Διασκέδαση

«Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» @ Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

today8 Οκτωβρίου, 2019

Background
share close

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) «Β. Παπαντωνίου», διοργανώνουν την έκθεση «Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» από τις 25 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 140 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, την έμπνευση και επιρροή των δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας. Η επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα ανήκουν στον ενδυματολόγο-σκηνογράφο Νίκο Σαριδάκη, ενώ τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ανέλαβε ο μόνιμος συνεργάτης του ΠΛΙ Σταμάτης Ζάννος.

Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα παρουσιάζονται -μετά από επιλογή- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Mόδας, με σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής και με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό. Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού, καθώς και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις Γυμνασίου και Λυκείου από το Τμήμα των Μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου».

Η επιρροή άλλοτε είναι εμφανής και άλλοτε όχι. Η κάθε δημιουργία άλλες φορές είναι κοντά στο πρωτότυπο κι άλλες φορές πρέπει ο επισκέπτης να την ανακαλύψει. Πάντως, με κάποιον τρόπο υπάρχει!

Η αναζήτηση και η μελέτη της διαφορετικής έκφρασης της κάθε επιρροής στο πέρασμα των δεκαετιών, από το 1920 ως το 2020 και του διαφορετικού στίγματος που αφήνει στο κάθε ένδυμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ενδύματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά, και ο ίδιος σχεδιαστής μπορεί να εμφανίζεται σε δύο ή και παραπάνω δεκαετίες.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Διευθ: Πειραιώς 254, Ταύρος

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%