NG Συνεντεύξεις

NAXATRAS «Το IV είναι μία ιστορία φαντασίας από έναν άλλο κόσμο που μιλάει για την μεταμόρφωση» | Συνέντευξη

today20 Μαρτίου, 2022 10 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    NAXATRAS «Το IV είναι μία ιστορία φαντασίας από έναν άλλο κόσμο που μιλάει για την μεταμόρφωση» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Γιάννης Βαγενάς από τους Naxatras μας ξεναγεί στο μουσικό τους “Σύμπαν” με αφορμή την δισκάρα που κυκλοφόρησαν με τίτλο “IV”, το Ευρωπαϊκό Tour που ξεκινάει τέλη Μαρτίου και τα live στην Αθήνα στις 13 Μαΐου στο Fuzz & Θεσσαλονίκη 20 Μαΐου στο WE! Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022.

Οι Naxatras είναι ένα συγκρότημα που συνεχώς μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό! Σε κάθε του δίσκο εξελίσσεται και εκεί που νομίζεις ότι έχεις ακούσει το τέλειο, κυκλοφορεί ο επόμενος ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά!

Ένα συγκρότημα που συνεχίζει ακάθεκτο μέσα στα χρόνια, δημιουργεί και κυκλοφορεί δίσκους σε πείσμα των καιρών και της εμπορικότητας της χώρας μας με πολύ μεγάλη επιτυχία διεθνώς!

«Για εμάς ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων όπου είχαμε την τύχη να ξεκινήσουμε αυτό το συγκρότημα όντας φοιτητές. Είχαμε κάποιο χρόνο να διαθέσουμε και να το κάνουμε αυτό ουσιαστικά για εμάς», ξεκινάει να μας διηγείται.

«Απλά αυτό που ξεκινήσαμε για εμάς, έτυχε να έχει κάποια απήχηση και αδράξαμε την ευκαιρία και το κάναμε full time. Βέβαια έχει πολλές θυσίες όπως χρόνο, χρήματα, μια αβεβαιότητα γιατί σαν επάγγελμα δεν είναι και τόσο σταθερό, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε φτάσει μέχρι εδώ και υπάρχει αυτή η ανταπόκριση από τον κόσμο!»

«Για εμάς πρώτα ήρθε η αναγνώριση από το εξωτερικό και ακολούθησε το ελληνικό κομμάτι, καθώς η πρώτη επαφή μας με την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου ήταν μέσω του ίντερνετ…»

Έχουν κοινό και στο εξωτερικό ή μάλλον πρώτα απέκτησαν κοινό στο εξωτερικό και λίγο πιο μετά στην Ελλάδα. «Είναι φοβερό συναίσθημα να μπορείς να παίξεις σε άλλες χώρες, σε ανθρώπους που έρχονται από κάποιο άλλο μέρος και να ξέρουν την μουσική σου! Για εμάς πρώτα ήρθε η αναγνώριση από το εξωτερικό και ακολούθησε το ελληνικό κομμάτι, καθώς η πρώτη επαφή μας με την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου ήταν μέσω του ίντερνετ φυσικά και μέσω του Youtube!», επεξηγεί.

«Από εκεί και πέρα υπήρχε κόσμος που μας έλεγε ότι μας βρήκε στο Youtube και μετά κατάλαβε ότι είμαστε Έλληνες!», κάτι που έπαθα κι εγώ πριν από χρόνια! Το ομολογώ!

Ένα κανάλι που δημοσίευσε την μουσική τους, το οποίο είναι διαδεδομένο παγκοσμίως είναι το MrDoom666, το οποίο είχε δημοσιεύσει τον πρώτο τους δίσκο “Naxatras” και ανήκει και αυτό σε Έλληνα!

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “IV”, στο οποίο έχουν εξελίξει και αλλάξει ακόμα και τις ενορχηστρώσεις αφού στο συγκρότημα προστέθηκε ένα τέταρτο μέλος.

Τα μέλη των Naxatras πλέον:

  • Γιάννης Κωνσταντέλιας (John Delias) – Κιθάρα & Φωνή
  • Γιάννης Βαγενάς (Ni Moya) – Μπάσο & Φωνή
  • Κώστας Χαριζιάνης – Nτραμς & Kρουστά
  • Παντελής Κάργας – Keyboards & Synthesizers

Δεν ήταν προσχεδιασμένο να υπάρξει τέταρτο μέλος, ήρθε φυσικά. «Όταν είχαμε τις πρώτες ιδέες για το πρώτο άλμπουμ λέγαμε συχνά μεταξύ μας ότι εδώ θα μπορούσε να είχε αυτό το πλήκτρο ή το άλλο synthesizer. Ο Παντελής ξεκίνησε για λίγα κομμάτια και εν τέλει έγινε κανονικό μέλος! Ήρθε να παίξει σε μερικά κομμάτια και τελικά έπαιξε σε όλα!», αναφέρει γελώντας!

Υπήρχε και πιο παλιά 4ο μέλος…

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τον Γιάννης Κωνσταντέλια και τον Γιάννη Βαγενά, όντας φοιτητές στο . Παιδικός φίλος του Γιάννη Κωνσταντέλια είναι ο Κώστας Χαριζιάνης όπου και προστέθηκε αυτόματα στο συγκρότημα. Ο Παντελής Κάργας προστέθηκε για κάποια κομμάτια και τελικά έμεινε, μεγαλώνοντας έτσι την “οικογένεια” των Naxatras.

«Ουσιαστικά η πρώτη συζήτηση έγινε μεταξύ εμού και του Γιάννη, αλλά και ο Κώστας, ο ντράμερ μας, είναι επίσης από την αρχή του συγκροτήματος», μας εξηγεί.

«Ήμασταν τέσσερις αρχικά και λεγόμασταν Dust. Με την πάροδο του χρόνου μείναμε τρεις, ονομαστήκαμε Naxatras. Πλέον είμαστε πάλι τέσσερις με την προσθήκη του Παντελή στα πλήκτρα», αναφέρει. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους Dust και στους Naxatras υπήρξε και και ένα φεγγάρι που ονομαζόντουσαν Temple.

Το όνομα Naxatras το εμπνεύστηκαν από την hindu αστρολογία και την ινδική αστρονομία. Συγκεκριμένα είναι Nakshatras και δηλώνει τις φάσεις της σελήνης. «Καθώς ψάχναμε όνομα για το συγκρότημα είχα πέσει πάνω σε αυτή την λέξη νομίζω απλά διαβάζοντας κάτι στο ίντερνετ πάνω στο θέμα και μου φάνηκε πολύ ωραία, εύηχη λέξη και ταιριαστή. Έτσι είπαμε να το κρατήσουμε για όνομα γραμμένο βέβαια με λίγο διαφορετικό τρόπο.»

Το “IV” και η καραντίνα

Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχει μια στέρεη βάση και πάνω σε αυτή χτίζουν και εξελίσσονται! Θα δούμε ότι πολλοί συντελεστές από την αρχή της πορείας τους είναι κοινοί, αν όχι όλοι και εκεί πάνω προσθέτονται οι νέοι.

Βέβαια, στην πορεία τους η μεγαλύτερη αλλαγή σημειώθηκε στο τελευταίο τους άλμπουμ, το οποίο ήταν έτοιμο πριν από την καραντίνα, αλλά το καθυστέρησαν γιατί θεώρησαν ότι δεν θα μπορούσαν να το επικοινωνήσουν live με τον κόσμο.

Η καραντίνα έπαιξε τον δικό της ρόλο. Αν και το άλμπουμ είχε δημιουργηθεί, τους έδωσε χρόνο και κάποια πράγματα εν τέλει έγιναν εντελώς διαφορετικά!

«Πρώτα ήρθε η μουσική, μετά ήρθε η βασική ιδέα της ιστορίας και μετά η μουσική εξελίχτηκε υπό αυτό το πρίσμα»

«Η καραντίνα ήταν λίγο ιδιαίτερη περίπτωση. Ουσιαστικά εμάς μας έπιασε πάνω που ήμασταν έτοιμοι να ηχογραφήσουμε το άλμπουμ μας. Είχαμε ήδη περάσει το στάδιο που είχαμε μπει στο στούντιο και δουλεύαμε τα τραγούδια με σκοπό να τα ηχογραφήσουμε. Οπότε το επόμενο διάστημα ήταν λίγο περίεργο ας πούμε. Είχαμε κάποιες λίγες εμφανίσεις συναυλιακές αλλά το κλίμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήταν παλαιότερα».

Βέβαια τους έδωσε περισσότερο χρόνο να φτιάξουν κάποια πράγματα καλύτερα γιατί συμφώνησαν ότι δεν θα βιαστούν να το κυκλοφορήσουν, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν οι συναυλίες ώστε να το επικοινωνήσουν και στα live τους. «Είχαμε χρόνο για να δουλευτούν άλλα πράγματα, δηλαδή το artwork έγινε κάτι πολύ όμορφο. Δεν το βιαστήκαμε τόσο πολύ όσο θα το βιαζόμασταν αν τα πράγματα έτρεχαν», μας εξηγεί!

«Ίσως ο καθένας με τα προσωπικά του πρότζεκτ να το βίωσε περισσότερο αυτό», υπογραμμίζει όσον αφορά στο δημιουργικό κομμάτι. Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι οι Γιάννηδες της παρέας έχουν και τα προσωπικά του μουσικά πρότζεκτ! Θα σας τα ταγκάρουμε στο τέλος με όλους τους συνδέσμους ώστε να τα ψαχουλέψετε!

Το concept του “IV”

Πρώτα γράφεται η μουσική και μετά σιγά σιγά έρχεται και δένει και το νόημα των στίχων με αποτέλεσμα να έχουμε μία ιστορία ενός ήρωα! Του ήρωα που απεικονίζεται και παντού!

«Μια ιστορία που μιλάει για την μεταμόρφωση. Μιλάει για το ταξίδι του ήρωα, όλες αυτές οι ιστορίες είναι παραλλαγές του ίδιου μύθου, είναι πολύ αρχαίος, αλλά είναι ειπωμένο με τον δικό μας τρόπο!»

«Η ιστορία δεν γράφτηκε εξ’ αρχής. Υπήρχαν ιδέες για κάποια κομμάτια και στην πορεία ήρθε και ολοκληρώθηκε», μας διηγείται.

«Πρώτα ήρθε η μουσική, μετά ήρθε η βασική ιδέα της ιστορίας και μετά η μουσική εξελίχτηκε υπό αυτό το πρίσμα. Είναι μια ιστορία φαντασίας που συνδυάζει και το στοιχείο του sci-fi», αυτό το διαγαλαξιακό στοιχείο που το βλέπουμε παντού!

«Μιλάει για έναν άλλο κόσμο, ένα άλλο σύμπαν», το οποίο ο καθένας το συνδυάζει σε αυτό, το δικό μας σύμπαν! «Μια ιστορία που μιλάει για την μεταμόρφωση. Μιλάει για το ταξίδι του ήρωα. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι παραλλαγές του ίδιου μύθου. Είναι πολύ αρχαίος, αλλά είναι ειπωμένο με τον δικό μας τρόπο!», δίνοντας πάντα την δική τους σύγχρονη ματιά. Με όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται για να εξελιχτούμε!

Μιλάει για την γέννηση, την εξέλιξη, την αναγέννηση, η οποία είναι ότι πιο επίκαιρο ειδικά σε αυτή την εποχή, αν και γράφτηκε πριν ζήσουμε όλα αυτά!

«Εντωμεταξύ είναι αστείο γιατί όταν ηχογραφούσαμε αυτό το άλμπουμ υπήρχαν διάφορες γεννήσεις κυριολεκτικά από φίλους μας και ανθρώπων του οικογενειακού μας περιβάλλοντος και το Birth εν τέλει ήταν πραγματικότητα!»

Το artwork είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που βλέπει κάποιος! Η πρώτη ματιά! Πιο σωστά, έρωτας με την πρώτη ματιά!

«Είπαμε ότι εφόσον η μουσική και ο ήχος έχουν διαφορές πλέον και το artwork όπως είναι φυσικό θα ακολουθούσε, αν και είναι από τον ίδιο καλλιτέχνη, τον Chris RW», μας λέει, καθώς είναι φίλοι πολλά χρόνια!

Το “IV” και η ηχογράφηση

«Αυτό είναι λίγο διαφορετική ιστορία. Το στούντιο που γράψαμε τα τρία προηγούμενα άλμπουμ μας με αναλογικό τρόπο είναι το Magnetic Fidelity. Το IV γράφτηκε στο Magnanimous στην Θεσσαλονίκη, το οποίο δεν γράφτηκε με αναλογικό τρόπο, γράφτηκε ψηφιακά», βέβαια τα ονόματα μοιάζουν πάλι αλλά αλλάζει ο τρόπος ηχογράφησης.

«Αυτό εξυπηρετούσε τις ανάγκες του υλικού. Είχαμε ένα πιο απαιτητικό υλικό, πιο σύνθετες ενορχηστρώσεις και δοκιμάσαμε να το κάνουμε αναλογικά στην αρχή και είδαμε ότι ήταν πολύ μεγάλη η δυσκολία. Ήταν πολύ χρονοβόρο, κοστοβόρο και πιο αγχωτικό». Κάτι σοφό, καθώς ανάλογα με τις απαιτήσεις είναι καλό να ελισσόμαστε και να βρίσκουμε τον καλύτερο δρόμο!

«Είπαμε λοιπόν να το κάνουμε στο Magnanimous με έναν πιο μεθοδικό τρόπο, δηλαδή όχι τόσο τζαμαριστό και αυτοσχεδιαστικό όσο τα προηγούμενα», μας εξηγεί κάτι βέβαια που το κάνει επίσης πολύ ενδιαφέρον με έναν διαφορετικό τρόπο! «Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία! Διαφορετικά πράγματα το ένα με το άλλο, αλλά και τα δύο έχουν τις ομορφιές τους!»

Ένα κομμάτι που είναι υπερήφανοι από τον δίσκο “IV” είναι το “The Battle of Crystal Fields”! «Αποτελεί ένα κατόρθωμα αυτό το τραγούδι για εμάς», από άποψη σύνθεσης, ενορχήστρωσης και ηχογράφησης.

Ακούστε τον δίσκο “IV” στο Spotify:

Η εξαιρετική έκδοση βινυλίου του “IV”

Σε όλους τους δίσκους τους έχουν ιδιαίτερες εκδόσεις, οι οποίες εξαντλούντια και πολύ γρήγορα και επανεκδίδονται μετά!

Και αυτή την φορά δεν θα μπορούσαν να μην έχουν κάνει δυο ιδιαίτερες εκδόσεις, η μια εκ των οποίων έχει ήδη εξαντληθεί (η Milky Cloud), αλλά έχει μείνει η Rose Sky (που βλέπετε στην φωτογραφία),εκτός από την κλασική έκδοση σε μαύρο βινύλιο.

«Προσπαθούμε να είναι όλα δουλεμένα και όμορφα, να είναι κάτι που ο άλλος θα το ευχαριστηθεί!», και ισχύει!

“IV” Rose Sky Limited Edition 2LP Triple Gatefold

Το video clip του “Omega Madness”

Το video clip είναι τόσο καλογυρισμένο που φαίνεται σαν να είναι αποσπάσματα από κάποια ταινία, την οποία κατά λάθος έχεις χάσει και αναρωτιέσαι ποια είναι και γιατί δεν την έχεις δει!

Είναι κινηματογραφημένο εξ’ ολοκλήρου στη Νέα Ζηλανδία με φιλμ, σε σκηνοθεσία του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, Sam Kristofski!

«Ο Sam Kristofski έχει σκηνοθετήσει τα περισσότερα video clip των Babe Rainbow και έτσι έγινε η πρώτη γνωριμία μας μαζί του! Έχει συνεργαστεί και με Tame Impala, αν δεν κάνω λάθος», μας εξηγεί, καθώς είναι αναγνωρισμένος σκηνοθέτης διεθνώς.

«Το ψάξαμε πάρα πολύ το θέμα με το video clip να σου πω την αλήθεια, δηλαδή μιλήσαμε με πάρα πολύ κόσμο και ευτυχώς είχαμε χρόνο λόγω της καραντίνας. Αν και πάλι είχαμε το βίντεο μια μέρα πριν ανέβει!», λέει και γελάμε!

«Όπως και όλα! Αυτό μας κυνηγάει γενικά! Όλα γίνονται τελευταία στιγμή αλλά γίνονται!» και αυτό είναι που μετράει!

Ένα μαγικό video clip, δείτε το εδώ:

Ένα από τα όνειρά τους!

Φυσικά και οι ίδιοι δουλεύουν σκληρά και συνεχώς ξεπερνούν τον εαυτό τους. Είναι λογικό ο καθένας να έχει διαφορετικά όνειρα και στόχους, τους οποίους και βήμα βήμα τους πλησιάζουν. Ήδη έχουν πραγματοποιήσει πολλά και έιμαστε υπερήφανοι για όλη την ομάφα!

«Νομίζω αυτό που θα συμφωνούσαν όλοι είναι ένα πολύ μεγάλο διαδραστικό έργο. Ένα live show όπως ήταν για παράδειγμα το The Wall των Pink Floyd. Μια τεράστια εμπειρία ας πούμε!» Τους το ευχόμαστε! Αν και φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα το πετύχουν, καθώς ήδη από το “IV” φαίνεται ότι είναι πιο αποφασισμένοι!

Το ευρωπαϊκό tour!

Η Ευρωπαϊκή περιοδεία των Naxatras ξεκινάει στις 31 Μαρτίου και καλύπτει όλο τον Απρίλιο του 2022. Στις περισσότερες πόλεις θα είναι μαζί με τους Puta Volcano.

31.03. – Sofia (BG), “Mixtape 5”
01.04. – Novi Sad (RS), SKCNS Fabrika
02.04. – Budapest (HU), Akvárium Klub Official
03.04. – Zagreb (HR), Klub Močvara
05.04. – Vienna (AT), ((szene)) Wien
06.04. – Linz (AT), Stwst Stadtwerkstatt
08.04. – Munich (DE), Feierwerk
09.04. – Jena (DE), KuBa
13.04. – Stockholm (SE), Hus 7
15.04. – Copenhagen (DK), VEGA
17.04. – Hamburg (DE), Knust Hamburg
18.04. – Dresden (DE), Chemiefabrik Dresden (Chemo)
20.04. – Berlin (DE), Bi Nuu
21.04. – Dortmund (DE), JunkYard
23.04. – Rotterdam (NL), Podium Grounds
24.04. – Paris (FR), La Maroquinerie
26.04. – Marseille (FR), Le Molotov
27.04. – San Sebastian (ES), Dabadaba
28.04. – Madrid (ES), SALA CARACOL MADRID
29.04. – Barcelona (ES), Sala Upload Barcelona
30.04. – Porto (PT), Hard Club

Στα σχέδιά τους από το 2023 είναι να ξανά επισκεφτούν χώρες και εκτός Ευρώπης, όπως Λατινική Αμερική και Αυστραλία, μιας και το 2019 είχαν επισκεφτεί την Αυστραλία και ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία!

Τα live στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι θα έχουν περιοδεία εντός Ελλάδας!

Το πιο σύντομο όμως είναι το live στην Αθήνα στις 13 Μαΐου στο Fuzz μαζί με τους αγαπημένους Deaf Radio! Για την προπώληση πατήστε εδώ!

Μία εβδομάδα μετά στις 20 Μαΐου έχουν live στην Θεσσαλονίκη στο WE με τους επίσης αγαπημένους The Dead Ends! Για την προπώληση πατήστε εδώ!

Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες ημερομηνίες/τοποθεσίες που θα κάνουν live!

Ακολουθήστε τους Naxatras

Website | Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp

Τα προσωπικά μουσικά project που σας υποσχεθήκαμε:

Ακολουθήστε τον John Delias (Γιάννη Κωνσταντέλια)

Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp

Ακολουθήστε τον Ni Moya (Γιάννη Βαγενά)

Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%