NG Συνεντεύξεις

Τζίμης Πολιούδης «Το άλμπουμ MAZOHA “Τώρα Χορός” γράφτηκε σε 2 μέρες» | Συνέντευξη

today1 Ιουνίου, 2022 9 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Τζίμης Πολιούδης «Το άλμπουμ MAZOHA “Τώρα Χορός” γράφτηκε σε 2 μέρες» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Τζίμης Πολιούδης μας βάζει στο δημιουργικό του “Σύμπαν” με αφορμή τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε με το project του MAZOHA – “Τώρα Χορός” από την Inner Ear Records. Η επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Ο Τζίμης Πολιούδης είναι καλλιτέχνης με όλη την σημασία της λέξης! Ζει για να δημιουργεί και δημιουργεί για να ζει! Είναι μια διαδικασία που δεν σταματά και δεν αλλάζει! Το έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος!

Μόλις κυκλοφόρησε με το ελληνόφωνο project του MAZOHA τον 4ο δίσκο του “Τώρα Χορός” από την Inner Ear Records και έχει ήδη έτοιμο τον επόμενο! Επίσης έχει έτοιμο ένα δίσκο με το άλλο του project “Vagina Lips”!

«Για εμένα σημασία έχει ότι υπάρχει κόσμος που γουστάρει κι εγώ γουστάρω που γουστάρει, αλλά δεν θα κάνω κάτι επειδή γουστάρει ο κόσμος, θα το κάνω επειδή γουστάρω κι αν ο κόσμος ταυτιστεί ακόμα καλύτερα!»

Είναι ο τρόπος ζωής του και η ζωή του! Είναι πολύ ευαίσθητος και μεταφράζει όλες τις καταστάσεις που βιώνει ο ίδιος ή παρατηρεί γύρω του μέσω της μουσικής και όχι μόνο!

Ασταμάτητος, γεμάτος ενέργεια, ενώ πάντα είναι ένα βήμα μπροστά στιχουργικά και ενορχηστρωτικά, μιας και ο ίδιος είναι ο παραγωγός του εαυτού του. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ειλικρίνεια ίσως σε έναν βαθμό που μπορεί να μην τον συμφέρει αλλά δεν θα πει ποτέ τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω! Αυτό που είναι, έτσι όπως είναι ακριβώς!

Αναλογικές φωτογραφίες του ίδιου από το αναλογικό του ημερολόγιο “Που πήγαν οι άνθρωποι που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;” (βλ. παρακάτω)

«Εγώ αυτό κάνω! Όσον αφορά την δημιουργία είναι καθαρά η εκτόνωσή μου! Δεν γίνεται να μην το κάνω», μας εξηγεί!

«Η καραντίνα νομίζω με βοήθησε κιόλας. Ακούστηκαν περισσότερο τα τραγούδια μου με όλη αυτή την κατάσταση», αναφέρει για τον δίσκο που κυκλοφόρησε “Quarantine Days” από το Vagina Lips.

«Για εμένα σημασία έχει ότι υπάρχει κόσμος που γουστάρει κι εγώ γουστάρω που γουστάρει, αλλά δεν θα κάνω κάτι επειδή γουστάρει ο κόσμος, θα το κάνω επειδή γουστάρω εγώ κι αν ο κόσμος ταυτιστεί ακόμα καλύτερα!»

Κάτι που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια! «Είναι ένα ευαίσθητο σημείο και μπορείς να πέσεις στην παγίδα πολύ εύκολα. Επειδή αρέσουν ας πούμε οι Φρίκες ή το Λούτρινο να κάτσω να γράψω παραπλήσια τραγούδια γιατί εμένα αυτό μου είναι εύκολο και αυτό θα πουλούσε», αλλά ο ίδιος διαλέγει πάντα τον δύσκολο δρόμο και ακολουθεί το ένστικτό του.

Έτσι επιβεβαιώνει και το ότι είναι πάντα λίγο πιο μπροστά, κάτι που έχει πάντα ρίσκο αλλά είναι διαχρονικό πάντα!

«Οι πρόβες που κάνω για τα live μου είναι να ακούω τα κομμάτια μου και είναι το χειρότερό μου»

Παλαιότερα ήταν και σε συγκροτήματα αλλά πλέον είναι ένας μοναχικός δημιουργός και αυτό τον έχει βοηθήσει να ολοκληρώνει εύκολα και γρήγορα τις ιδέες του.

«Παλιά υπήρχαν οι μπάντες που ξεπετιόντουσαν, τώρα είναι τα solo projects που ξεπετιούνται συνέχεια. Αυτό για εμένα είναι πολύ κατανοητό γιατί όταν είσαι μόνος σου μπορείς να ολοκληρώσεις πιο γρήγορα αυτό που φτιάχνεις, να πεις αυτά που θες ακριβώς… Ένα συγγνώμη και τελειώνει! Είναι πολύ πιο ευέλικτος όσον αφορά σε πρακτικά ζητήματα με τα live με μετακινήσεις κλπ.»

MAZOHA

Την τελευταία φορά που τα είχαμε πει από κοντά, φαντάζει σαν μια συζήτηση από άλλη εποχή, ήταν έτοιμος να κυκλοφορήσει τον 1ο δίσκο ελληνόφωνο δίσκο του με το project MAZOHA “Μπάσταρδο”. Και τότε είχα το ίδιο συναίσθημα! Μία έκπληξη και έναν ενθουσιασμό για όλα αυτά που ακούμε και θα ακούσουμε!

Το όνομα MAZOHA προέκυψε από αρκετούς παραμέτρους που ήρθαν κι έδεσαν τελικά. «Μου το πρότεινε ένας φίλος από μια μπάντα που τότε έπαιζα μπάσο. Είχα πει στον ντράμερ ότι σκέφτομαι να κάνω κάτι ελληνόφωνο που να παίζω από punk μέχρι άλλα πολλά διάφορα. Μου πρότεινε να το βγάλω Μαζόχα επειδή μου πάει και από την τραγουδίστρια Καίτη Μαζόχα. Μετά εγώ το πήγα κοινωνικά, δηλαδή ότι είμαστε όλοι μαζόχες και ό,τι και να μας συμβεί μόνο γκρινιάζουμε. Δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε. Κατά βάθος το απολαμβάνουμε αυτό που μας συμβαίνει.»

«Αυτό το άλμπουμ να σου πω την αλήθεια γράφτηκε σε 2 μέρες», μας λέει και μας αφήνει άφωνους.

«Βέβαια, σε όλα ακόμα και στην επιλογή του ονόματος η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση! Αλλά εμένα με επηρέασε το γεγονός ότι το ακούς μια φορά και σου μένει», μας λέει για το κυρίαρχο κίνητρο της επιλογής του ονόματος.

Τώρα Χορός

Μετά από 3 χρόνια περίπου μιλάμε τηλεφωνικά πλέον για το 4ο άλμπουμ του, με τίτλο “Τώρα Χορός”. «Αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν πέρυσι το καλοκαίρι», μας λέει και μένουμε άφωνοι! Είναι απίστευτο το πόσο πολύ ταιριάζει με αυτό το καλοκαίρι!

«Για εμένα αυτό το άλμπουμ είναι ήδη παλιό γιατί τώρα τελειώνω το επόμενο», μας λέει και γελάμε! Είμαστε σίγουροι! Εάν ήταν στο χέρι του θα κυκλοφορούσε ένα άλμπουμ κάθε μήνα!

Τώρα Χορός LP 180 gram

«Αυτό το άλμπουμ να σου πω την αλήθεια γράφτηκε σε 2 μέρες», μας λέει και μας αφήνει άφωνους. «Είπα θα κάτσω να γράψω ένα άλμπουμ, τα έχω μαζέψει μέσα μου και μου πήρε 2 με 3 μέρες, δεν είμαι σίγουρος!»

Σαφώς και μέσα σε αυτά τα τραγούδια που δημιούργησε έχει και κάποια που έχει απορρίψει, άλλα που τα κρατάει “κάβα” για το μέλλον αλλά «αυτό το άλμπουμ βγήκε σαν νεράκι! Οι στίχοι γράφτηκαν ταυτόχρονα με την μουσική», μας εξηγεί και το σοκ παραμένει!

«10 μήνες το χρόνο ζω και 2 μήνες γράφω!»

«10 μήνες το χρόνο ζω και 2 μήνες γράφω!» Παρατηρεί για καιρό, μαζεύει ιδέες και σκέψεις, μέχρι που έρχεται η στιγμή που το εκφράζει μέσω της δημιουργίας κάποιου έργου. «Μπορεί να φαίνεται ότι 1 μήνα δεν κάνω τίποτα αλλά εγώ ένα μήνα μαζεύω!»

Δείτε το video clip του ομώνυμου τραγουδιού “Τώρα Χορός”:

Σκηνοθεσία Evan Κακούρης

«Εγώ λειτουργώ ενστικτωδώς, όσον αφορά την ηχογράφηση και την δημιουργία των tracks! Δεν μιλάω μόνο για εμένα. Μπορεί να μιλάω σε πρώτο πρόσωπο αλλά δεν μιλάω μόνο για εμένα», μας εξηγεί.

«Για παράδειγμα στο τραγούδι “Ήρωες Πολλοί Αγάλματα Λίγα” δεν μιλάω για εμένα. Μιλάω για συγκεκριμένα άτομα», αλλά χρησιμοποίησε το πρώτο ενικό πρόσωπο για να μπορούμε να ταυτιστούμε πιο εύκολα σε αντίθεση με το τρίτο ενικό.

Οι ιστορίες που μας περιγράφει δεν είναι ακριβώς δικές του όλες αλλά ταυτίζεται κι εκείνος σε έναν βαθμό. «Πάνω κάτω τα έχω ζήσει κι εγώ. Όλοι τα ίδια πράγματα ζούμε περίπου με μικρές διαφορές, όπως τον βαθμό που τα ζούμε. Κι αν δεν τα ζεις εσύ θα τα ζει κάποιος δίπλα σου», μας αναφέρει. Ιστορίες από μία «πνιγηρή» καθημερινότητα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε αργά ή γρήγορα.

«…συνεχίζεις και παλεύεις με αυτή την ψευδαίσθηση του ότι θα τα καταφέρεις μέχρι να μην είναι ψευδαίσθηση!»

Πάντα φροντίζει στα κομμάτια να έχουν κάποιες εναλλαγές που μας εκπλήσσουν αλλά και σε όλο τον δίσκο ανακαλύπτουμε κομμάτια διαφορετικά που δένουν όμως με τον υπόλοιπο δίσκο όπως το “Σαν Σκιάχτρο”. «Το “Σαν Σκιάχτρο” είναι κι εμένα το αγαπημένο μου αυτή την περίοδο από το άλμπουμ», εξομολογείται. «Σκέψου ότι το σιγοτραγουδούσα όλη την ώρα για μήνες που εγώ δεν μπορώ να με ακούω εμένα, είναι το χειρότερό μου! Οι πρόβες που κάνω για τα live μου είναι να ακούω τα κομμάτια μου και είναι το χειρότερό μου», μας λέει και ξεσπάμε σε γέλια!

Mazoha “Τώρα Χορός” Cover by Βάσω Βλαχοπούλου

Τα όνειρα του δίσκου

Σε πολλά σημεία αναφέρεται στα όνειρα και στο πόσο ουτοπικά φαντάζουν. «Έχει να κάνει με το γενικότερο ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει την καθημερινότητά μας! Συνεχώς τρως τα μούτρα σου! Κάτι θα βρεθεί ανάποδο. Η κατάσταση είναι ή τα παρατάς, αφήνεσαι και γίνεσαι κάτι άλλο που μπορεί να σε οδηγήσει σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια, ή συνεχίζεις και παλεύεις με αυτή την ψευδαίσθηση του ότι θα τα καταφέρεις μέχρι να μην είναι ψευδαίσθηση!»

Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά μηνύματα του δίσκου γιατί ταιριάζει τόσο πολύ στις δυσκολίες που συνεχώς προκύπτουν μπροστά μας! Βέβαια, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτό τον απασχολούσε από πάντα και δεν τον επηρέασε τόσο πολύ η καραντίνα.

«Έχω βρει το αποκούμπι μου να ξεφεύγω λίγο από την μουσική και να γράφω στίχους, κάτι σαν ποίηση.»

«Σε εμένα τουλάχιστον! Η πρώτη καραντίνα τουλάχιστον για εμένα ήταν σαν ένα διάλλειμα. Μετά άρχισε να παίρνει την αρνητική χροιά που ξέφυγε το πράγμα», μας εξηγεί. «Δεν με ακούμπησε προσωπικά γιατί το lifestyle μου είναι σαν να είμαι μια ζωή σε καραντίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά και γελάμε.

Το εξώφυλλο

Είναι από τους καλλιτέχνες που πάντα έδινε μεγάλη ευαισθησία σε ζητήματα φεμινιστικής φύσης μεταξύ άλλων κοινωνικών θεμάτων. Αυτό το αποδεικνύει σε όλες του τις δουλειές όπως και σε αυτή με την πρώτη ματιά κιόλας!

Το γραφιστικό του εξώφυλλου το έχει δημιουργήσει η Βάσω Βλαχοπούλου. Το μήνυμά του είναι “Εκδίκηση στην Πατριαρχία” και το προβάλλουν από την αντίθετη πλευρά με αρκετό μαύρο χιούμορ, όπως και το περιεχόμενο του δίσκου!

«Έβαλα την φάτσα μου για να μην είναι κάποια φανταστική και για να μην έχουμε κυρώσεις.»

“Τι απέγιναν οι άνθρωποι που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;” – Το πρώτο αναλογικό ημερολόγιο του Τζίμη Πολιούδη

Νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια

Ήμασταν σίγουροι ότι κάτι άλλο θα έκανε παράλληλα μιας και είναι συνεχώς ανήσυχος και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης. «Μπορεί να τελειώσω ένα άλμπουμ, μετά έβγαλα ένα αναλογικό ημερολόγιο, τύπου σαν ποιητική συλλογή που το είχα για merch στα live και πήγε πολύ καλά», μας εξηγεί.

Το αναλογικό ημερολόγιο είχε τίτλο “Τι απέγιναν οι άνθρωποι που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;” και είναι η δημιουργική διέξοδός του ώστε να βάλει φρένο λίγο στην μουσική και στις κυκλοφορίες.

«Τώρα γράφω το επόμενο που θα λέγεται “Αιώνια έφηβα στο φούρνο με πατάτες”»

«Έχω βρει το αποκούμπι μου να ξεφεύγω λίγο από την μουσική και να γράφω στίχους, κάτι σαν ποίηση. Εγώ δεν θεωρώ καν τον εαυτό μου καλλιτέχνη, τον θεωρώ τραγουδοποιό, τώρα δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ποιητής», μας ξεκαθαρίζει!

«Εμείς το έχουμε ονομάσει σαν poster – αφήγηση γιατί συνδυάζεται με αναλογικές φωτογραφίες που τραβάω σε μια πολύ ωραία συσκευασία», μας εξηγεί για να καταλάβουμε περίπου!

«Τώρα γράφω το επόμενο που θα λέγεται “Αιώνια έφηβα στο φούρνο με πατάτες”», οπότε να έχουμε το νου μας για το επόμενο ημερολόγιο! Τώρα εάν αντί για φωτογραφίες μας παρουσιάσει πίνακές του δεν νομίζω ότι θα μας εκπλήξει! Γιατί όχι!

Vagina Lips live @ SNFCC By Mariza Kapsabeli

Vagina Lips

Εάν έχετε φτάσει έως εδώ έχετε καταλάβει ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει δίσκος και από αυτό το μουσικό project! Ο τελευταίος δίσκος ήταν το Quarantine Days και θα είχε κυκλοφορήσει πιο πρόσφατα ο επόμενος αλλά είχε μία τεχνική ατυχία.

«Έχασα 2 άλμπουμ από τον υπολογιστή και έκατσα και έγραψα ένα καινούργιο κι εκεί»

«Έχασα 2 άλμπουμ από τον υπολογιστή και έκατσα και έγραψα ένα καινούργιο κι εκεί», αναφέρει και έχουμε πάθει σοκ! Δυστυχώς συμβαίνουν και τέτοιες τεχνικές ατυχίες αλλά είμαστε σίγουροι ότι όλα έγιναν για καλό και το επόμενο άλμπουμ θα μας εκπλήξει. Ο ίδιος είναι πολύ αισιόδοξος απλά όλοι μας λυπόμαστε για τα τραγούδια που χάθηκαν. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις…

Ήδη το επερχόμενο άλμπουμ του project Vagina Lips βρίσκεται στις τελευταίες πινελιές και σε λίγους μήνες θα το έχουμε κι αυτό στα χέρια μας!

Καλοκαιρινές εμφανίσεις!

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του δίσκου “Τώρα Χορός” στην Ταράτσα του ΡΟΜΑΤΣΟ. Ήδη έγινε η παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη στις 18 Μαΐου στο Eightball.

Στις 30 Ιουνίου θα εμφανιστεί στο Release Athens και θα ανοίξει τους Pet Shop Boys, τους Thievery Corporation και τον Κ. ΒΗΤΑ μαζί με τους Bobya Cottisha.

Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες ημερομηνίες για Αμοργό, Κουφονήσια και άλλα μέρη! Ο ίδιος έχει πολλή όρεξη οπότε έχουμε πολλά να περιμένουμε!

Ακολουθήστε το project MAZOHA:

Facebook | Instagram | Bandcamp | Spotify

Ακολουθήστε το project Vagina Lips:

Facebook | Instagram | Bandcamp | Spotify

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%