Διασκέδαση

Δημήτρης Μυστακίδης ξανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage

today4 Μαρτίου, 2016

Background
share close
Παρασκευή
11,18,25 Μαρτίου & 1 Απριλίου
“Εσπεράντο”
Από τη ρεμπέτικη κληρονομιά
στην Εσπεράντο της λαϊκής κιθάρας
Ώρα έναρξης: 22:30
Για τέσσερις  συνεχόμενες Παρασκευές, ξεκινώντας από τις 11 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, η λαϊκή κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη θα είναι ΞΑΝΑ η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης, ξεδιπλώνει όλη του τη δεξιοτεχνία πάνω στη λαϊκή κιθάρα και ερμηνεύει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού.
low photo mistakidis
Ο ίδιος σχολιάζει την επιλογή των τραγουδιών που παρουσιάζονται: «Θα κάνουμε μια διαδρομή μέσα σε όλες τις σημαντικές περιόδους του ρεμπέτικου με κύριο κορμό τα κομμάτια που υπάρχουν στους δύο «κιθαριστικούς», προσωπικούς δίσκους που έχω εκδώσει: τα «16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και το πρόσφατο «Εσπεράντο». Όλα τα κομμάτια είναι διασκευασμένα για λαϊκές κιθάρες και έτσι νομίζω πως γίνονται πιο προσιτά σε μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου που ενδεχομένως δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το είδος. Αναδεικνύουν τις τεχνικές αλλά και αισθητικές ιδιαιτερότητες της λαϊκής κιθάρας. Δεν είναι βραδιές «ακαδημαϊκού» περιεχομένου. Το ζητούμενο όπως πάντα είναι η μέθεξη!»
Ο Δημήτρης Μυστακίδης με την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά αποδεικνύει ότι το ρεμπέτικο είναι μια οικουμενική μουσική γλώσσα, μια “Εσπεράντο”, που ποτέ δεν χάνει την ταυτότητά του και ότι πάνω στα τάστα της λαϊκής κιθάρας, οι διαφορετικές ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών, βρίσκουν τη νέα κοινή τους διάλεκτο. Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον δεξιοτέχνη  της κιθάρας, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και τη λαϊκοδημοτική μουσική, διασκευάζει και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με  φρέσκια πνοή προσθέτοντας σ’ αυτά τη δική του μουσική ορμή και ευαισθησία.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στα μουσικά συγκροτήματα του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα, αυτή του δασκάλου. Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
low mistakidis 5
Μαζί με την εκλεκτή παρέα των: Δημήτρη Παππά, Γιώργου Τσαλαμπούνη και Ιφιγένειας Ιωάννου που τον συντροφεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι, ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στο Γυάλινο UpStage ένα ρεπερτόριο από σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, τραγούδια του μεταρεμπέτικου, του αρχοντορεμπέτικου, του λαϊκού μας τραγουδιού, των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.
“Τραγούδια που μας αρέσουν, τραγούδια που έχουν μια προϊστορία, που τα λέγαμε στις παρέες μας, που τα τραγουδήσαμε ξανά και ξανά…” Τραγούδια διαμάντια του αστικού λαϊκού μας ρεπερτορίου έρχονται στο σήμερα και χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά μας!
XORIGOSEPIKOINONIAS

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%