Διασκέδαση

Κάννες: Τα φαβορί, οι εκπλήξεις, οι δηλώσεις του Γιώργου Λάνθιμου μετά τη νίκη και το κόκκινο χαλί

today25 Μαΐου, 2015

Background
share close

To 68ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κάννων τελείωσε με μια τελετή που τίμησε τα φαβορί αλλά επεφύλαξε και αρκετές εκπλήξεις.

Τα φαβορί, οι εκπλήξεις και οι παραλείψεις

Kάποιες από τις ταινίες που νίκησαν ήταν μέσα στα φαβορί: Ο «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), το « Ο δολοφόνος» του Χου Χσιάο Χσιεν (Βραβείο σκηνοθεσίας), και φυσικά ο «Αστακός» του Λάνθιμου (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής). Μεγάλη «παράλειψη» θεωρήθηκε η απουσία οποιουδήποτε βραβείου για τo «Youth» του Πάολο Σορεντίνο, ενώ το επίσης πολυαναμενόμενο Carol του Τοdd Haynes αρκέστηκε στο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας χάρη στην πάντοτε μαγνητική Ρούνεϊ Μάρα. H μεγαλύτερη έκπληξη πάντως ήταν ο Χρυσός Φοίνικας- ενώ το Dheepan ήταν μια ταινία που «άρεσε», σίγουρα δεν ήταν από τα φαβορί. Απρόσμενη ήταν και η παρουσία του γνωστού ηθοποιού John C. Reilly (πρωταγωνιστούσε στον «Αστακό») που τραγούδησε στη σκηνή το τραγούδι Just a Gigolo.

Οι ευχαριστίες του Λάνθιμου στη σκηνή
Ο Λάνθιμος ευχαρίστησε τον Ευθύμη Φιλίππου.«Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να κάνω την ταινία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τους συμπαραγωγούς του απ’ όλον τον κόσμο και τους ηθοποιούς του. Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη τύπου, ρωτήθηκε αν γύρισε τον Αστακό για να αποδείξει ότι η Ελλάδα «είναι ακόμα το λίκνο του πολιτισμού». Εκείνος απάντησε ότι δεν δημιουργεί ταινίες με αυτού του είδους το σκεπτικό.

Greek director Yorgos Lanthimos poses on stage after being awarded with the Jury prize during the closing ceremony of the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 24, 2015.       AFP PHOTO / VALERY HACHE        (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)
Greek director Yorgos Lanthimos poses on stage after being awarded with the Jury prize during the closing ceremony of the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 24, 2015. AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)

Tα tweet του Υπουργού Πολιτισμού «Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο». Ενθουσιασμένος ήταν και ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Μετά το twitter ακολούθησε και ανακοίνωση:

“Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο!Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.”

Το κόκκινο χαλί και η τελετή απονομής

slide_428052_5538164_free
Η κριτική επιτροπή ποζάρει στο κόκκινο χαλί: Jake Gyllenhaal, Guillermo del Toro, Rossy de Palma, Sophie Marceau, Joel Coen, Sienna Miller, Xavier Dolan, Rokia Traore και Ethan Coen

slide_428052_5538156_free
Η Εμμανυέλ Μπερκό (Emmanuelle Bercot) και ο Maiwenn στο κόκκινο χαλί

slide_428052_5538158_free
Η Λετίσια Κάστα

slide_428052_5538162_free
Η Βελγίδα ηθοποιός Σεσίλ ντε Φρανς (Cecile de France)

slide_428052_5538176_free
Ο παρουσιαστής της τελετής λήξης Λαμπέρ Ουιλσόν (Lambert Wilson) στη σκηνή

slide_428052_5538248_free
Ο Γιώργος Λάνθιμος μόλις έχει παραλάβει το βραβείο του και ευχαριστεί μεταξύ άλλων τον σεναριογράφο του Ευθύμη Φιλίππου, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Λετίσια Κάστα

slide_428052_5538250_free
O Michel Franco ποζάρει με το Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Chronic» μαζί με τη Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι (Valeria Bruni-Tedeschi)

slide_428052_5538252_free
Ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα Ζακ Οντιάρ (Jacques Audiard) υποκλίνεται στο κοινό, πλαισιωμένος από τους προέδρους της Κριτικής Επιτροπής Joel και Ethan Coen, τους πρωταγωνιστές της ταινίας του Kalieaswari Srinivasan, Jesuthasan Antonythasan και τη βελγίδα ηθοποιό Σεσίλ ντε Φρανς

slide_428052_5538254_free
Ο κολομβιανός σκηνοθέτης Cesar Augusto Acevedo με το Βραβείο Χρυσής Κάμερας για την ταινια «La tierra y la sombra» και τη ηθοποιό Σαμπίν Αζεμά (Sabine Azema)

slide_428052_5538256_free
Η Εμμανυέλ Μπερκό, νικήτρια του Βραβειου Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «Mon Roi» και ο σκηνοθέτης Todd Haynes, με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας που κέρδισε η πρωταγωνίστριά του Ρούνεϊ Μάρα (Rooney Mara)

slide_428052_5538258_free
Η Ανιές Βαρντά (Agnes Varda) κέρδισε έναν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα

slide_428052_5538260_free
Ο Βενσάν Λεντόν (Vincent Lindon) δέχεται το Βραβείο Αντρικής Ερμηνείας από τη Michel Rodriguez

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%