Σινεμά - TV

Σε τρέλα εξελίσσεται η ζωντανή μετάδοση από Φίλους στο Facebook

today8 Απριλίου, 2016

Background
share close

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των χωρών από τις οποίες ξεκινούν οι ζωντανές μεταδόσεις των μελών του Facebook, ούτε σε εκείνη όπου μπορεί κανείς να δει ό,τι μεταδίδεται δημόσια ανά τον κόσμο στην μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα.

Η υπηρεσία Facebook Live παρέχεται ήδη από το καλοκαίρι του 2015 (σε δημόσια πρόσωπα) και από τις αρχές του 2016 επεκτάθηκε «σε όλους» -τα μέλη από στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατόχους smartphone/tablet με iOS και Android-, και τώρα σε περισσότερες χώρες. Eντούτοις, οι Έλληνες χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ανάλογες υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης χρηστών προϋπήρχαν του Facebook Live, όπως το Meerkat ή το Periscope. H πρόταση του Facebook διατηρεί φανερό συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και την πρόκληση της υποστήριξης δυνητικά πολύ μεγαλύτερου αριθμού ζωντανών μεταδόσεων.

Στις αρχές Απριλίου ’16, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έδωσε νέα ώθηση στο Facebook Live μεταδίδοντας ο ίδιος ζωντανά τις νέες δυνατότητες του Facebook Live: τα μέλη του Facebook μπορούν να μεταδίδουν ζωντανά στις Ομάδες που συμμετέχουν και να διοργανώσουν μια προγραμματισμένη ζωντανή μετάδοση αξιοποιώντας τα Events, κλείνοντας έτσι ραντεβού με τους θεατές.

Προς το παρόν, στο Facebook Live μπορεί κανείς να βρει πλήθος από μάλλον μικρού ενδιαφέροντος δημόσια διαθέσιμες μεταδόσεις από βαριεστημένους νεαρούς χρήστες, αλλά και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές. Ωστόσο, η πλειονότητα των πλέον σημαντικών ζωντανών μεταδόσεων αναμένεται να λαμβάνει χώρα σε στενό κύκλο: μεταξύ φίλων ή τώρα, και ομάδων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί ο ευρύτερες πειραματισμός με το Facebook Live από το πρόσφατο ντεμπούτο του, γεγονός που αποτυπώνεται στον δυναμικά αναπτυσσόμενο παγκόσμιο χάρτη ζωντανών μεταδόσεων από χρήστες.

Η υπηρεσία υποστηρίζει επίσης τα λεγόμενα Live Reactions, το ψηφιακό ανάλογο της μετάδοσης των αντιδράσεων του κοινού. Την ώρα που γίνεται η μετάδοση, οι θεατές μπορούν να επιλέξουν ένα από τα γνωστά πλέον εικονίδια των παραδοσιακών post για να εκφράσουν έκπληξη, ενθουσιασμό, λύπη, χαρά ή, θυμό. Η επιλογή τους εμφανίζεται την ίδια στιγμή κινούμενη πάνω στην οθόνη όπου προβάλλεται το βίντεο, δεν παραμένει ωστόσο εκεί συνεχώς, αφήνοντας περιθώριο να εκφραστούν διαφορετικά συναισθήματα σε διαφορετικές στιγμές.

Επίσης, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν απευθυνόμενοι στους πρωταγωνιστές της εκπομπής και οι πρώτοι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το κάνουν: τα σχόλια στις ζωντανές μεταδόσεις είναι υπερδεκαπλάσια από τα σχόλια στα κλασικά βίντεο και τα σχόλια αυτά αναμεταδίδονται μετά το τέλος της μετάδοσης.

Μια ακόμα νέα δυνατότητα που προστίθεται στο Facebook Live είναι η αποστολή προσκλήσεων σε φίλους για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση.

Στο ανανεωμένο app του Facebook δημιουργήθηκε μια νέα ενότητα για τις ζωντανές μεταδόσεις, ώστε να καταστεί πιο εύκολο να δει κανείς τι μεταδίδεται ζωντανά, ή μεταδόθηκε νωρίτερα, με δυνατότητα αναζήτησης Live από φίλους, δημόσια πρόσωπα ή στις κατηγορίες που προτιμά κάθε χρήστης. Από την ίδια περιοχή, μπορεί κανείς να ξεκινήσει το δικό του Live. Ακόμα, εφικτή έχει καταστεί και η αναζήτηση Live broadcast.

Τέλος, η υπηρεσία τοποθετεί σε έναν παγκόσμιο χάρτη τις δημόσιες ζωντανές μεταδόσεις, στον λεγόμενο Facebook Live Map στη διεύθυνση https://www.facebook.com/livemap. Εκεί, εμφανίζονται οι μεταδόσεις Live από 60 χώρες του κόσμου. Και αυτή η λειτουργία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στην Ελλάδα. O χάρτης αυτός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να περάσει κανείς αρκετό χρόνο χαζεύοντας άγνωστους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται όμως, να ανακαλύψει ενδιαφέροντα γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν, καθώς καθίσταται στο εξής πολύ εύκολη η ζωντανή κάλυψη των γεγονότων από οποιονδήποτε κάτοχο smartphone, όσο η διαθεσιμότητα διευρύνεται, αλλά και η διάχυση της ενημέρωσης από φίλο σε φίλο, στη διεθνή κοινότητα.

Μια δημοφιλής προϋπάρχουσα υπηρεσία Live broadcast είναι το Periscope:

Μια ακόμα ανταγωνιστική υπηρεσία που αναλαμβάνει επίσης την ευρεία εκπομπή ζωντανά μέσω διαδικτύου είναι η… σουρικάτα του Twitter και του Facebook:

  • Τι είναι το Meerkat; Πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ζωντανή μετάδοση από γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες ή απλά, φίλους; Το Meerkat είναι μια… σουρικάτα που κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook με πολλούς ακόλουθους και φίλους.

 

Πηγή: in.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%