Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΚΘ’): η χρήση των λέξεων “τηλέφωνο” και “τηλεφώνημα”

today30 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Αναρωτιέμαι ποτε θα μάθουμε την ορθή χρήση των λέξεων τηλέφωνο και τηλεφώνημα,   που έχουν ωστόσο διαφορετική σημασία η μία από την άλλη. Τηλέφωνο  ονομάζεται η συσκευή η οποία επιτρέπει την προφορική συνδιάλεξη μεταξύ δύο τουλάχιστον προσώπων που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.  Με τη λέξη αυτή έχουμε τις εκφράσεις: παίρνω στο τηλέφωνο / είμαι στο τηλέφωνο / μιλάω στο τηλέφωνο / μού κόβουν το τηλέφωνο / βουίζει το τηλέφωνο κ.ά. Τηλεφώνημα είναι: α) η κλήση και επικοινωνία μέσω τηλεφώνου (π.χ. τοπικό ή υπεραστικό τηλεφώνημα /  κάνω ένα τηλεφώνημα  κ.ά.) και β) το περιεχόμενο μιας τέτοιας επικοινωνίας (π.χ. ανταλλάξαμε πολλά τηλεφωνήματα μεταξύ μας / δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους). Εξάλλου το ρήμα τηλεφωνώ σημαίνει ότι μιλώ με κάποιον μέσω τηλεφώνου, καλώ κάποιον στο τηλέφωνο (π.χ. τής αρέσει να τηλεφωνεί με τις ώρες / αν νιώσεις δυσφορία, τηλεφώνησέ μου /  μη διστάσεις να μού τηλεφωνήσεις κι ας είναι περασμένη η ώρα).
Από τα παραπάνω παραδείγματα γίνεται ολοφάνερο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέουμε, μιλώντας ή γράφοντας, την τηλεφωνική συσκευή με το περιεχόμενο της χρήσης της. Κι όμως συκνά πυκνά ακούμε εσφαλμένες φράσεις όπως λόγου χάριν: κάνε μου αύριο ένα τηλέφωνο / όλη την ώρα της ραδιοφωνικής εκπομπής  μου δεν είχα  κανένα τηλέφωνο / είχα κανένα τηλέφωνο όσο έλειπα; Είναι προφανές ότι στα προηγηθέντα παραδείγματα πρέπει να μπεί η λέξη τηλεφώνημα στη θέση της λέξης τηλέφωνο (π.χ. κάνε μου αύριο ένα τηλεφώνημα ή, απλούστερα, τηλεφώνησέ μου / είχα κανένα τηλεφώνημα όσο έλειπα;).
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η σημερινή νεολαία  δείχνει βιασύνη στην ομιλία της και χρησιμοποιεί διακεκομμένες λέξεις ή αρκτικόλεκτα, στη συγκεκριμένη περίπτωση προτιμά μια πολύπλοκη διατύπωση από την απλούστερη του ρήματος τηλεφωνώ. Επομένως, εν κατακλείδι, λέμε και γράφουμε: τηλεφωνώ ή  κάνω ένα τηλεφώνημα  ή παίρνω στο τηλέφωνο.  Ακόμα και η λαϊκή μούσα τραγουδάει σωστά λέγοντας: “Πάρε με στο τηλέφωνο / και πες μου τ’ όνομά σου”.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μαρία Παπαϊωάννου

Η μη ενοχική στάση του ανθρώπου

«Είμαι όπως είμαι. Είμαι αυτό που είμαι. Είμαι μαζί με τον Πατέρα μου. Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε ένα. Έκανα λάθη, τα ξέρει. Έχω προβλήματα, τα ξέρει. Το μόνο που θέλω είναι να είμαστε μαζί. Δεν θέλω άλλο την μοναξιά. Τέλος! Θέλω να κάνω το καλό. Να μου δείξει πώς να το κάνω. Θέλει να είμαι έτσι όπως είμαι; Ας είμαι έτσι. Ό,τι όμως και να κάνω, ξέρω πως είναι […]

today30 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%