέει αναφέροντας συγκεκριμένα τον Bartees Strange, ο οποίος έχει αρχίσει τώρα να ανεβαίνει!
Ένα μεγάλο του όνειρο είναι να κάνει live στην Ελλάδα με το συγκρότημά του! Τα καλοκαίρια έρχεται αλλά έως τώρα δεν έχει κανονίσει κάτι επίσημα!
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα το κλίμα είναι πολύ υποστηρικτικό και φιλικό από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ αλλά και από άλλους καλλιτέχνες!
Ο LOGOUT του πρότεινε αυτό το καλοκαίρι να παίξει μαζί του στο roof garden του Gazarte αλλά ο ίδιος είχε ήδη κλείσει εισιτήρια για να επιστρέψει στην Αμερική και δεν μπορούσε να το αλλάξει. Εμείς του το ευχόμαστε και ανυπομονούμε να τον ακούσουμε ζωντανά και εδώ!
Ακούστε εδώ την συνεργασία που είχε με τον LOGOUT:
Ένα άλλο μεγάλο όνειρο που έχει είναι να φέρει Έλληνες στην Αμερική! Είναι κρίμα να μην πηγαίνουν Έλληνες στην Αμερική ή στην Ευρώπη ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί και είναι τόσο ταλαντούχοι, δηλώνει. Ο ίδιος προσπαθεί να βρει τον τρόπο έτσι ώστε να πληρωθούν και οι καλλιτέχνες!
Μέχρι τότε έχει χώρο στον καναπέ του για όποιον θέλει να πάει στο Μπρούκλιν και να παίξει μαζί του σε κάποιο DIY live!
Συντάκτης: New Generation Radio
ILITHIOS ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Εκπομπή λόγου και τέχνης με την Μαρία Παπαϊωάννου
close
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Κάθε Σάββατο
19:00 - 20:00
Κάθε Κυριακή
13:00 - 14:00
Κάθε Κυριακή
14:00 - 15:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)