Σινεμά - TV

Που παίζονται οι ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

today26 Ιανουαρίου, 2023

Background
share close

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν ώσπου να μάθουμε ποιοι θα είναι οι νικητές των φετινών 95ων Όσκαρ, καθώς η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την απονομή της 12ης Μαρτίου. Με τις υποψηφιότητες να έχουν γίνει γνωστές επιβεβαιώνοντας τα μέχρι στιγμής φαβορί, δείτε τον παρακάτω οδηγό προβολών ώστε να βάλετε στο πρόγραμμα όσες υποψήφιες ταινίες δεν έχετε δει ακόμα.

All Quiet on the Western Front (Έντουαρντ Μπέργκερ)

All Quiet on the Western Front2

Μία από τις ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς, η γερμανική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ που τοποθετείται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκέντρωσε 9 σημαντικές οσκαρικές υποψηφιότητες. Πρόκειται για ένα καταπληκτικά κινηματογραφημένο και αμείλικτα προσγειωμένο επικό πολεμικό δράμα, το οποίο δε μασά τα λόγια του όσον αφορά την πραγματικότητα ενός πεδίου μάχης.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Avatar: The Way of Water (Τζέιμς Κάμερον)

avatar_the_way_of_water_teaser

Το σίκουελ του franchise φαινομένου, το οποίο στην Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει τα 400.000 εισιτήρια συνολικά, βρίσκει τον κεντρικό ήρωα Τζέικ Σάλι να ζει μια ήσυχη ζωή στην Πανδώρα με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Μέχρι που οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Τα Πνεύματα του Ινισέριν (Μάρτιν ΜακΝτόνα)

Τα Πνεύματα του Ινισέριν2

Ο οσκαρικός Βρετανός δημιουργός Μάρτιν ΜακΝτόνα (“Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι”) επανασυνδέει το ντουέτο Κόλιν Φάρελ – Μπρένταν Γκλίζον της (δικής του) “Αποστολής στην Μπριζ” και αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία της απότομης κι αδικαιολόγητης(;) διακοπής μιας μακροχρόνιας αντρικής φιλίας στην Ιρλανδία του 1923. Ταυτόχρονα, σχολιάζει πολυεπίπεδα την ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης, έχοντας ως φόντο ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα μαγευτικής αγριότητας φυσικό τοπίο

Η ταινία κυκλοφορεί 23 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Elvis (Μπαζ Λούρμαν)

Elvis

Η μετεωρική διαδρομή του νεαρού Έλβις Πρίσλεϊ από το Τουπέλο του Μισισίπι μέχρι το θρόνο του βασιλιά του ροκ μέσα από τα μάτια τού ατζέντη του Τομ Πάρκερ. 

Η ταινία προβλήθηκε τους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη μέσω VOD (Vodafone TV).

Τα Πάντα Όλα (Ντάνιελ Κουάν & Ντάνιελ Σέινερτ)

ta_pada_ola4

Η ταινία – φαινόμενο της χρονιάς και εκείνη που διεκδικεί τα περισσότερα Όσκαρ (11), περιστρέφεται γύρω από την Έβελιν, μια εξουθενωμένη Κινεζοαμερικανίδα, η οποία όχι μόνο δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με την οικογένειά της, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φόρους της. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν της δίνεται η απρόσμενη δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλα… σύμπαντα.

Η ταινία προβλήθηκε τους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη μέσω VOD (Cosmote TV).

The Fabelmans (Στίβεν Σπίλμπεργκ)

the_fabelmans_kritiki1

Στις ΗΠΑ των 50s, ένα αγόρι ανακαλύπτει τη μαγεία του κινηματογράφου την ώρα που έρχεται αντιμέτωπο με τις σκληρές αλήθειες τις οποίες κρύβει η οικογένειά του και τις πρώτες πληγές της εφηβείας. 

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Tár (Τοντ Φιλντ)

tár2

Μόνο μια ιστορική ανατροπή χωρίζει την Κέιτ Μπλάνσετ από το τρίτο Όσκαρ της χάρη στον περίπλοκο ρόλο που ενσαρκώνει στην ταινία του Τοντ Φιλντ. Η ηθοποιός υποδύεται μια πρωτοποριακή διεθνούς φήμης μαέστρο, η οποία διευθύνει μια μεγάλη γερμανική ορχήστρα. Όταν το όνομά της βρεθεί μπλεγμένο σε ένα σκάνδαλο, τα πάντα γύρω της κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Η ταινία κυκλοφορεί 9 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Top Gun: Maverick (Τζεφ Κοζίνσκι)

top gun maverick

Έχοντας παραμείνει στο βαθμό του σμηναγού λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του, ο Πιτ “Μάβερικ” Μίτσελ επιστρέφει στο Top Gun ως εκπαιδευτής μιας ομάδας νεαρών πιλότων για μια άκρως επικίνδυνη αποστολή.

Η ταινία προβλήθηκε τους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη μέσω VOD (Cosmote TV).

Το Τρίγωνο της Θλίψης (Ρούμπεν Έστλουντ)

triangle_of_sadness_again

©Fredrik Wenz / Plattform Produktion

Μετά από σωρεία βραβείων, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, η βιτριολική πολιτική σάτιρα του Ρούμπεν Έστλουντ βάζει στόχο τα Όσκαρ. Η υπόθεση της ταινίας αφορά τα διάσημα μοντέλα Καρλ και Γιάγια, τα οποία είναι καλεσμένα σε μια πολυτελή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Το γιοτ τους, όμως, θα ναυαγήσει και εκείνοι θα ξεβραστούν σε ένα έρημο νησί μαζί με ένα τσούρμο δισεκατομμυριούχων και μία από τις καθαρίστριες του πλοίου.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Γυναικείες Κουβέντες (Σάρα Πόλεϊ)

ginaikies_kouventes1

Η αγαπημένη, ταλαντούχα και ήδη στο παρελθόν οσκαρικά υποψήφια Σάρα Πόλεϊ (“Υστερόγραφο μιας Σχέσης”, “Ιστορίες της Ζωής Μας”) επιστρέφει δυναμικά διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μίριαμ Τόους, σκηνοθετώντας ένα πρωτοκλασάτο καστ που περιλαμβάνει τους Ρούνι Μάρα, Κλερ Φόι, Τζέσι Μπάκλεϊ, Μπεν Γουίσο και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Το φιλ αφορά τις γυναίκες μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας, οι οποίες παλεύουν να συμβιβάσουν όσα ζουν στην καθημερινότητά τους με την πίστη τους. Οι μεταξύ τους διαφωνίες είναι πολλές και ουσιαστικές, ωστόσο θα πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο πλεύσης, εάν θέλουν να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η ταινία κυκλοφορεί 23 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Blonde (Άντριου Ντόμινικ)

Blonde

Παρότι ο σκηνοθέτης Άντριου Ντόμινικ χειρίζεται φριχτά τη ζωή και την περσόνα της Μέρλιν Μονρό, καθώς το “Blonde” αποτελεί βιογραφία της Αμερικανίδας σταρ, από τη μεριά της η Άνα ντε Άρμας κάνει άψογα τη δουλειά της. Ευτυχώς τα μέλη της Ακαδημίας δεν παραγνώρισαν την ικανότατη ερμηνεία της και έτσι της έδωσαν μια υποψηφιότητα για τον α’ γυναικείο ρόλο.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Όσα Φέρνει η Ζωή (Μάικλ Μόρις)

Όσα Φέρνει η Ζωή

Χάρη στην πρωταγωνίστρια Αντρέα Ραϊσμπορόου που δίνει μια σαρωτική ερμηνεία, αλλά και στην άτυπη καμπάνια συναδέλφων της που την ώθησαν ώστε να βρεθεί στις οσκαρικές υποψηφιότητες, το δράμα του Μάικλ Μόρις θα βρεθεί στα ραντάρ περισσότερων θεατών. Η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία, έχει ως ηρωίδα τη Λέσλι, μια Τεξανή μητέρα που κερδίζει το λαχείο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα τα χρήματα έχουν τελειώσει κι εκείνη παλεύει με τον εθισμό της στο αλκοόλ, ο οποίος την έχει απομακρύνει απ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους.

Η ταινία προβλήθηκε τους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη μέσω VOD (Cosmote TV).

Η Φάλαινα (Ντάρεν Αρονόφσκι)

i_falaina3

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση ακλόνητου φαβορί όπως και η Μπλάνσετ, ο Μπρένταν Φρέιζερ βρίσκεται “αγκαλιά” με το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου. Και όλα αυτά, χάρη στο ρόλο ενός υπέρβαρου καθηγητή λογοτεχνίας, ο οποίος είναι κλεισμένος στο σπίτι του αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Τα πάντα θα αλλάξουν, όμως, τη στιγμή που αποφασίζει να επανενωθεί με την έφηβη κόρη του.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Aftersun (Σάρλοτ Γουελς)

aftersun_new1

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών, ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να πλησιάσει και να κατανοήσει τον απόμακρο μα τρυφερό πατέρα της και κάπως έτσι, ο Πολ Μεσκάλ καταφέρνει να αποσπάσει την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητά του.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Αισθάνομαι Ζωντανός (Όλιβερ Ερμάνους)

Αισθάνομαι Ζωντανός (νέο)

Η καλύτερη ερμηνεία στην καριέρα του Μπιλ Νάι, επιβραβεύεται με μια υποψηφιότητα για α’ ανδρικό ρόλο. Στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ένας μοναχικός, τυπικός και μετρημένος δημοτικός υπάλληλος αποφασίζει να ζήσει όσο πιο έντονα μπορεί το χρόνο που του απομένει όταν διαγιγνώσκεται με καρκίνο του στομάχου.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Black Panther: Wakanda Forever (Ράιαν Κούγκλερ)

black_panther_wakanda_forever2

Μετά την απώλεια του Black Panther, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Γουακάντα προσπαθούν ταυτόχρονα να διατηρηθούν στην εξουσία, να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό που απειλεί την ύπαρξή της.

Η ταινία προβλήθηκε τους κινηματογράφους και πλέον είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Causeway (Λίλα Νοϊγκεμπάουερ)

Causeway Μπράιαν Ταϊρί Χένρι

Ένας φανταστικός ηθοποιός ο οποίος μπορεί να απογειώσει το υλικό που του δίνεται (“Atlanta”), το ταλέντο του Μπράιαν Ταϊρί Χένρι επιτέλους αναγνωρίζεται με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στο “Causeway” υποδύεται τον άνθρωπο που βοηθά στην αποκατάσταση μιας στρατιώτη που επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι (Τζένιφερ Λόρενς).

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+.

Glass Onion: Στα Μαχαίρια (Ράιαν Τζόνσον)

glass_onion_sta_machairia1

Το επιτυχημένο σίκουελ των περιπετειών μυστηρίου του Μπενουά Μπλαν εξαργυρώνει στον εμπνευστή του, Ράιαν Τζόνσον, μια ευκαιρία στο Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου. Αυτήν τη φορά, ένας αριστοκράτης έχει καλέσει στην πολυτελή έπαυλή του, στις Σπέτσες, μια ετερόκλητη παρέα φίλων για την ετήσια συνάντησή τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται ενας πρώην συνέταιρος, η τρέχουσα κυβερνήτρια του Κονέκτικατ, ένας ιδιοφυής επιστήμονας, μια σχεδιάστρια μόδας και ένα πρώην μοντέλο μαζί με την επιμελή βοηθό της και τέλος, ένας ινφλουένσερ με τη φίλη του. Το πρωτοκλασάτο καστ της ταινίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους: Έντουαρντ Νόρτον, Τζανέλ Μονέ, Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, Κέιτ Χάντσον και Ντέιβ Μπαουτίστα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Η Αυτοκρατορία του Φωτός (Σαμ Μέντες)

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης Σαμ Μέντες αποθεώνει τη μαγεία του σινεμά σε ένα φιλμ που αποπνέει νοσταλγία με φόντο μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας και πρωταγωνίστρια την επίσης οσκαρική Ολίβια Κόλμαν (“Η Ευνοούμενη”, “Η Χαμένη Κόρη”).

Η ταινία κυκλοφορεί 2 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

Μπάρντο, το Ψευδές Χρονικό ενός Σωρού Αλήθειες (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου)

bardo1

Ενόψει της βράβευσής του με ένα βραβείο διεθνούς κύρους, ένας κορυφαίος σκηνοθέτης δημοσιογραφικών ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πατρίδα του όπου βιώνει μια σειρά από παράδοξες εμπειρίες, οι οποίες ενεργοποιούν τα έντονα υπαρξιακά άγχη του.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Βαβυλώνα (Ντάμιεν Σαζέλ)

babylon2

Στο Χόλιγουντ του 1926, οι ζωές ενός Μεξικανού μετανάστη, μιας φερέλπιδος ηθοποιού και ενός διάσημου σταρ ανακατεύονται σουρεαλιστικά, καθώς ο κινηματογράφος βιώνει σαρωτικές τεχνολογικές αλλαγές.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Close (Λούκας Ντοντ)

Close

Με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις αποσκευές του, το queer δράμα του Λούκας Ντοντ (“Κορίτσι”) σκιαγραφεί τη σχέση δύο αγοριών και τις οδυνηρές συνέπειες της απροσδόκητης τροπής που παίρνει και κάπως έτσι, θέτει εαυτόν ως φαβορί για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.

Η ταινία κυκλοφορεί 16 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

The Quiet Girl (Κολμ Μπάιριντ)

The Quiet Girl

Η πρώτη ταινία στην ιρλανδική γλώσσα που διεκδικεί Όσκαρ, τοποθετείται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, όταν ένα 9χρονο κορίτσι καλείται να ενηλικιωθεί απότομα, όταν οι γονείς της τη στέλνουν να μείνει σε μακρινούς συγγενείς εξαιτίας της φριχτής οικονομικής κατάστασής τους.

Η ταινία κυκλοφορεί 9 Μαρτίου στους κινηματογράφους.

EO (Γιέρζι Σκολιμόφσκι)

EO

Η διαδρομή ενός γαϊδουριού, το οποίο αλλάζει ιδιοκτήτες, από ένα τσίρκο στην Πολωνία έως το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και μελλοντικά θα είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV).

All the Beauty and the Bloodshed (Λόρα Πόιτρας)

all_the_beauty_and_the_bloodshed

Το ντοκιμαντέρ που έγραψε ιστορία αποσπώντας το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας, σκιαγραφεί το πορτρέτο της ριζοσπαστικής φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, ενώ παράλληλα καταγράφει τις προσπάθειές της να κοντραριστεί με μια πανίσχυρη φαρμακευτική εταιρία.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει προσεχώς.

Η Φωτιά μιας Αγάπης (Σάρα Ντόσα)

Fire of Love

Ένα από τα πιο όμορφα και συγκινητικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς, απεικονίζει τη φοβερή σχέση ζωής των ηφαιστειολόγων Κάτια και Μόρις Κραφτ, οι οποίοι έζησαν αχώριστα για δεκαετίες μελετώντας τα ηφαίστεια που λάτρευαν. Μην κάνετε το λάθος να το προσπεράσετε.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι (Άντονι Φάμπιαν)

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι (νέο)

Μια Βρετανίδα χήρα, η οποία δουλεύει ως καθαρίστρια στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, μαγεύεται από ένα φόρεμα Dior και κάνει σκοπό της ζωής της να το αποκτήσει.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη σε VOD.

The Batman (Ματ Ριβς)

the_batman_brostino

Όταν ο μυστηριώδης Ρίντλερ αρχίζει να δολοφονεί κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Γκόθαμ Σίτι, ο Μπάτμαν αναγκάζεται να ερευνήσει την εκτεταμένη διαφθορά των αρχών της πόλης και να αναρωτηθεί για την εμπλοκή της οικογένειάς του.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη σε VOD.

RRR (Σ. Σ. Ρατζαμούλι)

rrr

Μία τρίωρη Μπόλιγουντ επική περιπέτεια, την οποία πρέπει να δεις για να την πιστέψεις. Πριν την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας, δύο εντελώς διαφορετικών καταβολών ήρωες, ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στις αποικιοκρατικές δυνάμεις των Άγγλων.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταια Επιθυμία (Τζόελ Κρόφορντ & Χανουέλ Μερκάδο)

Ο Παπουτσωμένος Γάτος Η Τελευταία Επιθυμία (νέο)

Ο ατρόμητος Παπουτσωμένος Γάτος ανακαλύπτει ότι έχει σπαταλήσει οκτώ από τις ζωές του. Ο Θάνατος, με… σάρκα και οστά, τον ακολουθεί πλέον από κοντά, κι εκείνος ξεκινάει έντρομος ένα επικό ταξίδι για να βρει τη μυθική Τελευταία Επιθυμία και να αποκαταστήσει τις εννέα ζωές του.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους.

Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (Γκιγιέρμο ντελ Τόρο & Μαρκ Γκούσταφσον)

pinocchio_guillermo_del_toro

Με φόντο τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ένας ξυλουργός που πενθεί την απώλεια του γιου του φτιάχνει ένα ξύλινο αγόρι το οποίο εν μία νυκτί αποκτά μαγικά ζωή και πολύ σύντομα μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Πάντα στο Κόκκινο (Ντόμι Σι)

Πάντα στο Κόκκινο (νέο)

Η Μέι Λι είναι μια 13χρονη κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα, η οποία διαπιστώνει εντελώς ξαφνικά ότι κάθε φορά που την πλημμυρίζει ένα έντονο συναίσθημα μεταμορφώνεται σε γιγαντιαίο κόκκινο πάντα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

Ταινίες χωρίς προς στιγμήν διανομή:

Argentina 1985
All that Breathes
A House Made of Splinters
Navalny
Tell It Like a Woman
Marcel the Shell with Shoes On
The Sea Best
Όλες οι μικρού μήκους.

Πηγή: athinorama.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%