Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΑ’): η σημασία των λέξεων «συναγωνισμός», «ανταγωνισμός» και «άμιλλα»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Η λέξη συναγωνισμός δηλώνει την προσπάθεια που καταβάλλουν δύο ή περισσότερες πλευρές προκειμένου να υπερτερήσει η μία της άλλης, τον παράλληλο αγώνα τους, τη διεκδίκησή τους, απαλλαγμένη ωστόσο από διαμάχες και συγκρούσεις (λ.χ. στο φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας οι κριτικοί παρακολούθησαν την επίσημη συμμετοχή και το συναγωνισμό δώδεκα ταινιών για την απόκτηση του Χρυσού Λέοντα).
Η λέξη ανταγωνισμός διαφέρει από το συναγωνισμό στο ότι προϋποθέτει συνήθως αντιπαλότητα, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και τη σύγκρουση (λ.χ. είναι εξοντωτικός ο χρηματοποστωτικός ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών κρατών της υφηλίου).
Η λέξη άμιλλα αποτελεί την εξιδανικευμένη μορφή του συναγωνισμού, με ευγενή και ανιδιοτελή, κατά κανόνα, κίνητρα (λ.χ. ιδανικός στόχος των Ολυμπιακών αγώνων θα έπρεπε να είναι η άμιλλα των συμμετεχόντων αθλητών).
Αντίστοιχη, φυσικά, σημασιολογική διαφορά υπάρχει και μεταξύ των ρημάτων συναγωνίζομαι, ανταγωνίζομαι και αμιλλώμαι.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Γλωσσικά τινα (Ρ’):η σημασία των λέξεων «εφοδιασμός» και «ανεφοδιασμός»

Η λέξη εφοδιασμός σημαίνει την παροχή εφοδίων (π.χ. είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς με πυροσβεστήρες). Η λέξη ανεφοδιασμός σημαίνει τον εκ νέου εφοδιασμό, τη λήψη εφοδίων για την αναπλήρωση  εκείνων που καταναλώθηκαν (π.χ. ο ανεφοδιασμός των  αεροπλάνων  με καύσιμα είναι αναγκαίος  κατά τις πολύωρες πτήσεις τους).   Φοίβος Ι. Πιομπίνος

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%