NG Συνεντεύξεις

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: «Όταν το υποσυνείδητό μας εκφράζεται, δένουν τροχιές που συνειδητά δεν θα το πετυχαίναμε!»

today17 Νοεμβρίου, 2022 6 5

Background
share close
  • cover play_arrow

    Βαγγέλης Στεφανόπουλος: «Όταν το υποσυνείδητό μας εκφράζεται, δένουν τροχιές που συνειδητά δεν θα το πετυχαίναμε!» New Generation Radio

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος μας ξεναγεί στο Σύμπαν του νέου του άλμπουμ “Meditations” από την ΠΚ music, λίγο πριν από την πρώτη του επίσημη παρουσίαση στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου το Σάββατο 19/11. Ακούστε την συζήτηση που είχε με την Βασιλεία Περόγλου στην εκπομπή “Κάπου στο Σύμπαν” την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022.

Λίγα λόγια – Εισαγωγή

Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος είναι από τους μουσικούς, δημιουργούς που έχουν αφιερωθεί στην μουσική σε τέτοιο βαθμό, σαν να προσπαθεί να σπάσει τα όρια του ήχου και των μελωδικών γραμμών.

Πιστά κι αφοσιωμένα όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει εξαιρετικές συνεργασίες με διάφορα σχήματα και η μεγάλη του αγάπη είναι ο αυτοσχεδιασμός. Από το δισκογραφικό του ντεμπούτο με το τίτλο “Jazznovation” το 2007, στο τρίο που δημιούργησε και κατέγραψε στο άλμπουμ “Sailing on a marsipus”, στην συνέχεια στο κουιντέτο του “Singularity Project”, καταλήγοντας σε μια παραγωγή για ορχήστρα εγχόρδων και οκτέτο τζαζ. Δεν έχει τέλος σαφώς, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται εκτενώς με το project “Scrap Music” στο οποίο συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί και κινούνται – δημιουργούν σε μία αυτοσχεδιαστική γραμμή.

Παράλληλα με όλα αυτά αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι προσωπικό και να μοιραστεί δικού του, προσωπικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και κάποιες συνθέσεις του.

Συγκεκριμένα μιλάμε για το άλμπουμ “Meditations” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την ΠΚ music και είναι ακριβώς αυτό που εκφράζει ο τίτλος του. Μουσικά ποιήματα που εκφράζουν την διαδικασία του διαλογισμού από τα πρωταρχικά του στάδια στον κυριότερο στόχο που είναι να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας.

«Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε μέσα σε τρεις ώρες. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος. Ένα μεγάλο κομμάτι του είναι ο αυτοσχεδιασμός, οπότε ίσως είναι και η φυσική ροή που δίνει κάπως μια άλλη ανάσα, δηλαδή ότι είναι όλο πηγαίο.»

Σαφώς και ο κάθε ακροατής μπορεί να δημιουργήσει την δική του ιστορία αλλά δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ την δική μου. Μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα, με πολλή ένταση και έχοντας ημικρανία, έδωσα όλη μου την προσοχή στον δίσκο “Meditations”, προσπαθώντας να μελετήσω προσεκτικά τις μελωδίες και τους αυτοσχεδιασμούς. Κυριολεκτικά δημιουργήθηκε μια αλλαγή ατμόσφαιρας και όσο πιο πολύ άφηνα ελεύθερη την σκέψη μου, τόσο πιο πολύ έφευγε και απελευθερωνόμουν από όλο το κλίμα.

Εξάλλου ο διαλογισμός είναι η απομάκρυνση κάθε σκέψης μέσω της πνευματικής συγκέντρωσης, η οποία σε βοηθάει να αλλάξεις και παράλληλα να αποδεχτείς. Σημαίνει κι άλλα πολλά, αλλά είναι πιο ωραίο ο καθένας να ανακαλύπτει τον δικό του ορισμό, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι τόσο προσωπικό.

Είναι ένα άλμπουμ, που τουλάχιστον σε εμένα, λειτούργησε έτσι και οφείλω να το ομολογήσω, καθώς επίσης και να παροτρύνω κι άλλους ανθρώπους να βάλουν περισσότερη τέχνη στην ζωή τους και πιο συγκεκριμένα τόσο ανυψωτικές δημιουργίες.

«Αυτό είναι και η μουσική, ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής είναι αυτό το πράγμα για να συγκεντρώνεσαι σε κάτι όμορφο, σε κάτι που απαιτεί ένα μεγάλο κομμάτι της ύπαρξής μας και αυτό έχει την δυνατότητα να αλλάξει την διάθεσή μας!»

Δείτε το video από το στούντιο για το κομμάτι “One for All and All for One”

Meditations

Από την αρχή μέχρι το τέλος, οι τίτλοι των κομματιών και οι μελωδίες των μουσικών αυτών ποιημάτων εκφράζουν ακριβώς την διαδικασία του διαλογισμού…

«Αυτό που πάντα ήθελα να ακούσω και δεν είχα καταφέρει να βρω είναι μουσική για διαλογισμό, την οποία να μπορείς να την ακούσεις χωρίς να την χρησιμοποιήσεις, δηλαδή να έχει και αξία από μόνη της» μας εξηγεί, καθώς υπάρχει αρκετή μουσική για διαλογισμό, αλλά ήθελε και ο ίδιος να εκφράσει την δική του οπτική πάνω σε αυτό.

«Ήταν ένα πολύ εύκολο project για να γίνει. Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε μέσα σε τρεις ώρες. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος. Ένα μεγάλο κομμάτι του είναι ο αυτοσχεδιασμός, οπότε ίσως είναι και η φυσική ροή που δίνει κάπως μια άλλη ανάσα, δηλαδή ότι είναι όλο πηγαίο.»

Αυτό σαφώς το “δικαίωμα” του το έδωσε και το γεγονός ότι ήταν μόνος του και είχε πλήρη ελευθερία έκφρασης και εξάπλωσης σε όλα τα επίπεδα.

«Τα σόλο άλμπουμ έχουν τα υπέρ και τα κατά. Ένα από τα υπέρ είναι ότι μπορείς να πας σε όποια κατεύθυνση έχεις και να εκφράσεις την στιγμή και την δική σου αλήθεια κάθε φορά.»

Το “Meditations” έχει δύο συνθέσεις και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια είναι αυτοσχεδιασμοί. Συγκεκριμένα το “Be Still My Heart” και το “Play Child Play” είναι τα δύο κομμάτια που δημιούργησε και γύρω από αυτά κινήθηκαν οι υπόλοιποι αυτοσχεδιασμοί.

Η ιστορία του “Play Child Play”

Το “Play Child Play” είναι ο στόχος του άλμπουμ, είναι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και στην ουσία θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από κάθε διαλογισμό ή εσωτερική διαδικασία.

«Κατ’ αρχήν να πω ότι αυτό το κομμάτι έχει και μια προσωπική ιστορία. Αρχικά το είχα γράψει πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ενώ ετοιμαζόμουν για μια περιοδεία που θα έκανα με το τότε κουιντέτο μου, το “Singularity Project” στην Καλιφόρνια. Κάπως θυμήθηκα τον θείο μου, τον Μπάρμπα Τάκη, ο οποίος όταν ήμουν μικρός μου τραγουδούσε παραδοσιακές μελωδίες και διάφορα δημοτικά που του άρεσαν κι εγώ τα έπαιζα στο πιάνο. Για εμένα ήταν πολύ αγαπημένη φιγούρα και μια πολύ αγνή ψυχή. Ήρθε τότε στο μυαλό μου ο Μπάρμπα Τάκης και μου βγήκε αυτή η μελωδία που ουσιαστικά η βάση της είναι ένα καλαματιανό.

Έχει αυτό το back story αλλά ταυτόχρονα ταιριάζει με όλο το υπόλοιπο που είναι όντως η αγνότητα και η σοφία ενός ανθρώπου που έχει φτάσει τα ογδόντα – ογδόντα πέντε περίπου χρόνια και παρ’ όλ’ αυτά παραμένει αγνός, σαν ένα παιδί.»

Ό,τι πιο όμορφο να έχουμε στην ζωή μας ανθρώπους – αναφορές στην δική μας παιδικότητα που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας συγκινούν με την ύπαρξή τους.

Photo credit: Panagiota Lampropoulou

Μουσικά ποιήματα που εκφράζουν τα στάδια του διαλογισμού με κάθε λεπτομέρεια θα έλεγε κανείς… Από το “Mantra”, τις φράσεις που επαναλαμβάνουμε στην ζωή μας (συνειδητά ή ασυνείδητα), στο “Alone”, δηλαδή την μοναχικότητα και την συγκέντρωση που χρειάζεται κάθε εσωτερική διαδικασία. Περνάμε στο “Be Still my Heart”, στα συναισθήματά μας που προσπαθούμε να ισορροπήσουμε, αλλά η πάλη συνεχίζεται και φτάνουμε στο “Regret” για να καταλήξουμε στο “One for all and all for one”! Αυτή την γαλήνη και την αρμονία που κορυφώνεται στο παιδί, την αγνότητα που βρίσκουμε μέσα μας με το “Play Child Play”. Το τελευταίο κομμάτι “The Glitch”, προσωπικά πίστευα ότι είναι η “ατέλεια” που μας κάνει τέλειους και μας γυρνάει πάλι στην αρχή της διαδικασίας ώστε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.

«Θα μπορούσες να το δεις κι έτσι, ουσιαστικά όμως είναι ένα bonus track», μας εξηγεί βάζοντάς μας στο πρακτικό σκεπτικό του δίσκου. «Κυρίως είναι αυτά τα έξι κομμάτια. Το είχα φτιάξει έτσι σε διάρκεια γιατί υπήρχε η σκέψη να κυκλοφορήσει και ως βινύλιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι συγκεκριμένη η διάρκειά του. Όταν αποφασίσαμε ότι θα το βγάλουμε σε CD είπαμε μήπως βάλουμε και ένα bonus track, γιατί μου άρεσε πολύ.

Μουσικολογικά πέρα από το concept του “Meditations”, είναι ένα πράγμα με τα υπόλοιπα κομμάτια ηχητικά και αισθητικά. Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν σε ένα δίωρο – τρίωρο στο στούντιο, οπότε ούτε ο καιρός δεν πρόλαβε να αλλάξει», μας λέει και γελάμε.

«Η ιδέα ήταν να κάνω πολλά, εν τέλει το πετύχαμε με την δεύτερη και βγήκε το “Meditations”

Η ηχογράφηση έγινε τον Απρίλιο του 2022 στο Art Tracks Studio από τον Γιώργο Πρινιωτάκη. Συνήθως τον συγκεκριμένο εξοπλισμό τον χρησιμοποιεί για να δημιουργεί αυτοσχεδιασμούς με άλλους μουσικούς και συγκεκριμένα στο project “Scrab Music”, όπως μας εξηγεί.

«Χρησιμοποιώντας ένα loop station ηχογραφώ ιδέες πάνω στις οποίες τζαμάρουμε με τους υπόλοιπους μουσικούς και εκατό τοις εκατό αυτοσχεδιαστικό», αναφέρει βάζοντάς μας στο κλίμα.

«Ήταν η δεύτερη φορά που το έκανα σόλο. Πέρυσι τέτοια εποχή πάλι το είχα κάνει για μια ραδιοφωνική εκπομπή που έπαιξα ζωντανά και έπρεπε να είμαι μόνος μου γιατί αυτό ήταν το concept.» Αργότερα αποφάσισε να μπει να καταγράψει κάποιους αυτοσχεδιασμούς δικούς του μόνος του. «Η ιδέα ήταν να κάνω πολλά, εν τέλει το πετύχαμε με την δεύτερη και βγήκε το “Meditations”

Photo credit: Panagiota Lampropoulou

Κάπου εκεί συνειδητοποιούμε ότι αφού ξεκίνησε να δημιουργεί, αφού κατέγραψε όλες αυτές τις σκέψεις και τις ιδέες έδωσε τον τίτλο και την μορφή ολοκληρωτικά στο concept του δίσκου.

«Συνήθως έτσι είναι ναι. Ακόμα δεν ξέρω πραγματικά. Χρονολογικά ναι. Πρώτα έγινε η ηχογράφηση και μετά άρχισα να ακούω τα κομμάτια και να προσπαθώ να καταλάβω το concept. Ταυτόχρονα δεν είναι τυχαίο γιατί εκείνη την περίοδο άκουγα και μουσική που είναι για διαλογισμό και το είχα σημειώσει να το κάνω κάποια στιγμή.» Ο χρόνος είναι σχετικός και η σχέση του δημιουργού με το δημιούργημά του επίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι το υποσυνείδητό μας επεξεργάζεται πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να καταλάβουμε και αν κάπως το αφήσουμε να εκφραστεί στο τέλος βγάζει νόημα. Αρχίζουν και δένουν τροχιές από διάφορα πράγματα που συνειδητά δεν θα μπορούσες να το είχες κάνει τόσο καλά.» Εν μέρει αυτό προσπαθείς να πετύχεις και με τον διαλογισμό, οπότε ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος το πέτυχε σε όλα τα επίπεδα σε όλους τους χρόνους.

«Σίγουρα βοηθάει να υπάρχει ένα καταφύγιο, μια διέξοδος σε όλα αυτά και αν αυτό είναι η τέχνη τότε ακόμα καλύτερα. Αν αυτό που κάνεις βοηθάει κι άλλους τότε είναι τρεις φορές καλύτερα.»

Οι δουλειές του χαρακτηρίζονται από μία απλότητα και έναν μινιμαλισμό που στην ουσία μας ξεγελάει. Μπορεί να φαίνονται όλα κάπως πιο απλά αλλά κρύβουν πολλή δουλειά στο παρασκήνιο, γνώση, εμπειρία και ταλέντο.

«Το απλό είναι πάντα ευπρόσδεκτο! Δεν το χορταίνεις. Ακόμα και απλή ζωή να ζεις δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που λέει βαρέθηκα την απλή ζωή, ας πάμε σε κάτι πιο πολύπλοκο. Αν το δοκιμάσεις τελικά, δεν θες και τίποτα άλλο. Στους περισσότερους από εμάς, ειδικά σε αυτούς που ζούμε σε πόλεις, η ζωή μας έχει σίγουρα μια πολυπλοκότητα. Ένα είδος multitasking, πρέπει να παίξεις πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. Να είσαι δάσκαλος, πατέρας, επαγγελματίας, λογιστής, να κάνεις την εφορία σου και όλα αυτά που είναι στο μυαλό μας καθημερινά.

Σίγουρα βοηθάει να υπάρχει ένα καταφύγιο, μια διέξοδος σε όλα αυτά και αν αυτό είναι η τέχνη τότε ακόμα καλύτερα. Αν αυτό που κάνεις βοηθάει κι άλλους τότε είναι τρεις φορές καλύτερα.»

To project “Scrab Music”

Το project “Scrap Music” είναι το αυτοσχεδιαστικό project που έχει δημιουργήσει και συμμετέχουν πολλοί μουσικοί από ποικίλα είδη μουσικής με εντελώς διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ τους κάθε φορά.

«Στην μουσική σκηνή στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχει αφθονία από υπέροχους μουσικούς, καταπληκτικούς παίχτες με φρέσκια τεχνική. Αυτό το εκμεταλλευόμαστε όλοι μας όσο μπορούμε γιατί είναι κάτι καινούργιο αισθητικά! Το να έχεις την δυνατότητα να παίξεις με τόσους πολλούς και καλούς ντράμερ είναι κάτι που πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν τόσο εύκολο. Υπήρχαν πάρα πολύ καλοί μουσικοί αλλά ήταν λίγοι και συγκεκριμένοι σε αντίθεση με σήμερα που είναι περισσότεροι.»

Είναι άλλη η διαδικασία της οργάνωσης και του στησίματος και άλλη του prima vista και της ροής. Πρέπει να έχεις μουσικό διάλογο μεταξύ των μουσικών για να μπορέσει να σταθεί ένας αυτοσχεδιασμός και όπως και σε όλες τις επικοινωνίες έχει να κάνει με το ποιος είσαι.

Μέσα στον Δεκέμβρη θα ανακοινωθούν ημερομηνίες στην Afrikana και σε άλλες σκηνές ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε.

«Τον Απρίλιο έκανα κάποιες ηχογραφήσεις με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη και κάποια στιγμή θα βγει και αυτό.», ανέφερε μεταξύ άλλων για τις επερχόμενες δουλειές του.

Η επίσημη παρουσίαση του “Meditations”

Όλοι αισθανόμαστε ότι πρόκειται για μια κατανυκτική βραδιά γεμάτη συναισθήματα που θα μεταμορφώνονται και θα προκαλούνται από τους απρόβλεπτους αυτοσχεδιασμούς του Βαγγέλη Στεφανόπουλου.

«Κι εγώ ανυπομονώ για αυτή την παρουσίαση. Σε ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυτοσχεδιασμός, οπότε θα παίξω κάτι τέτοιο. Το “Be Still My Heart” είναι ας πούμε σύνθεση, οπότε θα παιχτεί όπως είναι», μας εξηγεί για να μας βάλει στο κλίμα.

Πληροφορίεςπαρυσίασης:

Ώρα προσέλευσης: 21:00

Ώρα έναρξης: 21:30

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά

Εισιτήρια: 15€, 12€ (μειωμένο)

Προπώληση:

https://www.viva.gr/tickets/music/tour/vagelis-stefanopoulos-meditations-live/

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
τηλ: 2107234567

Ακολουθήστε τον Βαγγέλη Στεφανόπουλο:

Website | Facebook Instagram Bandcamp Spotify Youtube

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%