Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΡΣΤ’): η σημασία των λέξεων «ατύχημα» και «δυστύχημα»

today28 Ιουνίου, 2013

Background
share close

Οι λέξεις ατύχημα και δυστύχημα είναι αρχαίες και συνδέονται προφανέστατα με τη λέξη τύχη.

Τόσο στην Αρχαία όσο και στη Νεοελληνική η λέξη ατύχημα έχει την ευρύτερη σημασία της κακοτυχίας, της ζημιάς, της ποικίλης αιτιολογίας βλάβης.

Η λέξη δυστύχημα στη μεν Αρχαία σήμαινε κυρίως την ήττα στον πόλεμο, στη δε Νεοελληνική τείνει πάλι να περιοριστεί σε βλάβες (σωματικές, υλικές, θανάτου κ.λπ.)που προέρχονται κυρίως από τροχαία ατυχήματα αλλά και ατυχήματα  από μηχανικά μέσα. Επειδή όμως οι δύο ως άνω λέξεις χρησιμοποιούνται συνήθως αδιακρίτως σημασιολογικής χροιάς (λ.χ. κάνουμε λόγω για εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα, για τροχαία ή αυτοκινητικά ατυχήματα ή δυστυχήματα), είθισται τα τελευταία χρόνια  σημασιολογικά τα δυστυχήματα να είναι θανατηφόρα (π.χ. χθες τα χαράματα συνέβη ένα τρομακτικό αυτοκινητικό δυστύχημα), ενώ τα ατυχήματα να είναι λιγότερο σοβαρά ( π.χ. χθες είχα ένα ατύχημα με το αμάξι μου κι έγδαρα λίγο το αριστερό φτερό του).

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Πολιτισμός

Μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου οι «Δαίμονες»

Μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου θα παρουσιάζονται στο Παλλάς οι «Δαίμονες» που αποθεώθηκαν από περισσότερους από 44.000 θεατές. Η περίφημη ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα, σε ιστορία-στίχους του Σταύρου Σιδερά, με την εξαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Κακλέα και τη μοναδική Άννα Βίσση στον κεντρικό ρόλο, θα παίζεται στο Παλλάς μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουνίου.  Είκοσι δύο χρόνια μετά, οι «Δαίμονες», που παρουσιάζονται ανανεωμένοι στο Παλλάς από τις 22 […]

today28 Ιουνίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%