NG Συνεντεύξεις

H Rosey Blue μας αποκαλύπτει σημεία κλειδιά από το μαγικό Σύμπαν του video clip “The Emperor” | Συνέντευξη

today15 Οκτωβρίου, 2022 8 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    H Rosey Blue μας αποκαλύπτει σημεία κλειδιά από το μαγικό Σύμπαν του video clip “The Emperor” | Συνέντευξη New Generation Radio

H Rosey Blue μας βάζει στο μαγικό Σύμπαν του νέου της video clip “The Emperor” και μας αποκωδικοποιεί τα σύμβολα και τους ρόλους… γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο! Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022.

Σε περίπτωση που έτυχε να μην το δείτε πρέπει να το παρακολουθήσετε ώστε να καταλάβετε τις λεπτομέρειες που αναλύουμε στην συζήτηση!

Rosey Blue – “The Emperor”

Εάν υπήρχαν σοβαρά βραβεία για video clip θα ήταν όλη η ομάδα επάξια οι νικητές του, καθώς από όλες τις απόψεις είναι ένα αριστούργημα! Από τον τρόπο που είναι γυρισμένο, το σενάριο, το οικονομικό μπάτζετ που είχαν στην διάθεσή τους και φυσικά την ερμηνεία όλων των συντελεστών!

Ένα video clip που σπάνια βλέπεις να κυκλοφορεί! Όχι μόνο για τα εγχώρια δεδομένα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και η ιστορία ξετυλίγεται με ιέρειες, αυτοκράτορες, θεότητες, σειρήνες και πολλών άλλων συμβολισμών σε ένα απόκοσμο, εξωγήινο τοπίο!

«To video clip μου το σκέφτηκα μαζί με το κομμάτι! Με το που έγραψα αυτό το κομμάτι είπα ότι αυτό θα είναι και το πρώτο μου video clip! Δηλαδή και άλλα video clip να μην κάνω αυτό θα γίνει σίγουρα video clip»

Κυριολεκτικά είναι σαν να βλέπεις το τρέιλερ μια σειράς και θέλεις οπωσδήποτε να συνεχίσει. Να δεις τι θα γίνει με τον Αυτοκράτορα, γιατί βρέθηκε σε αυτή την θέση αλλά και να μάθεις περισσότερα για τις ιέρειες!

«Ένας πολύ καλός φίλος μου είχε πει βλέποντας το video clip ότι θα μπορούσαν να γίνουν όλα τα κομμάτια σαν επεισόδια Netflix!» Πραγματικά το ευχόμαστε και μακάρι να το σκεφτούν σοβαρά να το χρηματοδοτήσουν ώστε να γίνει στο άμεσο μέλλον!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!

Όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που η Rosey δημιούργησε αυτό το τραγούδι. Δημιουργήθηκε το σενάριο που βλέπουμε μαζί με τους στίχους! Σαν να έγραψε τους στίχους με αφορμή αυτή την ιστορία και σαν να φαντάστηκε αυτή την ιστορία για να πει αυτό το τραγούδι.

«To video clip μου το σκέφτηκα μαζί με το κομμάτι! Με το που έγραψα αυτό το κομμάτι, είπα ότι αυτό θα είναι και το πρώτο μου video clip! Δηλαδή και άλλα video clip να μην κάνω, αυτό θα γίνει σίγουρα video clip», μας λέει, υπογραμμίζοντας την βαρύτητα του συγκεκριμένου video clip, για την ολοκλήρωσης της ιστορίας που ήθελε να μας πει!

Η αισθητική και ο αναλογικός τρόπος λήψης

Το video clip έχει γυριστεί αναλογικά από την Vanessa Pla σε 8mm Film. Η αισθητική του είναι 70’s, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι γυρίστηκε σήμερα!

Με την Vanessa γνωρίστηκαν πριν από την καραντίνα σε μια συναυλία των Allah-Las μέσω μιας κοινής τους φίλης.

«Υπήρχε μια πολύ όμορφη σύνδεση! Μπήκα και είδα την δουλειά της. Ασχολείται κυρίως με το φιλμ. Τραβάει σε 8mm, 16mm. Εκείνη την περίοδο είχα ξεκινήσει να γράφω και τα κομμάτια και της είπα ότι θα ήθελα να μου κάνει αυτό το video clip όταν θα βγάλω τον δίσκο!»

Με το που έγραψε το demo του κομματιού της, το έστειλε στην Vanessa, η οποία ενθουσιάστηκε αφού εκπέμπουν στα ίδια μήκη κύματος, όπως μας λέει και η ίδια!

«Δεν είναι όπως με την ψηφιακή κάμερα που το βλέπουμε και λέμε όλα καλά! Δεν είχαμε ιδέα! Μπορεί να είχε καεί κάποιο φιλμ! Μπορεί το οτιδήποτε»

«Επειδή είναι όλο γυρισμένο σε αναλογικό φιλμ, δεν είχαμε ιδέα μέχρι να εμφανιστεί το φιλμ αν έχουμε video clip. Δεν είναι όπως με την ψηφιακή κάμερα που το βλέπουμε και λέμε όλα καλά! Δεν είχαμε ιδέα! Μπορεί να είχε καεί κάποιο φιλμ! Μπορεί το οτιδήποτε», μας περιγράφει βάζοντάς μας στο κλίμα των γυρισμάτων.

«Η μόνη επεξεργασία που κάναμε ήταν λίγο στον χρωματισμό», κάτι το οποίο γίνεται πάντα! «Ο κόκκος, το ζουμ, όλα είναι από την κάμερα», τονίζει!

«Ακόμα και στο κλείσιμο του video clip που είναι το χέρι που δείχνει το φεγγάρι, είναι κι αυτό φιλμ! Δεν είναι τίποτα επεξεργασμένο ψηφιακά.»

Μία εισαγωγή

Στο video clip βλέπουμε διάφορους ήρωες, συμβολισμούς και διαδικασίες! Στο σενάριό της έχει συνδυάσει την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία με τις κάρτες ταρώ και έννοιες του Ινδουισμού (Άβαταρ). Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πάντα όλα ενώνονται όταν είναι σωστά τοποθετημένα και δημιουργούν ένα κύκλο νοηματικά.

«Κατ’ αρχάς όπως είχα πει και τότε που είχαμε παρουσιάσει τον δίσκο, έχω χρησιμοποιήσει τις κάρτες ταρώ συμβολικά στα κομμάτια μου», μας υπενθυμίζει μιλώντας για τον δίσκο της “Swans”. Όλα τα τραγούδια έχουν τίτλους ονόματα από κάρτες ταρώ. «Εάν δεν είμαστε μοιρολάτρες, σαφώς και ορίζουμε εμείς το μέλλον μας! Ακόμα και τα χαρτιά να σου πει κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι τετελεσμένο αυτό το γεγονός.»

«Τα χρώματα στα πανιά συμβολίζουν τα στοιχεία της φύσης, γιατί όπως έχουμε πει γενικότερα με το πνευματικό, το μαγικό , το παγανιστικό έχω πολύ καλή σχέση και είναι στοιχείο της προσωπικότητάς μου.»

«Το “The Εmperor” είναι η κάρτα ταρώ που έχω χρησιμοποιήσει με ειρωνικό τρόπο. Όταν μας εμφανίζεται ο Αυτοκράτορας στο άνοιγμα της κάρτας ταρώ, συμβολίζει έναν άνθρωπο που είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του, είναι πολύ δυναμικός, πάει μπροστά, αναλαμβάνει τις ευθύνες του, μπορεί να φέρει εις πέρας ό,τι θέλει… Είναι μια πολύ θετική κάρτα που δηλώνει δύναμη!

Εγώ σε αυτό το κομμάτι έχω χρησιμοποιήσει τον Αυτοκράτορα που θεωρητικά είναι ένας πολύ σίγουρος άνθρωπος γι’ αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, αλλά παρασύρετε από τις σειρήνες! Το τραγούδι των σειρήνων.

Οι σειρήνες συμβολίζουν ό,τι μας βγάζει από τον δρόμο μας, ό,τι μας φαίνεται θελκτικό στην αρχή αλλά μετά μπορεί να αποβεί μοιραίο για διάφορους λόγους. Όπως γνωρίζουμε οι σειρήνες προσέλκυαν τους ναύτες με το τραγούδι τους κι αυτοί έπεφταν στα βράχια με τα πλοία…»

Οι Ιέρειες, η Σειρήνα και η Φύση

Τα κορίτσια που εμφανίζονται ως Ιέρειες είναι: Λόλα Γιαννοπούλου, Σοφία Φίλωνος, Konn Ri, Isabel Vasquez, Δόμνα Λυρατζοπούλου, Stephanie Jules, Γιασεμή Καλαθάκη, Αλίκη Κεραμίδα. Εντελώς τυχαία, όλα τα κορίτσια έχουν σύνδεση με διαφορετικούς πολιτισμούς όπως το σενάριο της ιστορίας.

«Στο video clip έχω χρησιμοποιήσει αρχικά την γυναικεία ενέργεια! Όλα αυτά τα κορίτσια που τις υπερευχαριστώ! Τις αγαπώ πολύ μία προς μία! Οι Ιέρειες πραγματοποιούμε ένα τελετουργικό, όπως φαίνεται, με σκοπό να παρασύρουμε και να βγάλουμε αυτό τον άνθρωπο από τον δρόμο του! Οπότε κάνουμε επίκληση στις Σειρήνες για να τον παρασύρουν.»

Σε ένα στιγμιότυπο βλέπουμε και μία κοπέλα να φοράει την μάσκα και να φωνάζει. Αυτό είναι το σημείο που συμβολίζει την Σειρήνα, οι οποία και όπως θα δούμε αργότερα πετυχαίνει τον σκοπό της!

«Τα χρώματα στα πανιά συμβολίζουν τα στοιχεία της φύσης, γιατί όπως έχουμε πει γενικότερα με το πνευματικό, το μαγικό , το παγανιστικό έχω πολύ καλή σχέση και είναι στοιχείο της προσωπικότητάς μου. Της μουσικής μου προσωπικότητας αλλά και της ίδιας της Δώρας», λέει χαμογελώντας.

«Οι κύκλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί ήταν ιδέα της Vanessa. Μας τους έφτιαξε ο Michelangelo Bevilacqua, ο οποίος έχει κάνει και το artwork του δίσκου “Swans”! Θέλαμε και ένα σουρεάλ και γεωμετρικά σχήματα, όπως στην ταινία The Holy Mountain του Alejandro Jodorowsky και άλλες ταινίες της δεκαετίας του ’70!»

Το Άβαταρ

Ίσως οι περισσότεροι το Άβαταρ το έχουμε μάθει από την σειρά anime ή από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του James Cameron. Είναι όμως μία αρχαία έννοια που εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Σε πολύ γενικές γραμμές Άβαταρ ονομάζεται αυτός που ενσαρκώνει τον Θεό.

«Το Άβαταρ είναι η εμψύχωση μιας θεομορφής. Αυτό σημαίνει Άβαταρ. Εδώ η θεομορφή είναι η Δικαιοσύνη, όπως συμβολίζεται και στα αγάλματα είναι τυφλή. Οπότε στην αρχή του δένει τα μάτια η Δικαιοσύνη, μετά έχει τον ζυγό. Πρώτα ζυγίζει την καρδιά και μετά τα κοσμήματα. Τα κοσμήματα συμβολίζουν την ματαιοδοξία. Και φωνάζει γιατί δεν περνάει το τεστ.»

Ο Αυτοκράτορας

Τον αυτοκράτορα τον υποδύεται ο Joseph Powell από τους Youth Valley! Κυριολεκτικά έχει δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας. Είναι αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που βγάζει την κραυγή και μας καθηλώνει.

«Ο άνθρωπος είναι και ηθοποιός από ότι βλέπουμε», λέει και η ίδια! «Δεν είχα δει τι έκανε γιατί είχα δεμένα μάτια! Οπότε όταν τον είδα είπα “Ουάου! Καλέ τι έκανε ο άνθρωπος!”»

«Ο αυτοκράτορας ήθελα να είναι ο Joseph γιατί εκτός ότι έχει κάνει πολλές δουλειές σαν άνθρωπος γενικότερα ήξερα ότι δεν θα ντρέπεται! Θα έχει την όψη που χρειάζεται. Ήθελα να φαίνεται περισσότερο σαν μορφή και ο Joseph φαίνεται σαν μορφή. Δεν είναι ο κλασικός ο άντρας που περιμένουμε να δούμε! Είναι σαν να είναι από άλλον πλανήτη!»

Μία ενέργεια που έχουν όλοι οι συντελεστές σε αυτή την συνεργασία! Όλοι τους έχουν έναν μαγνητισμό που σε προκαλεί να εξερευνήσεις από που έρχονται και τι θέλουν!

Ο βράχος και ο Σίσυφος

«Να πω επίσης ότι ο βράχος είναι και μια αναφορά στον Σίσυφο από την Ελληνική Μυθολογία. Τον Σίσυφο τον είχε καταραστεί ο Δίας να κουβαλάει αυτό τον βράχο κι όλο κυλούσε, έπεφτε και ξανά από την αρχή. Αυτό έχει δώσει και το όνομά του στον σισυφισμό, όπου είναι μια κατάσταση ατέρμονη που δεν ολοκληρώνεται ποτέ!

Ποτέ δεν έχουμε καταφέρει να πετάξουμε από πάνω μας εμμονές, κόμπλεξ, βάρη… Πράγματα που αν δεν αποτινάξουμε δεν βλέπουμε ποτέ καθαρά και παρασυρόμαστε από το παραμικρό!»

Και κάπου εδώ έχει αρχίσει κάπως και δένει η ιστορία! Στην ουσία ο Αυτοκράτορας αν αι δυνατός δεν είχε αποτινάξει τα κόμπλεξ του με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τις Σειρήνες!

Τον βράχο τον δημιούργησε ο chief art director Μιχάλης Λαγκουβάρδος.

Τα κοστούμια – Το άλλο της ταλέντο!

Όσοι την παρακολουθούμε στο instagram είχαμε δει πρόσφατα ότι είχε κάνει το styling σε ένα video clip των Pink Vanity που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί! Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις των συντελεστών του δικού της video clip ήταν ότι όλα τα κοστούμια τα έχει φτιάξει η ίδια! Όχι απλά τα επέλεξε, αλλά τα δημιούργησε από ένα τόπι ύφασμα!

«Ήθελα να φοράμε όλες το ίδιο χρώμα και με βοήθησε πολύ ο καλός μου φίλος Πέτρος Λαμπρίδης. Μου έδωσε ένα τόπι ύφασμα και τα έφτιαξα πάνω στα κορίτσια και πάνω μου. Αυτό που φοράω εγώ το έφτιαξα όλο πάνω μου, φορώντας το», μας λέει και μας έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Το τέλος που είναι πάντα και η αρχή!

Τέλος, να ευχαριστήσω προσωπικά την Rosey Blue, κατά κόσμον Δώρα Τσίγκα, που είναι πάντα τόσο θετική και υποστηρικτική προς όλους τους καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής και όχι μόνο! Είναι από τους ανθρώπους που χωρίς δεύτερη σκέψη, θα υποστηρίξει οποιονδήποτε της το ζητήσει και έτσι αποτελεί έμπνευση για όλους!

Εάν υπήρχε αυτή η νοοτροπία, εδώ και χρόνια η εγχώρια εναλλακτική σκηνή θα ήταν στα καλύτερα της και θα ζούσε μία ατελείωτη άνοιξη!

Ακολουθήστε την Rosey Blue:

Facebook | Instagram | Spotify | Youtube | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%