Κείμενα

Για τα ελληνικά γραμματόσημα

today24 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Θα ήθελα να μάθω ποιός ιθύνων νους και με ποιό σκεπτικό έχει αποφασίσει η Ελλάδα να αναφέρεται ως Ελληνική Δημοκρατία στα γραμματόσημά της. Μήπως έχει αλλάξει πράγματι η ονομασία της χώρας μας κι εμείς δεν το έχουμε πάρει είδηση; Γιατί ο όρος «Ελληνική Δημοκρατία», όπου η λέξη Δημοκρατία είναι το ουσιαστικό, παραπέμπει σε ένα συγκεκριμένο πολίτευμα, το οποίο για να διακρίνεται από άλλα παρόμοια –ευρωπαϊκά κυρίως- πολιτεύματα συνοδεύεται από έναν εθνικά χρωματισμένο, επιθετικό προσδιορισμό. Δεν παραπέμπει σε μια κρατική υπόσταση, ούτε μπορεί να αποτελεί ονομασία ενός κράτους.
Η Ελλάδα ωστόσο, ως διεθνής υπόσταση, δεν θα πάψει να υφίσταται, ακόμα κι αν καταλυθεί η δημοκρατία σε αυτήν. Γιατί η Ελλάδα είναι ένα συγκεκριμένο κράτος, ανεξάρτητα από το καθεστώς υπό το οποίο τελεί. Ελλάδα είχε παραμείνει κι όταν η στρατιωτική δικτατορία είχε ανατρέψει το κοινοβουλευτικό της πολίτευμα. Εξάλλου η λέξη «Ελλάς» και πιό εύηχη είναι και κομψότερη και βραχύτερη και πιό ευάγνωστη, καθώς απλώνεται σε όλο το μήκος ή, αδιαφόρως, το πλάτος του γραμματοσήμου, ανάλογα με τις εικαστικές ανάγκες του γραφίστα που το σχεδίασε. Άλλωστε μονάχα η λέξη HELLAS συνοδεύει σε λατινικό αλφάβητο την ονομασία της ελληνικής πολιτείας στα ελληνικά γραμματόσημα, αντί της μετάφρασης, ως θα έδει, του πλήρους ελληνικού τίτλου.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Περί Ελλήνων και Κυπρίων

      Τελευταία, όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται σε κυπριακά ζητήματα, γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για ΄Ελληνες και Κυπρίους. Λες και οι Κύπριοι  δεν είναι ΄Ελληνες, αλλά ανήκουν σε διαφορετικό γένος. Δεν κάνουμε όμως ποτέ λόγο για ΄Ελληνες και Κρήτες ή για ΄Ελληνες και Θρακιώτες ή για ΄Ελληνες και Πελοποννήσιους, αφού όλοι ΄Ελληνες είναι. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε πάντοτε λόγο για Ελληνοκυπρίους, εφόσον βέβαια δεν εννοούμε […]

today24 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%