NG Συνεντεύξεις

Ο Μανώλης Πλατάκης παρουσιάζει τους “300 Λασιθιώτες”

today9 Ιουνίου, 2022 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Ο Μανώλης Πλατάκης παρουσιάζει τους “300 Λασιθιώτες” New Generation Radio

Το τραγούδι “300 Λασιθιώτες” είναι μία σύνθεση του κρητικού λυράρη Μανώλη Πλατάκη. Γεννημένος στο Τζερμιάδο του οροπεδίου Λασιθίου άκουγε από πολύ μικρός συνεχώς ιστορίες για την ιστορική μάχη του Λασιθίου που έχει συνδεθεί με την Κρητική επανάσταση του 1866-1869.

Έτσι του γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσει το τραγούδι αυτό ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες  προγόνους μαςπου έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι.

Έτσι αποφάσισε να γράψει το 300 Λασιθιώτες

 Το τραγούδι αναφέρεται στη 10ήμερη γιγαντομαχία του Οροπεδίου Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) κατά την οποία ελάχιστοι Κρήτες επαναστάτες, αντιμετώπισαν για πρώτη φορά σε ανοιχτό πεδίο τις ορδές του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού (32.000 άνδρες) υπό τις διαταγές του Ομέρ Πασά και του Λασιθιώτη Ισμαήλ Φερί Πασά (εξισλαμισμενου γενίτσαρου) τον οποίο είχαν απαγάγει οι Τούρκοι μερικές δεκαετίες νωρίτερα σφαγιάζοντας την οικογένεια του.

Η μοίρα τον έφερε πίσω στον τόπο του αλλά αυτή τη φορά σαν κατακτητή.

Οι Τούρκοι είχαν αναρίθμητες απώλειες, στο πέρασμα τους, όμως κατάφεραν και τρομερές κτηνωδίες, καθώς επίσης πυρπόλησαν και κατεδάφισαν όλα τα χωριά.

Η Μάχη του Οροπεδίου Λασιθίου ήταν μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, και τιμής ένεκεν όλος ο νομός πήρε το όνομά του από το Λασίθι.

Ακούστε το τραγούδι και τη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις 09 Ιουνίου 2022 στην εκπομπή “Άγγελοι των FM” από την Άννα Μαρία Νικολαΐδου.

Μανώλης Πλατάκης

Το τραγούδι σε στίχους , μουσική και λύρα είναι του Μανώλη Πλατάκη.

Λαούτο : Μάριος Μαθιανάκης

Μπάσο κρουστά ηχοληψία : Μιχάλης Μαυράκης

Επιμέλεια Βίντεο : Μιχάλης Κούτρας

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%