NG Συνεντεύξεις

The Prisma Flower Band – Όλα τα μυστικά του πρώτου τους δίσκου | Συνέντευξη

today13 Μαΐου, 2022 10 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    The Prisma Flower Band – Όλα τα μυστικά του πρώτου τους δίσκου | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο Τάσος Κακούσης και ο Κώστας Στεργίου μας συστήνουν στο “Σύμπαν” του μουσικού τους project “The Prisma Flower Band” με αφορμή το ντεμπούτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Trumpetfish Records. Ακούστε την συζήτηση που είχαν με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022!

Ο Τάσος και ο Κώστας ήταν φίλοι εδώ και πολύ καιρό! Είναι απίστευτο το πως τελικά συναντήθηκαν την κατάλληλη στιγμή αποφασισμένοι να μας χαρίσουν αυτή την δισκάρα! Ο ομώνυμος δίσκος της μπάντας The Prisma Flower Band είναι ένας μαγικός δίσκος που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από όλους τους συντελεστές και ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο μυστικό αυτού του δίσκου!

Είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι συντελεστές μιλάνε με τα καλύτερα λόγια από μόνοι τους για μία δουλειά. Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι! Τυχαία κάποιοι από τους συντελεστές μου πρότειναν με πολλή αγάπη αυτό τον δίσκο και μου έκανε τρομερή εντύπωση ο ενθουσιασμός τους!

Δεν μου αρέσει να συγκρίνω και να λέω ότι είναι από τους καλύτερους της χρονιάς ή της δεκαετίας κλπ. Αυτός ο δίσκος όμως δεν συγκρίνεται! Πρόκειται για ένα αριστούργημα! Είναι ατόφιος, ξεχωριστός και απόλυτα αυθεντικός!

Το ίδιο βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε για τον Τάσο και τον Κώστα! Πάντα με μια πιο γενική και ευρεία έννοια των λέξεων! Απίστευτο, αλλά είναι όπως ο δίσκος τους! Το μήλο κάτω από την μηλιά κλπ. Απρόβλεπτοι, με πολύ χιούμορ και απόλυτα ειλικρινής!

«Από την πρώτη νότα γράφαμε μουσική πάντα με αγάπη κι έτσι αυτή την ενέργεια την κουβαλάει και το υλικό και εμείς. Αυτό μεταφέρεται…»

«Είμαστε φίλοι 10 χρόνια και… Οπότε η ιδέα ήταν ότι στην ουσία κυκλοφορούσαμε στην Αθήνα παίζοντας με τις κιθάρες μας για την πάρτι μας! Αράζαμε σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους κάτω από την Ακρόπολη και εκεί γύρω γύρω, στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα… Aράζαμε πίναμε την μπυρίτσα μας και παίζαμε μουσικούλα!», μας λένε.

«Κάποια στιγμή λέω του Κωστή “δεν πάμε να κάνουμε έναν δίσκο; να το αποτυπώσουμε επιτέλους;”» και κάπως έτσι έγινε η αρχή. Είχαν κάνει homemade ηχογραφήσεις και είχαν βρεθεί σε άλλα μουσικά σχήματα, αλλά δεν είχαν μπει ποτέ στην διαδικασία να δημιουργήσουν κάτι ολοκληρωμένο!

«Ήταν μια απόφαση στιγμής! Κοιταχτήκαμε, νομίζω δεν φιληθήκαμε αλλά…», λέει ο Τάσος προκαλώντας γέλια σε όλους μας!

Έτσι το 2018 πήραν την απόφαση και ξεκίνησαν τις διαδικασίες. «Με αυτό τον άξονα ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια!»

Έγραψαν πολλά περισσότερα από αυτά που ακούμε εμείς σε αυτό τον δίσκο. «Στο στούντιο μπήκαμε με 20 τραγούδια, οπότε ξεσκαρτάραμε πολύ από το υλικό μας», αναφέρουν.

Ακούστε τον δίσκο στο Spotify:

Η παρέα της μπάντας

Το χιούμορ έρχεται και πάει στην συζήτησή μας και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να γελάμε! «Υπάρχει αυτό το κλίμα και στην καθημερινότητά μας και καθ’ όλη την διάρκεια των 2 χρόνων που κάναμε να γράψουμε αυτό το άλμπουμ! Κάπως έχει αποτυπωθεί και στο άλμπουμ… Έχει τόσα γέλια μέσα που αυτό είναι η αλήθεια της φάσης στην πραγματικότητα!», μας εξηγεί ο Κώστας!

Δεν θα γινόταν κι αλλιώς τόσα άτομα και φίλοι που συμμετέχουν σε αυτό τον δίσκο και όλοι το έκαναν μέσα από την καρδιά τους!

«Από την αρχή έτσι έχει ξεκινήσει αυτή η δουλειά! Από την πρώτη νότα γράφαμε μουσική πάντα με αγάπη κι έτσι αυτή την ενέργεια την κουβαλάει και το υλικό και εμείς. Αυτό μεταφέρεται», μας λένε. «Όταν βρίσκεσαι και με ανθρώπους που επικοινωνείς και υπάρχει αγάπη και δεν υπάρχει τίποτα άλλο ενδιάμεσα όλα ρέουν πολύ όμορφα.»

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το 2019 στο Diskex με παραγωγό και ηχολήπτη τον Σέργιο Βούδρη! Επίσης, έχει κάνει και το mixing, ενώ το mastering το έκανε ο Σταύρος Γεωργιόπουλος.

«Δεν έχει ηχογραφηθεί καθόλου ηλεκτρική κιθάρα και αυτό ήταν κάπως κανόνας! Το είχαμε πάρει απόφαση ότι δεν θα βάλουμε ηλεκτρισμό»

Οι φίλοι που έσπευσαν να βοηθήσουν στον δίσκο είναι: Σέργιος Βούδρης, Κωνσταντίνος “Groovy” Συνοδινός, Αγγελική Βασιλοπούλου, Wera, Μαρία Λυμπούρα, Στέλιος Παπαναστάσης, Χρήστος Μπεκίρης BHUKHURAH, Κωνταντίνος Κόνιος, Κωνσταντίνος Σταγκίκας, Νεκτάριος Κουβαράς, Αναστασία Δαφερέρα, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Λεωνίδας Κακαβούλης, Γιώργος “Mufatsa” Αθανασίου, Μιχάλης Αριστομενόπουλος, Λουκάς Βαλέντης και η Μαρίσα Φαρμάκη.

Μόνο στο Diskex θα μπορούσε να γίνει αυτός ο δίσκος, με τόσους συντελεστές όπου επικρατεί ένα οικογενειακό κλίμα! Η πολυφωνία που ακούγεται στον δίσκο «είναι αληθινή, έτσι έγινε» όπως τονίζουν και οι ίδιοι.

Το όνομα της μπάντας

«Νομίζω ότι απλά μια μέρα πήγαινα στο στούντιο, είδα κάτι χρωματιστά λουλούδια και κάπως μου ήρθε. Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο λουλούδι», μας λέει ο Κώστας.

«Κάπως μου είχε πει ότι έπαιζε με ένα λουλούδι στο χέρι του και του ήρθε ξαφνικά η ιδέα. Εντάξει! Βοηθάνε λίγο και οι Pink Floyd φαντάζομαι», που είναι κοινές τους καταβολές, συνεχίζει να μας εξηγεί ο Τάσος.

Κάπου εκεί καταλαβαίνουμε και το πόσο ταιριάζουν μεταξύ τους! Έχουν την κατάλληλη χημεία και αισθητική επιλέγοντας πάντα αυτό το κάτι διαφορετικό που θα τους ενώνει, ενώ παράλληλα θα συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό μπορείτε να το ακούσετε και πάνω στην συζήτηση, στο ηχητικό.

Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός!

Ένας δίσκος μυστήριο και απρόβλεπτος ακόμα και για τους ίδιους τους δημιουργούς του. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πιο τεχνικά μυστικά που θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας!

Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι όλα τα όργανα που ακούμε στον δίσκο είναι φυσικά! Βασικός τους στόχος ήταν να μην έχουν τίποτα το ηλεκτρονικό μέσα.

«Δεν έχει ηχογραφηθεί καθόλου ηλεκτρική κιθάρα και αυτό ήταν κάπως κανόνας! Το είχαμε πάρει απόφαση ότι δεν θα βάλουμε ηλεκτρισμό» μας λέει ο Τάσος και συμπληρώνει ο Κώστας «επίσης η Diskex είναι σαν Μουσείο Μουσικών Οργάνων, οπότε ό,τι βρίσκαμε γύρω μας και το κουτσοπαίζαμε απλά το βάζαμε!»

Κάπου εδώ αρχίζουμε να αποκτούμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του δημιουργικού κλίματος που επικρατούσε!

«Λίγα πράγματα ηχογραφήθηκαν ταυτόχρονα, τα περισσότερα ηχογραφήθηκαν σταδιακά γιατί πήγαμε στο στούντιο έχοντας κομμάτια γραμμένα με μία κιθάρα. Στην ουσία όλος ο δίσκος γράφτηκε εκεί», μας λέει ο Κώστας μιλώντας για το Diskex studio!

Τα όργανα είναι επίσης αρκετά που ακούμε στον δίσκο, ειδικά τα έγχορδα. Ήδη από το εξώφυλλο φαίνεται ότι ο ένας κρατάει κιθάρα και ο άλλο ένα λαουτοκίθαρο, όπως μας εξήγησαν.

«Ακούγεται και μπουζούκι, μπαλαλάικα, φλάουτα, φαρφίσες και μπορεί να κλείσει η εκπομπή λέγοντας τα όργανα. Γενικά ήταν μέσα στην κεντρική ιδέα του δίσκου να υπάρχουν και ελληνικά στοιχεία», μας εξηγούν. Βέβαια ακούγοντας ξανά την συζήτηση παίζει να μην υπάρχει μπουζούκι… Θα δείξει η ιστορία!

Η σειρά των κομματιών στον δίσκο έχει γίνει με πρωταρχικό στόχο να μπουν σωστά στις δύο πλευρές του βινυλίου. «Οπότε αναγκαστικά τα μεγάλα κομμάτια έπρεπε να χωριστούνε στις δύο πλευρές και με βάση αυτό κάπως στήσαμε την σειρά των κομματιών.»

Είναι απίστευτο αλλά έτυχε και πέτυχε! Βγαίνει ένα πανέμορφο νόημα και είναι ένας δίσκος που τον ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το τελευταίο κομμάτι “The Tower Lady” έχει και το νόημα της νέας αρχής μέσω της αναγέννησης σε όλα τα επίπεδα! Άψογο και το αγαπώ όταν συμβαίνει στο τέλος γιατί πάντα κάθε τέλος είναι μία αρχή.

Η συνεργασία τους με την TrumpetFish Records

Ο δίσκος τους έχει βγει σε φοβερές εκδόσεις, κάτι που σπάνια βλέπεις στις μέρες μας. Εκτός από την μαύρη έκδοση βινυλίου κυκλοφορεί σε clear και σε clear με πολύχρωμες πιτσιλιές!

Η γνωριμία τους με “Το Δισκάδικο” έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καθώς ο Τάσος πηγαίνει συχνά εκεί για να προμηθευτεί δίσκους. «Ο Ιωσήφ είναι σαν δεύτερός μου μπαμπάς, τον αγαπώ αυτό τον άνθρωπο όπως και πάρα πολλοί φίλοι μουσικοί», μας λέει για τον ιδιοκτήτη του Δισκάδικου.

«Του έλεγα κι εμείς γράφουμε τώρα και θα σου φέρω να ακούσεις. Με το που το άκουσε στην καραντίνα μας είπε ότι θέλει να το βγάλει αυτό το άλμπουμ οπωσδήποτε!» Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ήταν η ευτυχία του μέσα στην καραντίνα και το ακούει επανειλημμένα! Έτσι ήταν μοιραίο να κυκλοφορήσει από την Trumpetfish Records, δικής του ιδιοκτησίας.

Βέβαια όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ έχει αγκαλιάσει αυτή την δουλειά με τις τόσο ωραίες εκδόσεις βινυλίου και όχι μόνο.

Προσωπικές δουλειές

Μέσα σε όλο αυτό το δημιουργικό κλίμα αλλά και της αναμονής της κυκλοφορίας του δίσκου, ο Τάσος και ο Κώστας δημιούργησαν και τα προσωπικά τους μουσικά projects που σύντομα θα κυκλοφορήσουν.

Το project του Τάσου θα λέγεται “Ο άνθρωπος”, με ελληνικό στίχο. Ο δίσκος του θα έχει 6 τραγούδια το ένα εκ των οποίων θα είναι μια διασκευή των Poll.

Αυτός ο δίσκος προέκυψε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με την ακύρωση της εμφάνισής τους στο φεστιβάλ της ίου επειδή κόλλησε ο ίδιος κορονοϊό. Τις 10 μέρες που ήταν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο έγραψε αυτά τα τραγούδια.

Ο Κώστας έκατσε και έγραψε έναν δικό στο δωμάτιό του μέσα στην πρώτη καραντίνα. Είχε την ανάγκη να τον δημιουργήσει μόνος του από το μηδέν. Το όνομα του project θα είναι “Λουλάκ Αλούφ” και μάλλον ο δίσκος θα λέγεται “Τα κομμάτια της σοφίτας”.

Ζωντανή Παρουσίαση δίσκου & Εμφανίσεις

Τώρα στήνεται η μπάντα όπου και θα παρουσιάσουν τον δίσκο ζωντανά σε μία υπερπαραγωγή παρουσίαση που θα παρακολουθήσουμε μετά το καλοκαίρι.

«Η ιδέα ήταν βασικά από εμάς τους δύο και μετά όταν φτάσαμε στο στούντιο ήρθαν διάφοροι φίλοι να μας βοηθήσουν στις ηχογραφήσεις», μας εξηγούν για να υπογραμμίσουν ότι η 10μελής μπάντα για τα live είναι άλλο σχήμα, ανεξάρτητο που θα ανακοινωθεί σύντομα μαζί με τις ημερομηνίες των live τους.

Το καλοκαίρι θα κάνουν κανονικά εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κυρίως στην Αμοργό στις 19 & 20 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τους The Prisma Flower Band:

Instagram | Spotify | Youtube | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%