NG Συνεντεύξεις

Στέφανος Κακαβούλης «Έχει ευτελιστεί πια η λέξη καλλιτέχνης!» | Συνέντευξη

today22 Ιανουαρίου, 2022 6 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Στέφανος Κακαβούλης «Έχει ευτελιστεί πια η λέξη καλλιτέχνης!» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέφανος Κακαβούλης μας ξεναγεί στο “Σύμπαν” του και στο “Σύμπαν” των παραστάσεων που παίζει και σκηνοθετεί όπως της παράστασης “Μπαρόβιοι Αστροναύτες” που σκηνοθετεί και έχει ανέβει στο θέατρο Δρόμος. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2022.

Έντγκαρ Άλλαν Πόε “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”

Ο ίδιος έχει πολύ σημαντικές συνεργασίες και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολύ τολμηρές θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία.

«Είναι δύσκολο αυτό. Βιώνουμε μία εποχή έκπτωσης, ρηχότητας και επιφάνειας. Αυτό που με θλίβει είναι να βλέπω καλλιτέχνες να βγαίνουν μπροστά σε τηλεοράσεις και να μην ακούω τίποτα το καλλιτεχνικό από αυτούς!» δηλώνει και μας εξηγεί «Ακούω μόνο πράγματα που έχουν να κάνουν με την δουλειά τους, με την διαφήμιση της δουλειάς τους, με την αυτοπροβολή τους αλλά τίποτα που να έχει να κάνει με την ίδια την τέχνη!»

«Το μόνο που βλέπεις στα ΜΜΕ είναι να αναμασιέται η ίδια μιζέρια από “καλλιτέχνες”! Δηλαδή πράγματα πολύ στενόμυαλα και πολίτικαλ κορέκτ! Το πολίτικαλ κορέκτ δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη!»

«Έχει ευτελιστεί η λέξη καλλιτέχνης! Δεν μπορεί να είναι όλοι καλλιτέχνες φίλε! Δεν μπορείς να βάλεις στο ίδιο καλάθι κάποιον καλλιτέχνη με κάποιον που απλά είναι ένας celebrity και εμφανίζεται είτε σε παραστάσεις είτε στην τηλεόραση! Δεν είναι το ίδιο!» εξηγώντας ότι δεν έχει τίποτα με τους ανθρώπους! Ίσα ίσα καλά κάνουν αλλά «χάνει την έννοιά της η λέξη και η ιδιότητα! Γιατί ο καλλιτέχνης έχει άλλη πορεία, άλλο έργο, άλλη δουλειά άλλη αφοσίωση! Είναι άλλο πράγμα!»

«Είναι μία συνεχής πάλη, αναζήτηση! Είναι καθαρά πνευματικής φύσεως δραστηριότητα! Έχει να κάνει με το πνεύμα, με το ψάξιμο, με την πάλη, με την ίδια την ψυχή σου! Αυτά τα πράγματα δεν τα ακούμε από αυτοαποκαλούμενους καλλιτέχνες!», κάτι που όπως διαπιστώνουμε ισχύει.

«Γιατί δεν βλέπουμε πραγματικούς καλλιτέχνες να βγαίνουν μπροστά; Να προβάλλονται στην τηλεόραση και γενικότερα στα μέσα! Γιατί δεν βλέπουμε κι άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών όπως λογοτέχνες, ζωγράφους, ποιητές… Γιατί;»

«Οι καλλιτέχνες είναι από την φύση τους πνευματικοί άνθρωποι, ανοιχτόμυαλοι, καλλιεργημένοι, οπότε θα προσφέρουν στην επικαιρότητα ή στην θεματολογία των εκπομπών μία άλλη πλευρά!», τονίζει συμφωνώντας με μήνυμα ακροατή.

«Το μόνο που βλέπεις στα ΜΜΕ είναι να αναμασιέται η ίδια μιζέρια από “καλλιτέχνες”! Δηλαδή πράγματα πολύ στενόμυαλα και πολίτικαλ κορέκτ! Το πολίτικαλ κορέκτ δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη! Μας το δείχνει η ίδια η Ιστορία της Τέχνης αυτό! Όλοι οι καλλιτέχνες οι οποίοι πήγαν λίγο πιο μπροστά τα πράγματα δεν είχαν καμία σχέση με το πολίτικαλ κορέκτ!», αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας ότι όσοι το προσπάθησαν αυτό το πάλεψαν κιόλας να πάνε τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά.

«Σήμερα χρειαζόμαστε όσο τίποτα τέτοια παραδείγματα! Τα χρειαζόμαστε και δυστυχώς αυτά δεν προβάλλονται!» καταλήγει και μας βρίσκει σύμφωνους τουλάχιστον για την πλειοψηφία των μέσων.

Μπαρόβιοι Αστροναύτες

Μπαρόβιοι Αστροναύτες

Δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για αυτή την παράσταση στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” για την παράσταση που μας ταξιδεύει στον πλανήτη Στιγμή που ό,τι βιώνεις το ένα 24ωρο το έχεις ξεχάσει το επόμενο!

«Κάθε μέρα είναι σαν πρώτη μέρα! Εκεί κυριαρχεί η ευδαιμονία, η χαρά, ο χορός, ο έρωτας, τα ένστικτα είναι ελεύθερα», μας εξηγεί.

Δύο αστροναύτες εγκλωβίστηκαν στον πλανήτη Στιγμή και συναντάνε δύο κατοίκους μόνιμους αυτού του πλανήτη. Το ερώτημα είναι επέστρεψαν; Εσείς θα επιστρέφατε στην Γη;

Ένα ποπ μιούζικαλ 80s, ένα υπέροχο κείμενο της Σίλιας Κατραλή Mινωτάκη σκηνοθετημένο από τον Στέφανο Κακαβούλη.

«Η έμπνευση δεν έρχεται μόνη της σε εσένα! Την προκαλείς, την προσκαλείς!»

Με την Σίλια Κατραλή Μινωτάκη είχαν συνεργαστεί ξανά το 2018 σε ένα άλλο έργο της, στο «Δεντρόσπιτο», που είχε ανέβει στο FAUST, όταν εκείνος είχε ανεβάσει «Το Ουρλιαχτό». Οπότε η ίδια του έδωσε το κείμενό της μήπως είχε κάποια έμπνευση και ήθελε να συνεργαστούν πάλι.

«Όταν διάβασα το κείμενο δυσκολεύτηκα για το πως θα το στήσουμε. Κι άκουσα τυχαία το τραγούδι του Boy George όταν ήταν στους Culture Club, το War Song και κατευθείαν μου ήρθε η έμπνευση! », μας εξηγεί.

«Ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι ανοιχτός, να έχει ανοιχτές τις κεραίες του γιατί δεν ξέρεις από που θα σου έρθει το σήμα», μας αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι «Η έμπνευση δεν έρχεται μόνη της σε εσένα! Την προκαλείς, την προσκαλείς! Βάζεις τον εαυτό σου δηλαδή σε διαδικασία να είναι ανοιχτός να δεχτεί!»

Σκηνοθεσία: Στέφανος Κακαβούλης
Κείμενο: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη
Χορογραφίες: Μαρία Κωνσταντινίδου
Παίζουν: Θοδωρής Κουλουμπής, Σίλια Κατραλή Μινωτάκη, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Χριστίνα Πάγκαλη

Κάθε Κυριακή στο θέατρο Δρόμος

Προπώληση: Viva.gr

Έντγκαρ Άλλαν Πόε “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”

Έντγκαρ Άλλαν Πόε “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”

Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ” είναι το μεγαλύτερο, σε έκταση, από τα τρία διηγήματα του Πόε και βασίζεται στην πραγματική δολοφονία της Mary Rogers, υπαλλήλου καπνοπωλείου και εξαιρετικά όμορφης γυναίκας της εποχής, η οποία είχε πολλούς θαυμαστές και επίδοξους εραστές.

Για πρώτη φορά ανεβαίνει το συγκεκριμένο έργο στο θέατρο αλλά και έργο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο. Μία παράσταση που είναι κάθε εβδομάδα sold out!

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο το θέμα της γυναικοκτονίας που είναι συνεχώς sold out η παράσταση! Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει θεατροποιημένο έργο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Νομίζω έχει ανέβει μόνο το Κοράκι. Μάλλον μπορεί να είναι και μία πολλή καλή παράσταση;» αναρωτιέται ρητορικά κι εμείς επιβεβαιώνουμε, καθώς και όλοι όσοι την έχουν παρακολουθήσει.

Συγγραφέας: Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Μετάφραση & Θεατρική Απόδοση: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ήρα Δαμίγου

Προπώληση: Viva.gr

ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ

ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ

Μετά το πετυχημένο αιρετικό Ουρλιαχτό του Γκίνσμπεργκ, ο Στέφανος Κακαβούλης επιστρέφει πάλι στην μεγάλη του αγάπη. Την ποίηση.  Στήνει μια παράσταση εμπνευσμένη από την ποίηση του Καρόλου Μπωντλαίρ. Αυτή τη φορά μαζί του στη σκηνή ο μουσικός Μάνος Σαββάκης με ήχους ηλεκτρικής κιθάρας. Hard και dark rock μελωδίες συνοδεύουν τον βαθιά αυτόν rock ποιητή. 

“Πόλις” Πολυχώρος
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β
14121 Ηράκλειο Αττικής (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)

Προπώληση: Viva.gr

Ακολουθήστε τον Στέφανο Κακαβούλη:

Facebook | Instagram


Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%