NG Συνεντεύξεις

Οι PAGAN μας φέρνουν σε επαφή με την δύναμη του αρχέγονου ενστίκτου που όλοι έχουμε μέσα μας | Συνέντευξη

today26 Οκτωβρίου, 2022 5 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Οι PAGAN μας φέρνουν σε επαφή με την δύναμη του αρχέγονου ενστίκτου που όλοι έχουμε μέσα μας | Συνέντευξη New Generation Radio

Οι PAGAN μας ξεναγούν στο Σύμπαν τους λίγο πριν από το Διονυσιακό live που ετοιμάζουν στο Κύτταρο την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου! Ακούστε την συζήτηση που είχε ο Σταύρος Τσουμάνης με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022.

Οι PAGAN είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που σε μαγνητίζουν από την πρώτη στιγμή που θα τους αντιληφθείς! Επικοινωνούν στα βαθύτερα ένστικτά μας μέσα από αρχέγονες μελωδίες, μελέτες που έχουν κάνει πάνω στα αρχέτυπα, στην παράδοσή μας και όλα αυτά τα συνδυάζουν στο σήμερα με απέραντο σεβασμό και αγάπη!

«Έχει στηθεί μια καταπληκτική ομάδα και δεν μιλάω μόνο για τους μουσικούς. Μιλάω για ένα σύνολο καλλιτεχνών.»

Από τον πρώτο ήχο διαμορφώνουν ένα μυσταγωγικό κλίμα. Στην ουσία διακτινίζεσαι εκεί που σε έχουν προσκαλέσει! Σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της πηγής, του πυρήνα, του κέντρου μας ή αλλιώς της ρίζας μας. Ένα ταξίδι που πάντα έκανε ο άνθρωπος και θα θα συνεχίζει να κάνει μέσω της Τέχνης!

Τα μέλη είναι:

  • Έβελυν Ασουάντ – Φωνή
  • Βασίλης Προδρόμου – Φωνή και ακουστική κιθάρα
  • Μάρκος Παύλου – Γκάιντα και φωνητικά
  • Δημήτρης Μπίζος – Ηλεκτρική κιθάρα και φωνητικά
  • Σταύρος Τσουμάνης – Ηλεκτρικό μπάσο, κλασική κιθάρα, programming και φωνητικά
  • Σωτήρης Ντούβας – Τύμπανα

Εδώ μπορείτε να δείτε το video clip που έφτιαξε ο Δημήτρης Μπίζος για το “Hydro”:

Ακόμα και στο τηλέφωνο που μιλήσαμε με τον Σταύρο Τσουμάνη, εμπνευστή και ιδρυτή των PAGAN, είχε η ατμόσφαιρα μία θετική φόρτιση! Είναι η αγάπη του για το συγκεκριμένο μουσικό project που εξαπλώνεται και μεταμορφώνεται ως αγάπη για όλα αυτά που είναι και πρεσβεύει ως άνθρωπος!

Ένα όραμα ζωής που τελικά ήρθε η κατάλληλη στιγμή και βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, την κατάλληλη στιγμή και δημιουργήθηκαν οι PAGAN.

«Οι PAGAN έχουν ένα παρελθόν πολλών χρόνων. Σε εμένα δηλαδή έχει μπει το μικρόβιο μπορεί και 20 χρόνια πριν. Τα πρώτα 15 ωρίμαζε η ιδέα μέσα μου και γινόταν έρευνα σε ιστορικό, λαογραφικό, μουσικό, ρυθμικό επίπεδο. Σιγά σιγά όλο αυτό καθώς εξελισσόταν άρχισε ένας ένας να προστίθεται σε αυτό το καράβι και να ταξιδεύουμε στον ωκεανό της μουσικής με σκοπό να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην ρίζα μας και στην δύναμη που έχει το αρχέγονο ένστικτο που όλοι έχουμε μέσα μας!»

«Οι PAGAN είναι ένα παιδικό όνειρο…Ένα όνειρο που με καθόριζε μουσικά όλα αυτά τα χρόνια και σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται οι συνοδοιπόροι! Γι’ αυτό είναι μαγικό όλο αυτό που συνέβη!»

«Παιδικό όνειρο! Επειδή είχα κι άλλα παιδικά όνειρα που δεν έγιναν πραγματικότητα, δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιούνταν ένα τόσο σημαντικό όνειρο για εμένα! Ένα όνειρο που με καθόριζε μουσικά όλα αυτά τα χρόνια και σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται οι συνοδοιπόροι! Γι’ αυτό είναι μαγικό όλο αυτό που συνέβη!»

Είναι αυτό που λένε ότι όλα έχουν την κατάλληλη στιγμή τους στο Σύμπαν για να πραγματοποιηθούν! Είναι πραγματικά θαύμα το πως βρέθηκαν όλοι αυτοί οι εξαιρετικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες να πλαισιώσουν αυτό τον σκοπό!

«Το θαύμα δεν έγκειται μόνο στο ότι ψάχναμε μια ομάδα με καλούς δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά στη συμβατότητα που έχουμε μεταξύ μας», μας εξηγεί ενθουσιασμένος ο Σταύρος!

«Έχει στηθεί μια καταπληκτική ομάδα και δεν μιλάω μόνο για τους μουσικούς. Μιλάω για ένα σύνολο καλλιτεχνών. Σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει οι PAGAN μάλλον θα ήταν καλύτερο να πούμε ότι είναι μια καλλιτεχνική κίνηση παρά ένα συγκρότημα. Απλά μια μπάντα. Νομίζω υποβαθμίζει λίγο το σύνολο της ομάδας που έχει δημιουργηθεί!»

Κάτι πολύ γενναίο, γιατί οι τέχνες ήδη πλήττονται και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιήσεις κάτι τόσο ξεχωριστό και έξω από τα όρια της μουσικής βιομηχανίας! Οι PAGAN όχι απλά δεν πτοήθηκαν από τις δυσκολίες της εποχής σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο, αλλά επέλεξαν να το ακολουθήσουν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους σε όλα τα επίπεδα!

«Επειδή είμαι χρόνια μουσικός, μουσικός παραγωγός, γράφω μουσική και πάντα έρχονται από την δισκογραφική και κάτι σου αλλάζουν, κάτι σου διορθώνουν. Θέλω να πω ότι στους PAGAN δεν έχουμε κάνει καμία καλλιτεχνική έκπτωση!»

Μία ομάδα που έχει πιστέψει σε αυτό και ο καθένας κάνει το δικό του ταξίδι πρώτα εσωτερικά, ως μονάδα και παράλληλα συλλογικά! Ένα εσωτερικό ταξίδι που ξεκινάει από μέσα τους και μετά συντονίζεται με την ενέργεια όλων μας.

«Όπως η γκάιντα, που είναι το πιο αρχαίο όργανο που έχουμε στην ενορχήστρωση, συντονίζεται με έναν ήχο που κάνει ο Σωκράτης, έτσι και ο δικός μας στόχος είναι ο συντονισμός! Πρώτα να συντονιστούμε με αυτό που κάνουμε και στην συνέχεια με τον κόσμο!»

«Δεν μπορεί να αλλοιωθεί ο πυρήνας των PAGAN! Είναι τόσο καλά θεμελιωμένος, στημένος ο πυρήνας που είναι σαν τα ηλεκτρόνια που τρέχουν γύρω γύρω από τον πυρήνα του ατόμου. Ο πυρήνας είναι προκαθορισμένος, άρα πηγαίνουν σύμφωνα με αυτό!»

Όλα ξεκίνησαν από την συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Μπίζο! Εκείνος είχε τύχει να δει μια παράσταση που συμμετείχε η Έβελυν Ασουάντ και την πρότεινε στην ομάδα.

«Καθώς σχηματιζόταν η ομάδα των PAGAN, είχε κλείσει δηλαδή, παρατηρήσαμε ότι μας λείπει ο τραγουδιστής! Όλοι αναρωτιόμασταν, είχαμε κάποιες ιδέες, κάποιες σκέψεις, αλλά τίποτα δεν ήταν ακριβώς τόσο ολοκληρωμένο. Με ρωτάει ο Δημήτρης Μπίζος τι ακριβώς θέλω και του απαντάω “Να δραματοποιήσω την μουσική”. Μου λέει λοιπόν ότι υπάρχει κάποια που είχε δει σε μια παράσταση με τρομερά απόκοσμα φωνητικά στους Δελφούς!»

Κάπως έτσι την έψαξαν και την βρήκαν! Η ίδια είχε πρωταγωνιστήσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή υπό την σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου με την Ομάδα Σημείο Μηδέν στους Δελφούς! Ήταν δηλαδή συντονισμένη με το κλίμα και είχε έρθει ήδη σε επαφή με το Αρχαίο Δράμα!

«Η Έβελυν Ασουάντ έχει πολλές χροιές, οι οποίες προκύπτουν από την εκπαίδευσή της στην δραματική σχολή. Είναι ηθοποιός και μετά επέλεξε τον ματωμένο δρόμο των τραγουδιστών», μας λέει και γελάμε μεταξύ σοβαρού κι αστείου, γιατί είναι όντως ένας δύσκολος δρόμος.

Η Έβελυν Ασουάντ στο video clip “Κοίτα Με”

«Αυτό που μου έλειπε εμένα προσωπικά και ήθελα να κάνω με τους PAGAN, κάτι που τώρα το ευχαριστιέμαι, είναι ότι ήθελα να βγάλω όλα τα στολίδια από το τραγούδισμα! Ήθελα να μείνει η φωνή καθαρή, πέτρινη και να είναι στολίδι το ίδιο το τραγούδι κι όχι η φωνή!» Η απλότητα είναι όντως πολύ δύσκολο ταξίδι. Η απλότητα και η ανάδειξη της ουσίας!

«Δεν μπορεί να αλλοιωθεί ο πυρήνας των PAGAN! Είναι τόσο καλά θεμελιωμένος, στημένος ο πυρήνας που είναι σαν τα ηλεκτρόνια που τρέχουν γύρω γύρω από τον πυρήνα του ατόμου. Ο πυρήνας είναι προκαθορισμένος, άρα πηγαίνουν σύμφωνα με αυτό! Μπροστά μας έχουμε μόνο να ωριμάσουμε! Τίποτα άλλο!»

«Η μουσική είναι ένα κλειδί, ένας δίαυλος για να έρθουμε κοντά σε αυτό που είμαστε αρχικά ως άνθρωποι. Να είμαστε πρόσωπα! Γιατί η κοινωνία καθορίζει τους ρόλους μας με βάση το πως είναι το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας…»

Έτσι παίζεται η παραδοσιακή μουσική σήμερα

Φαίνεται σε όλα τους τα κομμάτια η σοβαρότητα και ο σεβασμός που έχουν απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία μας. Είναι ένα χρέος για αυτούς να πάρουν την σκυτάλη από το παρελθόν και να μας την παραδώσουν σήμερα! Δεν είναι τυχαίο που ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Άρτας τους είχε πει όταν τους άκουσε ότι εάν υπήρχε με κάποιο τρόπο σύγχρονη παραδοσιακή μουσική θα ήταν αυτό!

«Ήταν τεράστια τιμή αυτή για εμάς επειδή γράφουμε και κομμάτια που είναι δικά μας, αλλά μετά από όλα αυτά τα χρόνια της τριβής μας, βασίζονται στο DNA τη μουσικής από τις ρίζες μας. Κυρίως των μελωδιών και των ρυθμών που μετά από χρόνια κατέληξα ότι προέρχονται από πολύ πολύ βαθιά στην ιστορία και κουβαλάνε μέσα την ανθρώπινη ψυχή! Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να επενδύσουμε σε αυτό!»

Ο Σταύρος Τσουμάνης στο video clip “Κοίτα Με”

Η επαφή μας με την ψυχή μας! Αυτός είναι ο στόχος της τέχνης και των PAGAN!

«Στο Γαλλικό Διαφωτισμό είχαν οριστεί κάποιου είδους δόγματα. Το πιο γνωστό είναι το δόγμα: “Η Τέχνη για την Τέχνη”. Υπήρχε μετά ένα άλλο μεταγενέστερο με τίτλο “Η Τέχνη για την Παραγωγή”, το οποίο το βλέπουμε κατά κόρον παντού σήμερα! Έχει ξεπεράσει και το πρώτο δόγμα. Τέλος, υπάρχει ένα τρίτο δόγμα που λέγεται “Η Τέχνη για τον Άνθρωπο”! Για εμένα αρχικά και στην συνέχεια για όλους τους ανθρώπους της ομάδας μας, αυτός είναι ο σκοπός μας! Ο Άνθρωπος!

Η μουσική είναι ένα κλειδί, ένας δίαυλος για να έρθουμε κοντά σε αυτό που είμαστε αρχικά ως άνθρωποι. Να είμαστε πρόσωπα! Η κοινωνία καθορίζει τους ρόλους μας με βάση το πως είναι το πραγματικό πρόσωπο της ίδιας, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά αυτός είναι ο ρόλος. Πόσοι άνθρωποι όμως μπορεί να νιώθουν ότι είναι κάτι άλλο και δυστυχώς δεν μπορούν να το εκφράσουν σε αυτή την κοινωνία.

Στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτό το κομμάτι του κοινωνικού ρόλου και να ζήσουμε όπως ακριβώς και στις Διονυσιακές γιορτές στην Αρχαιότητα. Προσπαθούσαν οι άνθρωποι να γίνουν ένθεοι, ώστε να έρθουν κοντά στον πυρήνα της ύπαρξής τους!»

«Για να καταλάβεις που βρισκόμασταν για να το γυρίσουμε, από το κοντινότερο σημείο πολιτισμού απείχαμε τρεισήμισι ώρες με το αυτοκίνητο βαθιά μες το δάσος.»

«Κοίτα με»

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν με τίτλο “Κοίτα με” μία δική τους απόδοση του παραδοσιακού τραγουδιού “Κοίτα με γλυκιά μ’ αγάπη”.

«Δεν το λέμε διασκευή εμείς, επειδή τα παραδοσιακά τραγούδια δεν έχουν μια πρωτότυπη ηχογράφηση. Ο καθένας τα εκφράζει με την άποψή του. Εξ’ ου και το “Κοίτα με”. Επειδή έχει μέσα την λέξη “γλυκιά”, συνήθως είχε μία γλυκιά αποτύπωση», σε σχέση με το κόντρα νόημα του τραγουδιού που είναι μοιρολόι.

Ακούστε την απόδοση των PAGAN στο παραδοσιακό αγαπημένο “Κοίτα με” και δείτε και το εξαιρετικό video clip που σκηνοθέτησε η Marlene Kaminsky:

Έπαιξαν οι Έβελυν Ασουάντ, Σταύρος Τσουμάνης και ο Fable

Το συγκεκριμένο video clip γυρίστηκε στα παρθένα δάση της Δράμας. Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους, η οποία προσδίδει το ακριβές νόημα του τραγουδιού μεταφέροντάς μας ακριβώς την ατμόσφαιρα της ζωής των ανθρώπων τότε.

«Κοντέψαμε να πεθάνουμε για αυτό το video clip», μας λέει και γελάμε! «Αυτό ήταν ιδέα της Marlene να το κάνουμε έτσι και να πάμε σε αυτό το μέρος. Εμείς στην αρχή το είχαμε πει για πλάκα. Επειδή είναι ένα τραγούδι της Δράμας, η μελωδία με κάποιο τρόπο γεννήθηκε σε εκείνα τα βουνά! Τώρα λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει σημασία!»

Άρα η ιδέα ήταν να πάνε να γυρίσουν την ιστορία που περιγράφει αυτό το τραγούδι στο μέρος που γεννήθηκε. Σαν να γυρνάνε το χρόνο πίσω και να προσπαθούν χειροπιαστά να αισθανθούν τους ανθρώπους που το δημιούργησαν.

«Για να καταλάβεις που βρισκόμασταν για να το γυρίσουμε, από το κοντινότερο σημείο πολιτισμού απείχαμε τρεισήμισι ώρες με το αυτοκίνητο βαθιά μες το δάσος. Ήμασταν πραγματικά μέσα στην άγρια φύση. Είχαμε και μια αρκούδα, η οποία μας τριγύριζε τα βράδια», αναφέρει και γελάμε!

Ο πυρήνας της ομάδας πήγε εκεί και έμειναν 12 μέρες στο καταφύγιο για να μας μεταφέρουν την ιστορία αυτή.

Η ομάδα:

Σενάριο και σκηνοθεσία – Marlene Kaminsky
Βοηθός σκηνοθέτη και make up- Φανή Μαρία Χατζή
Διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ και ειδικά εφέ – Αλέξης Φάλαντας
Χρωματική επεξεργασία – Νίκος Βούλγαρης
Οργάνωση παραγωγής και χειρισμός drone – Ιωάννης Πηταράκης
Βοηθοί παραγωγής και κατασκευές πλατό – Μάρκος Παύλου και Κώστας Βλαχογιάννης
Props, sound synths & sound design – Σταύρος Τσουμάνης

O Fable που παίζει στο video clip του “Κοίτα Με”

Η διαφήμιση!

Ήταν η στιγμή που όλοι μας μείναμε με ανοιχτό το στόμα μπροστά στην τηλεόραση! Ο Τάσος Νούσιας να χορεύει έναν αρχέγονο χορό στους ρυθμούς του Hydro και να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που βλέπουμε και ακούμε!

«Ήταν τεράστια στιγμή γιατί από την μια στιγμή στην άλλη. Επειδή ήταν διαφήμιση έπαιξε σε όλα τα κανάλια και ο κόσμος έδειξε το ενδιαφέρον του χωρίς να είμαστε παρόντες εμείς.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν για το εμφιαλωμένο νερό “Gο Green” της εταιρείας ΖΑΓΟΡΙ. Το βίντεο της διαφήμισης με τίτλο «Ο χορός» έχει ξεπεράσει το 1.000.000 views στο YouTube. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να συνδεθούμε! Να συνδεθούμε εμείς μεταξύ μας και μαζί με εμάς να συνδεθεί ο κόσμος σε ένα ταξίδι βαθιά μέσα στην ψυχή μας!»

Τα επόμενα σχέδια

Βρίσκονται ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η πρώτη περίπτωση είναι να κυκλοφορήσουν μια απόδοση ενός παραδοσιακού κομματιού. Η δεύτερη επιλογή είναι να μοιραστούν μαζί μας ένα δικό τους κομμάτι.

Μετά την εμφάνισή τους στο Κύτταρο θα το αποφασίσουν, αφού εκεί θα ακούσουμε όλοι μας το νέο τους υλικό. Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζονται νέες παραγωγές που ωριμάζουν με τον καιρό και σταδιακά θα τις δημοσιεύουν.

Ένα Διονυσιακή θέαμα στο Κύτταρο αυτή την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

Οι PAGAN μας προσκαλούν να ζήσουμε τη μυσταγωγία της ζωής στο «Κύτταρο Live Club» στις 27 Οκτωβρίου

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να συνδεθούμε! Να συνδεθούμε εμείς μεταξύ μας και μαζί με εμάς να συνδεθεί ο κόσμος σε ένα ταξίδι βαθιά μέσα στην ψυχή μας!»

Για να το πετύχουν αυτό έχουν δουλέψει πολύ και δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη του! Από τους φωτισμούς, τα ρούχα, τους ήχους!

«Ελπίζω να συνδεθούμε με τον κόσμο γιατί στόχος μας είναι να πιάσουμε όντως τον Διόνυσο! Εγώ πιστεύω ότι θα κατεβεί κι αυτός μαζί μας κάτω να πιεί ένα ποτό», μας λέει ο ίδιος γελώντας! Ποτέ δεν ξέρεις!

«Δεν είναι θεατρική παράσταση. Συναυλία είναι! Απλά είναι συναυλία που προκύπτουν μέσα της πολλά στοιχεία δραματουργικά.» Στο εξωτερικό πάντως, οι σοβαρές παραγωγές έτσι ακριβώς οργανώνονται. Είναι ένα θέαμα όλων των αισθήσεων και ανυπομονούμε να αφεθούμε σε αυτό!

Εκτός από την ομάδα των μουσικών και των ερμηνευτών, η υπόλοιπη ομάδα είναι:

Σκηνοθετική επιμέλεια – Marlene Kaminsky
Ηχοληψία – Άκης Γκοράκης 
Sound Effects Control & Live Recording – Νίκος Παπαδόπουλος
Percussions – Χρήστος Τάσιος & Κώστας Βλαχογιάννης
Σχεδιασμός φωτισμών – Μαριέττα Παυλάκη 
Media manager – Γιάννης Πηταράκης 
Ενδυματολογία – Νίκη Ψυχογιού
Κατασκευή κοστουμιών – Niki Psychogiou Sur Mesure Act
Κομμώσεις – Κωνσταντίνος Κολλιούσης
Μακιγιάζ – Olga Falei
Κινησιολογία – Αναστασία Γεωργαλά 
Management & Booking – Γάιδαρος Donkey Production

ΚΥΤΤΑΡΟ live club
Ηπείρου 48 & Αχαρνών 104 39 Αθήνα / Google Maps
Ημερομηνία: 27 Οκτωβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 22:30 (Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30)
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: ΚΥΤΤΑΡΟ Live ClubViva.gr

Ακολουθήστε τους PAGAN:

Website | Facebook | Instagram | Spotify | Youtube

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%