NG Συνεντεύξεις

Ribbons of Euphoria «Δημιουργικά το κάθε κομμάτι μας οδηγεί από μόνο του» | Συνέντευξη

today9 Οκτωβρίου, 2022 3 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Ribbons of Euphoria «Δημιουργικά το κάθε κομμάτι μας οδηγεί από μόνο του» | Συνέντευξη New Generation Radio

Οι Ribbons of Euphoria μας ξεναγούν στο “Σύμπαν” τους με αφορμή τον νέο τους δίσκο με τίτλο “You Don’t Care”. Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Οι Ribbons of Euphoria είναι ένα πενταμελές συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2006 και από τον Νίκο Πουλάκη (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), τον Θάνο Καρακαντά (organ, μπάσο, φωνητικά) και τον Θανάση Στρογγύλη (ντραμς). Οι τρεις τους ήταν παλαιότερα στο συγκρότημα Pelotas En Fuego από το 1999 με την επίσημή του σύνθεση, γιατί ουσιαστικά ήταν συγκρότημα από το 1996! Αργότερα και συγκεκριμένα το 2007 μπήκε στο συγκρότημα και ο Σταύρος Ζουλιάτης ως τραγουδιστής.

Ουσιαστικά είχαμε προχωρήσει προς το progressive rock φειδωλά, με ντροπαλά βήματα και απλώς όταν διαλύθηκε η προηγούμενη μπάντα αποφασίσαμε να το πάρουμε σοβαρά», μας εξηγεί ο Νίκος Πουλάκης για την μετάβαση από τους Pelotas En Fuego στους Ribbons of Euphoria.

Το όνομα τους ήρθε ακούγοντας ένα τραγούδι

«Οκτώ μήνες μετά αφού είχαμε ξεκινήσει να παίζουμε, έτσι όπως πίναμε έναν καφέ και ψάχναμε διάφορα ονόματα, γιατί έως εκείνη την στιγμή σε καμία πρόταση δεν συμφωνήσαμε όλοι, άρχισα να σιγοτραγουδάω ένα τραγούδι. Το Bold As Love του Jimi Hendrix. Σε ένα σημείο έχει τον στίχο: “My red is so confident he flashes trophies of war and ribbons of euphoria“. Όταν ειπώθηκε το “Ribbons Of Euphoria” απλά κοιταχτήκαμε όλοι και συμφωνήσαμε!»

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στο συγκρότημα αλλά και δεν έχουν αλλάξει! Πιστά μας χαρίζουν δισκάρες με απίστευτες ολοκληρωμένες μελωδικές γραμμές και φοβερές ενορχηστρώσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται από όλα τα μουσικά όργανα!

Η σημερινή τους σύνθεση είναι:

  • Νίκος Πουλάκης – κιθάρα
  • Χάρης Μπότσης – πλήκτρα, organ
  • Χάρης Σιδέρης – μπάσο
  • Στέλιος Αλέξης – ντραμς
  • Νίκος Νικολόπουλος – φλάουτο, σαξόφωνο

Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι το πιο πρόσφατο μέλος που ήρθε για να ταράξει και να εξελίξει ενορχηστρωτικά το σύνολο των Ribbons of Euphoria. Γνωρίζονται πολλά χρόνια, όπως και όλα τα μέλη και τελικά ήρθε η στιγμή να συνεργαστούν.

«Μπορώ να πω ότι είναι λίγο πρόκληση για εμένα αυτή η δουλειά γιατί ποτέ το σχήμα δεν είναι φλάουτο ή σαξόφωνο, οπότε έγιναν κάποιες προσαρμογές στην ενορχήστρωση των κομματιών», μας λέει ο ίδιος για την συνεργασία τους. Να υπογραμμίσουμε ότι το “ποτέ” είναι στην συναυλιακή εκδοχή του συγκροτήματος.

Αυτό και μόνο μας κάνει να ανυπομονούμε για τις επόμενες εμφανίσεις τους αλλά και για τις επόμενες δισκογραφικές τους δουλειές. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους είναι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο 1o Experience Festival στην πλατεία Χαλανδρίου! (Περισσότερες πληροφορίες δείτε πιο κάτω)

Ribbons Of Euphoria “You Don’t Care”

“You Don’t Care”

Τα μέλη που σήμερα ανήκουν στο συγκρότημα δεν είναι τα ίδια που ηχογράφησαν τον δίσκο, ο οποίος είχε ηχογραφηθεί και ήταν έτοιμος πριν από την καραντίνα. Μάλιστα οι στίχοι που ανήκουν στον Νίκο Πουλάκη είχαν γραφτεί ακόμα πιο παλιά. Κάτι πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει ότι τα προβλήματά μας είναι διαχρονικά πολλά χρόνια τώρα!

Το εξώφυλλο ανήκει στον mr.babies, γνωστό στο instagram για τα κολλάζ του. Ο αυθεντικός τίτλος του συγκεκριμένου έργου είναι “New Begginings”, δηλαδή νέα ξεκινήματα. Ο Νίκος Πουλάκης όμως το μετέφρασε αντίστροφα! Εκείνος το είδε ότι κάθε τέλος είναι μία αρχή ενώ ο ίδιος υπογράμμισε την αδιαφορία για το τέλος με τον τίτλο “You Don’t Care”! «Στην ουσία είναι το ίδιο σύνορο κοιτώντας το από την άλλη πλευρά», μας λέει ο ίδιος.

«Το ίδιο το κομμάτι θέλει περισσότερα μέρη για να πεις την ιστορία! Δεν υπάρχει κάποια συνταγή. Κουπλέ, ρεφρέν, σόλο, κουπλέ, ρεφρέν. Είναι αυτό που θέλουμε να πούμε, το οποίο προκύπτει!»

«Γενικώς ο δίσκος πραγματεύεται κυρίως αρνητικά πράγματα, οπότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι καταλήγουν εκεί. Βεβαίως, δεν φτιάχτηκαν οι στίχοι θεματικά. Είναι ξεχωριστές εμπειρίες που έρχονται από διαφορετικές περιόδους σκέψης και συμπερασμάτων που συνέβησαν στην καθημερινότητα. Παρ’ όλ’ αυτά συνδέονται αυτά τα θέματα μεταξύ τους.»

Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει, ότι όλα αυτά τα θέματα που παρουσιάζονται στον δίσκο ανθίζουν από την δική μας αδιαφορία. Το μαγικό όμως είναι ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, όπως έκαναν και οι ίδιοι με το εξώφυλλο του δίσκου τους.

Limited edition 12″ LPRecord/Vinyl + Digital Album

Δημιουργικά είτε ο Νίκος Πουλάκης έχει ήδη γράψει κάποιους στίχους και έχει κάποιες μελωδίες, είτε προκύπτουν όλα στο στούντιο τζαμάροντας και δημιουργώντας συλλογικά.

«Το κάθε κομμάτι μας πηγαίνει και λίγο από μόνο του! Δεν είναι κάτι το οποίο το σχεδιάζεις», μας εξηγεί ο Χάρης Μπότσης για την διάρκεια των κομματιών. «Όπως θα δείτε σε 2-3 επόμενα κομμάτια που θα κυκλοφορήσουμε σύντομα, το ίδιο το κομμάτι θέλει περισσότερα μέρη για να πεις την ιστορία! Δεν υπάρχει κάποια συνταγή. Κουπλέ, ρεφρέν, σόλο, κουπλέ, ρεφρέν. Είναι αυτό που θέλουμε να πούμε, το οποίο προκύπτει! Σε αυτό το είδος μουσικής έχεις αυτή την ελευθερία», συνεχίζει.

Δείτε το video clip του τραγουδιού 3/4″ Bullet (Running Through My Mind) από τον Damien Castaneda πάνω σε σκηνές που επέλεξε ο Ορέστης Πυρλής:

Experience Festival

Ο Νίκος Πουλάκης διατηρεί το Experience Studio στο Χαλάνδρι. Ένα στέκι για αρκετούς μουσικούς που βρίσκουν έναν κοινό τόπο για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ο καθένας με το δικό του μουσικό πρότζεκτ.

Με αφορμή και τον δίσκο τους διοργάνωσαν το 1ο Experience Festival ώστε να ταράξουν τα νερά του Χαλανδρίου την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου!

Την συγκεκριμένη βραδιά θα απολαύσουμε και άλλα δύο συγκροτήματα, τους The Ripples και τους Magenda, συγκροτήματα που ηχογραφούν αυτή την περίοδο και δημιουργούν ανήκοντας στις παραγωγές της Experience Music!

Experience Festival Vol.I

Tο πολυσχιδές label προσκαλεί το κοινό σε μια διαδραστική rock βραδιά με ένταση, πάθος και διάθεση “απόδρασης” ή αλλιώς, στο 1ο Experience Festival #!Και είμαστε σίγουροι για αυτό!

★ warm + after live party: Dj Paul G. (Παύλος Γιαννακούρης)

προσέλευση: 18.00
ώρα έναρξης: 19:00

Πλατεία Ελευθερωτών, Χαλάνδρι 152 32
χάρτης > https://goo.gl/maps/my8kjeQzvWbgf6s69

Παραγωγή – Επιμέλεια: Experience Music / Νίκος Πουλάκης
info/contact: 211 4075 623
[email protected]

Ακολουθήστε τους Ribbons of Euphoria:

Website | Facebook | Instagram | Twitter | Youtube | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%