Διασκέδαση

“Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης”, μία ταινία για την Άλκη Ζέη

today16 Οκτωβρίου, 2017

Background
share close

Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη.

Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων.

Με κυρίαρχη μαρτυρία αυτήν της ίδιας της Άλκης Ζέη, αλλά και με μαρτυρίες της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου και κάθε Σαββατοκύριακο στις 16:00 στον κινηματογράφο Δαναό (Λεωφ. Κηφισίας 109, μετρό Πανόρμου).
 
Τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, θα παρευρίσκονται στις προβολές η Άλκη Ζέη και οι συντελεστές της ταινίας για να συνομιλήσουν με το κοινό

Συντελεστές

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Σχεδιασμός ήχου-μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Δημήτρης Κασιμάτης
Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ)

Με την ευγενική υποστήριξη του
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπαραγωγοί: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά
Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος
Παραγωγή: Fantasia Audiovisual Ltd

Κριτικές

Λήδα Γαλανού (Flix)
«Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» εύχεσαι να μην τελειώσει.
Η Μαργαρίτα Μαντά δίνει στην Άλκη Ζέη και στις αναμνήσεις πολιτισμού μας το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει.

Το ντοκιμαντέρ τρέχει λιτά, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις (αυτές έρχονται από μόνες τους στον θεατή), χωρίς στόμφο ή ίχνος ναρκισσισμού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μιαν Ελλάδα με κέφι, δημιουργικότητα και αδιάκοπες ταλαιπωρίες […] Κι έτσι λιτά, η ουσία του σε καθηλώνει, όταν σκεφτείς πως κάτι τόσο πρόσφατο, όσο τα παιδικά μας χρόνια, έγινε ήδη «Ιστορία» κι όταν συνειδητοποιήσεις πόσο λείπει, τώρα, αυτή η οργανική καλλιέργεια της σκέψης, η αυθόρμητη κουβέντα, ο αυθεντικός πολιτισμός μιας συζήτησης μ’ έναν έξυπνο άνθρωπο. Που τον συναντάς, τυχαία και τυχερά, σ’ έναν «Περίπατο».

Μελπομένη Μαραγκίδου (VICE)
Το ντοκιμαντέρ που απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού και τις καλύτερες κριτικές είναι ουσιαστικά ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη […] Όπως ανέφερε στην ενότητα «Κουβεντιάζοντας» (σημ: στο πλαίσιο του 19ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) η σκηνοθέτρια Μαργαρίτα Μαντά, η ταινία της είναι ένα είδος βιογραφίας της Άλκης Ζέη, αλλά και μια ιστορία της Αριστεράς στον 20ό αιώνα, μιας και η συγγραφέας συνέδεσε τη ζωή της με αυτόν τον πολιτικό χώρο.

Νάγια Κωστιάνη (Huffingtonpost)
Όταν έχεις μπροστά σου την Άλκη Ζέη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αφήσεις να σου πει την ιστορία της με το δικό της τρόπο. Ή οποιαδήποτε ιστορία, για να είμαστε ειλικρινείς, έλα όμως που η ίδια η ζωή αυτής της σπουδαίας συγγραφέως κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Και η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Μαργαρίτα Μαντά, έκανε ακριβώς αυτό. Έβαλε την Άλκη μπροστά  στην κάμερα και την άφησε να διηγηθεί τα πάντα με τον χειμαρρώδη, τρυφερό και πάντα χιουμοριστικό της τρόπο.

Το Κουτί της Πανδώρας
Το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» κουβαλάει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων.

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%