Κείμενα

Το διεθνές μαγείρεμα της παρεχόμενης πληροφόρησης

today24 Ιουλίου, 2013

Background
share close
        Η πληροφόρηση που παρέχεται στον κόσμο εξυπηρετώντας άνομες  και ανομολόγητες  σκοπιμότητες,   υποβαθμίζεται μετά βεβαιότητος σε  παραπληροφόρηση. Σε αυτό το έγκλημα, τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρουν φυσικά οι δημοσιογράφοι, μέσα από τους οποίους  διηθούνται  οι ειδήσεις,  και δευτερευόντως οι πολιτικοί που τις αφήνουν σκοπίμως να διαρρεύσουν  σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή.
        Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζει καθημερινά –τι ειρωνεία να συμβαίνει τούτο στην εποχή της πληροφόρησης!-, μάς γίνεται συστηματική πλύση εγκεφάλου για κάποια αναμφίβολα τραγικά γεγονότα,  εφόσον αυτά συμβαίνουν στον Δυτικό Κόσμο. Απεναντίας, αντίστοιχα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Τρίτο Κόσμο αναφέρονται στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, εκτός κι αν εμπλέκονται σε αυτά και άτομα της Δύσης. ΄Ετσι, παλιρροϊκά κύματα  ανέκαθεν συνέβαιναν στην Ασία, όμως το τσουνάμι εκείνο που έπληξε δυτικούς τουρίστες στο Μπαλί μάς απασχόλησε εβδομάδες ολόκληρες. Δεν αμφισβητώ βέβαια, το επαναλαμβάνω, την τραγικότητα των γεγονότων, αλλά κατακρίνω τον τρόπο που αυτά προβάλλονται από τον διεθνή Τύπο. Οι καθημερινές σχεδόν εκατόμβες αμάχων στο Ιράκ, στο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν δεν συγκινούν το ίδιο με τους τρείς νεκρούς λόγου χάριν στη Βοστώνη. Οι τριτοκοσμικοί νεκροί   δεν γίνονται ποτέ πρώτη είδηση. ΄Ενας όμως Εβραίος  σκοτωμένος πάντοτε επισύρει εκδικητικά, ως αντίποινα, το φόνο πολλαπλάσιων αριθμητικά Παλαιστινίων.
         Και κάτι τελευταίο. ΄Οταν κάποιοι ανόητοι έλληνες αριστεριστές γαζώνουν με καλάσνικοφ, προειδοποιητικά και  προς εκφοβισμό, ένα Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς ωστόσο ν’ αφήσουν πίσω τους ούτε καν έναν τραυματία, η αμερικανική Κυβέρνηση σπεύδει να εκδώσει ταξιδιωτική νότα (διακοίνωση), συμβουλεύοντας  ή προειδοποιώντας  τους αμερικανούς   πολίτες να μήν επισκεφθούν τη χώρα μας, επειδή τάχα μου κινδυνεύει η ζωή τους. Βέβαια η  ζωή τους  μπορεί να κινδυνεύει τελικά περισσότερο  όποτε  επισκέπτονται ένα τυχαίο  σχολείο της αμερικανικής επαρχίας.  Αυτές οι ταξιδιωτικές νότες είναι  ευτυχώς ακόμη αδιανόητες  για τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο μέσος  Ευρωπαίος είναι πάντοτε απείρως πιο ενημερωμένος από τον μέσο Αμερικάνο και δεν χρειάζεται να του πεί η κυβέρνησή του πού να ταξιδέψει και πού όχι. ΄Ομως θα χαιρόμουν  όλος  χαιρεκακία αν η ελληνική Κυβέρνηση ανταπαντούσε στην αμερικανική πρόκληση, εκδίδοντας κι αυτή παρόμοια ταξιδιωτική νότα  προς τους έλληνες πολίτες, ασχέτως αν αυτοί θα τη λάβαιναν υπόψη τους. Δεν είδα όμως να το έπραξε μετά την τρομερή βομβιστική τραγωδία της Βοστώνης. Εκτός κι αν οι κυβερνήσεις μας αδιαφορούν παντελώς για τη σωματική μας ακεραιότητα.
             Φοίβος Ι. Πιομπίνος      piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%