Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΚΣΤ’): η χρήση των επιρρημάτων «αγρίως» και «άγρια»

today30 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Όπως και στην περίπτωση άλλων επιρρημάτων, τα οποία εμφανίζονται υπό δύο διαφορετικούς τύπους (της καθαρεύουσας και της δημοτικής: π.χ. αδιακρίτως-αδιάκριτα, εκτάκτως-έκτακτα, απλώς-απλά, αμέσως-άμεσα κ.ά), τα δύο  υπό εξέταση επιρρήματα διαφέρουν σημασιολογικώς.
Το επίρρημα αγρίως χρησιμοποιείται υπό την έννοια του ασύστολα, συστηματικά, προκλητικά, πολύ:  Μας εμπαίζει αγρίως. / Τον κορόιδευε αγρίως. / Οι πολιτικοί συνήθως ψεύδονται αγρίως.
Το επίρρημα άγρια χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε ότι κάτι γίνεται με αγριότητα, με επιθετικότητα: Με κοίταξε άγρια. / Του μίλησε άγρια. / Συνηθίζει να αντιδρά πολύ άγρια. / Τον βασάνισαν άγρια.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Υπό νόμο ή υπό χάρη;

Η ανθρωπότητα αιώνες τώρα σέρνει την πέτρα των πράξεων της, όπως ο Σίσυφος, κάτω από τον αδήριτο νόμο. Επισείοντας δηλαδή την πέτρα των πράξεών της πίσω στο κεφάλι της! Αιώνες στο μαγκανοπήγαδο! Και όμως ο Χριστός ήρθε! Είναι εδώ έως συντελείας… Αναστήθηκε για να αναστηθούμε! «Έσχισε το χειρόγραφο!» Επέστρεψε στον άνθρωπο τα φτερά του! Αν θέλει ο άνθρωπος, δεν θα γεννά πλέον με πόνους και κόπους τα παιδιά του! Το ερώτημα […]

today30 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%