Κείμενα

Περί της ονομασίας των μηνών

today31 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Τα τελευταία χρόνια του άκρατου λαϊκισμού φαίνεται να έχουν πλέον επικρατήσει οι κακόηχες και φτιαχτές, ψευδολαϊκές ονομασίες «Ιούνης» και «Ιούλης», μολονότι ο λαός δεν ονόμασε ποτέ έτσι τους εν λόγω δύο μήνες, αλλά τον μεν πρώτο «Θεριστή», τον δε δεύτερο «Αλωνάρη».   Εντούτοις  ο λαός και η λογοτεχνία αποκαλούν συχνά τον Ιανουάριο Γενάρη, τον Φεβρουάριο Φλεβάρη, τον Μάρτιο Μάρτη, τον Απρίλιο Απρίλη, τον Μάιο Μάη και ούτω καθ’ εξής, με εξαίρεση τους τρεις θερινούς μήνες. Πάντως, ενώ λέμε λ.χ. «στις 8 Ιανουαρίου», «στις 10 Απριλίου» ή «στις 20 Μαϊου», πρέπει, όταν χρησιμοποιούμε τις λαϊκότερες ονομασίες  κάποιων  μηνών, να λέμε «στις 8 του Γενάρη», «στις 10 του Απρίλη» ή «στις 20 του Μάη». Επομένως, εφόσον εννοούμε να χρησιμοποιούμε και τα κακόγουστα «Ιούνης» και «Ιούλης», ας τα χρησιμοποιούμε, όποτε πρόκειται για ημερομηνίες, προτάσσοντάς τους τουλάχιστον τη γενική του αρσενικού άρθρου (π.χ. στις 10 του Ιούνη, αλλά ποτέ στις 10 Ιούνη, και στις 30 του Ιούλη, αλλά όχι στις 30 Ιούλη).
Εξάλλου ας πάψει να ακούγεται το φρικτό εκείνο Σεμπτέμβριος, αντί του Σεπτέμβριου, καθώς και το εξίσου κακόγουστο Οκτώμβριος, αντί του ορθού Οκτώβριος.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Θυμός κι ελπίδα μιας Ελληνίδας ποιήτριας

Συγκινήθηκα κι ένοιωσα ευγνωμοσύνη, όχι πολύ καιρό πριν, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό μας Παναγιώτη Πικραμμένο ν’ απαντάει στην ερώτηση που του έκανε ένα υψηλά ιστάμενο μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Και πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα;” “Υπάρχει πολύς πόνος. Ο Ελληνικός λαός υποφέρει.” Δεν μίλησε καμμία “πολιτική” γλώσσα. Μίλησε μια γλώσσα ανθρωπιάς. Εμείς, ο Ελληνικός λαός, ζώντας καθημερινά τι ακριβώς σημαίνει “οικονομική κρίση”  πέρα από Τράπεζες και Συμφωνίες […]

today31 Ιουλίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%