NG Συνεντεύξεις

Θωμάς Μητρούσης «Όταν γράφω κάτι το αφήνω ελεύθερο, δεν θέλω να βάλω μία ταμπέλα» | Συνέντευξη

today7 Μαΐου, 2022 7 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Θωμάς Μητρούσης «Όταν γράφω κάτι το αφήνω ελεύθερο, δεν θέλω να βάλω μία ταμπέλα» | Συνέντευξη New Generation Radio

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Θωμάς Μητρούσης μας ξενάγησε στο “Σύμπαν” του με αφορμή το δισκογραφικό του ντεμπούτο με τίτλο “The Seed”. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 18 Απριλίου 2022.

Ο Θωμάς Μητρούσης είναι ένας από τους πολύ γνωστούς και ταλαντούχους κιθαρίστες ιδιαίτερα στον χώρο της jazz σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η καραντίνα του έδωσε τον χώρο και τον χρόνο επιτέλους να δημιουργήσει την δική του προσωπική δουλειά!

«Τον Μάιο του 2021 ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις. Η διαδικασία ξεκίνησε 6 μήνες πριν, δηλαδή τότε βρεθήκαμε οι τέσσερίς μας», μας εξηγεί!

Τα μέλη του Thomas Mitrousis Quartet:

  • Θωμάς Μητρούσης: κιθάρα
  • Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
  • Παρασκευάς Κίτσος: κοντραμπάσο
  • Δημήτρης Κλωνής: τύμπανα

«Είναι απέραντη η ευγνωμοσύνη που νιώθω για τα παιδιά και για αυτό που κάνανε», δηλώνει εμφανώς ενθουσιασμένος!

«Με τον Παρασκευά γνωριστήκαμε σε ένα μιούζικαλ το 2019 με 2020», μας εξηγεί για το πως έγιναν τελικά κουαρτέτο. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι γνωρίζονται τόσο λίγο και έχουν δέσει τόσο πολύ μεταξύ τους.

«Μετά βρήκαμε τον Δημήτρη Κλωνή, ο οποίος είναι πολλά χρόνια φίλος μου», μας εξηγεί και στο τέλος ήρθε το τέταρτο μέλος, ο Κώστας Γιαξόγλου στην 3η ή 4η πρόβα.

Είναι απίστευτο το πόσο πολύ έχουν δέσει μεταξύ τους και έχουν αναδείξει τις συνθέσεις του Θωμά, οι οποίες είναι σε πολλά διαφορετικά στυλ!

«Τα διαφορετικά στυλ δεν ήταν στόχος μου, όταν γράφω κάτι το αφήνω ελεύθερο να πάρει τον δρόμο του! Δεν θέλω να βάλω μία ταμπέλα»

«Πέρα από τις μουσικές ικανότητες των παιδιών, γιατί μιλάμε κυρίως για αυτοσχεδιαστική μουσική, οπότε είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους με αυτή την δεξιοτεχνία», είναι όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί! «Δέσαμε όμως και σαν παρέα και σαν άτομα! Περάσαμε πάρα πολύ καλά μαζί!»

Κάπου εδώ πρέπει να αρχίσετε να ακούτε τον δίσκο για να καταλάβετε την υπόλοιπη συζήτηση, ακόμα κι αν τον έχετε ακούσει!

Τα διαφορετικά στυλ του άλμπουμ “The Seed”

Ένας δίσκος που σε ταξιδεύει και σε εκπλήσσει ευχάριστα με τις μελωδικές του γραμμές και την ποικιλία των διαφορετικών στυλ και ηχοχρωμάτων! Το κάθε όργανο ισορροπεί απόλυτα με τα υπόλοιπα με απρόβλεπτους μουσικούς διαλόγους!

«Τα διαφορετικά στυλ δεν ήταν στόχος μου, όταν γράφω κάτι το αφήνω ελεύθερο να πάρει τον δρόμο του! Δεν θέλω να βάλω μία ταμπέλα», μας εξηγεί.

«Τα ηχοχρώματα ήταν κάτι που το δουλέψαμε πολύ ενορχηστρωτικά, γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει μονότονο ένα τέτοιο κουαρτέτο», μας εξηγεί σημειώνοντας ότι το κουαρτέτο απαρτίζεται από φυσικά όργανα: πιάνο, κιθάρα, κοντραμπάσο, τύμπανα. Έτσι είναι πολύ εύκολο το κάθε όργανο να πάρει έναν συγκεκριμένο ρόλο!

«Εμείς προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό εύρος σε διάφορα σημεία, διάφορα ηχοχρώματα των οργάνων» και γενικότερα το δούλεψαν πολύ έτσι ώστε να εκπλήξουν τους ίδιους τους τους εαυτούς! «Είναι σημαντικό να πω ότι την ενορχήστρωση την κάναμε όλοι μαζί. Είχα κάποιες ιδέες αλλά έγινε από κοινού», αναφέρει. «Χάρης την φαντασία των παιδιών και την ευρηματικότητά τους νομίζω ότι τα καταφέραμε!»

«Μαζί με το πρώτο μου άλμπουμ ερχόταν και το πρώτο μου παιδί, γι’ αυτό το ονόμασα “The Seed”

Βασικός παράγοντας αυτού του άλμπουμ είναι η καραντίνα μιας και έδωσε χρόνο στον ίδιο να οργανωθεί και να δημιουργήσει τα κομμάτια.

«Δυστυχώς δεν είχα ποτέ τον χρόνο να οργανώσω το υλικό και να το επεξεργαστώ. Η καραντίνα βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό, αλλά και στο να βρούνε χρόνο οι υπόλοιποι μουσικοί», ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρόβες και οι ηχογραφήσεις.

«Υπήρξε μια δημιουργική έξαρση μες την καραντίνα. Υπήρχαν ιδέες από πριν, κάποιες είχαν ολοκληρωθεί, λίγα από τα κομμάτια ήταν ολοκληρωμένα και τα υπόλοιπα κάθισα με την ησυχία μου ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020», δηλαδή στο πρώτο lockdown.

Εκτός από την ανάσα που πήρε το περιβάλλον αυτό είναι το επόμενο δώρο της καραντίνας. Η δημιουργικότητα κάποιων ανθρώπων έφτασε στα ύψη και μας χάρισαν πανέμορφα έργα, όπως αυτός ο δίσκος!

Artwork Bewild Brother

The Seed

Ο τίτλος του ντεμπούτου του δισκογραφικού άλμπουμ “The Seed”! Ένας δίσκος πολύ ευαίσθητος που σε εκπλήσσει ευχάριστα σε κάθε κομμάτι!

Η πρώτη προσωπική δουλειά, εξ ου και το “The Seed” ως τίτλος που σημαίνει σπόρος. Ο κυριότερό λόγος όμως του τίτλου είναι ότι η δημιουργία αυτού του άλμπουμ συνέπεσε με την γέννηση της κόρης του.

«Όλη η χρονική περίοδος των προβών και των ηχογραφήσεων συνέπεσαν με την εγκυμοσύνη της γυναίκας μου», απίστευτο συναίσθημα! «Μαζί με το πρώτο μου άλμπουμ ερχόταν και το πρώτο μου παιδί, γι’ αυτό το ονόμασα “The Seed”!» Πολύ συγκινητικό κλίμα δημιουργίας και σε όλα τα επίπεδα!

«Μου ζήτησε να του πω κάτι για εμένα και είπα πως δύο χρόνια είμαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, όπου να ‘ναι θα γεννηθεί το παιδί μου και όλο αυτό το σκηνικό θα αλλάξει»

Το εξώφυλλο

Το εξώφυλλο το δημιούργησε ο Bewild Brother και δείχνει ένα δωμάτιο που βρίσκεται σε διαδικασία μεταμόρφωσης υπό το φως μιας νέας αλλαγής. Το συγκεκριμένο δωμάτιο φαίνεται ολοκάθαρα ότι είναι το δικό του λόγω του ενισχυτή κιθάρας

«Όταν με πήρε ο καλλιτέχνης που θα έφτιαχνε το εξώφυλλο, δεν με ήξερε προσωπικά και δεν γνώριζε τίποτα για την ζωή μου! Μου ζήτησε να του πω κάτι για εμένα και είπα πως δύο χρόνια είμαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, όπου να ‘ναι θα γεννηθεί το παιδί μου και όλο αυτό το σκηνικό θα αλλάξει», μας αναφέρει. «Με αυτό τον τρόπο συμβόλισε λίγο τον ερχομό του παιδιού. Το δωμάτιο που είναι στο αέρα» και το φως που μπαίνει από το παράθυρο!

Οι ροκ καταβολές

Κάτι που μπορεί να διακρίνει κάποιος στις φωτογραφίες του αλλά και στον μουσικό του χαρακτήρα αν και τζαζ μουσικός έχει μια ροκιά στο στυλ του, με την έννοια του ασυμβίβαστου! Μάλλον και για αυτό επέλεξε την τζαζ σκηνή, μιας και σου δίνει απόλυτη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου μέσα από ιδιαίτερα δύσκολους δρόμους και αυτό αποτελεί πάντα μια πρόκληση.

«Ξεκίνησα να ακούω blues και ροκ περισσότερο όταν άρχισα να παίζω ηλεκτρική κιθάρα και κάπως το ένα έφερε το άλλο και κατέληξα στην τζαζ», μας εξηγεί. «Ίσως την επέλεξα γιατί πάντα ακούγαμε ότι ήταν μια πρόκληση για όλους να παίξεις τζαζ», μας εξηγεί για τις δυσκολίες που έχει.

«Δεν άκουγα από μικρός τζαζ. Ίσως είναι το μόνο είδος που δεν άκουγα μέχρι τα 16-17», μας λέει προσπαθώντας να θυμηθεί. «Μπορεί και για αυτό να την επέλεξα! Ήταν κάτι καινούργιο και με ενθουσίασε», λέει γελώντας!

«Από πολύ μικρός άκουγα πολύ ροκ και ακόμα ακούω. Μου είναι πολύ ευχάριστο και τώρα να ακούω ροκ», παραδέχεται!

Από τα 12 του ξεκίνησε να παίζει κιθάρα ακούγοντας πολύ ροκ μουσική, ενώ αφού ολοκλήρωσε τις κλασσικές σπουδές στην μουσική έγινε δεκτός στο Jazz τμήμα του Codarts University for the Arts στο Ρότερνταμ.

«Για εμάς τους Έλληνες ίσως είναι και μονόδρομος μερικές φορές η Ολλανδία λόγω της βοήθειας που παρέχει το κράτος στους φοιτητές. Mπορείς να βιοποριστείς πιο εύκολα εκεί σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι η Αγγλία και είναι και αρκετά υψηλό το επίπεδο των σπουδών.»

Η Ολλανδία είναι παράδεισος για τους φοιτητές και για τους μουσικούς που ασχολούνται με την τζαζ, μιας και το συγκεκριμένο είδος έχει ιδιαίτερη απήχηση και υποστήριξη εκεί από τον κόσμο. Ο Θωμάς Μητρούσης άρχισε να αναγνωρίζεται στις τζαζ μουσικές σκηνές της Ολλανδίας παίζοντας με άλλους επίσης καταξιωμένους καλλιτέχνες από την τζαζ σκηνή. Παράλληλα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του, το οποίο όμως άφησε στην μέση.

«Είναι λίγο δυσάρεστος ο λόγος που επέστρεψα Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θα γυρνούσα πίσω, όμως αρρώστησε ο πατέρας μου και ένιωσα ότι έπρεπε να γυρίσω», μας λέει και κάνει όλα όσα έχουμε πει έως τώρα ακόμα πιο συγκινητικά και όμορφα! Είναι η τρίτη φορά που μας κάνει να συγκινηθούμε σε αυτή την συζήτηση!

Εννοείτε και δεν το μετάνιωσε και να που τώρα έγινε ο ίδιος πατέρας. Μια αρχή ενός νέου ταξιδιού που τα έχει χρωματίσει όλα διαφορετικά.

Εμείς πάντως είμαστε ευγνώμονες που ο δίσκος “The Seed” συγκαταλέγεται στην εγχώρια τζαζ σκηνή. Ένας δίσκος που ανεβάζει τον πήχη και ταράζει τα νερά της τζαζ σκηνής διεθνώς.

Σύντομα θα παρουσιάσει τον δίσκο του “The Seed” και στα κοινωνικά του δίκτυα μπορείτε να βρείτε διάφορες εμφανίσεις που κάνει σε διάφορες μουσικές σκηνές.

Ακολουθήστε τον Θωμά Μητρούση:

Facebook | Instagram | Spotify | Bandcamp

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%