Διασκέδαση

Χρήμα και εξουσία – Τα τραγούδια της κρίσης

today18 Σεπτεμβρίου, 2013

Background
share close

Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, ο καθένας μας, πέρα από την προσωπική ικανοποίηση που εισπράττει μέσα από την τέχνη, έχει υποχρέωση να στέκεται με κριτικό μάτι απέναντι στα πράγματα και να τα επισημαίνει, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, ούτε καν στον εαυτό του τον ίδιο. Είναι για μας αναμφισβήτητο ότι το χρήμα και η με οποιονδήποτε τρόπο κυκλοφορία του, όπως και η εξουσία και η με οποιονδήποτε τρόπο άσκησή της, πάντοτε, και πολύ περισσότερο σήμερα, αποτελούν τις έννοιες-κλειδιά για την κατανόηση της πορείας της κοινωνίας μας.

Για να φτιάξουμε την μουσική παράσταση που θα παρακολουθήσετε αμέσως τώρα, είχαμε την πολύτιμη βοήθεια πλείστων όσων σπουδαίων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, που μας συνέδραμαν με την, δημοσιοποιημένη και μη, καλλιτεχνική τους προσφορά. Οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ πως όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, οι στιχουργοί των τραγουδιών, ως άλλοι προφήτες, μας τα έχουν επισημάνει εδώ και δεκαετίες. Δεν ακούσαμε όμως τότε τη φωνή τους, δεν τους δώσαμε τη σημασία που τους έπρεπε. Σήμερα όμως, το μόνο που είχαμε εμείς να κάνουμε ήταν να τους αφουγκραστούμε με προσοχή και να χρησιμοποιήσουμε με τον προσήκοντα σεβασμό το υλικό τους, που μας προσφέρθηκε αφειδώλευτα. Το υλικό αυτό λοιπόν  σας το παρουσιάζουμε, παραλλάσσοντας, με βάση τους κώδικες της επιθεώρησης,  κάποιους στίχους και διαμορφώνοντάς το σε ενιαίο κείμενο, σαν σενάριο, με αρχή, μέση και τέλος.

Επειδή όμως το να κάνει κανείς από άμβωνος κριτική, και μάλιστα φορτώνοντας τα όλα στους άλλους (σας θυμίζει κάτι;), είναι πολύ εύκολο, μέσα από την παράσταση προσπαθούμε να προτείνουμε, από τη δική μας οπτική γωνία, και κάποια βασικά πράγματα που πιστεύουμε ότι ο καθένας από μας οφείλει να κάνει, στην πράξη και όχι απλώς στα λόγια. Χωρίς να αναδεχόμαστε ευθύνες που δεν έχουμε, ας κουβεντιάζουμε πότε-πότε με τον καθρέφτη μας και, αν είμαστε ειλικρινείς τουλάχιστον με τον εαυτό μας, αυτός θα μας πει τι κάνουμε καλά και τι όχι. Ας είναι αυτό ένα πρώτο βήμα.

Η θεωρητική επεξεργασία της σημερινής μας παράστασης κράτησε περίπου τρία χρόνια και η πρακτική της προετοιμασία από τον Απρίλιο. Είμαστε βέβαιοι για την εντιμότητα αυτής της δουλειάς και ξέρουμε ότι σηκώνει και περαιτέρω βελτίωση. Αυτό θα το κάνουμε με την πρόοδο των παραστάσεων και από τα ερεθίσματα που εσείς θα μας δώσετε. Και για το τέλος, μια μικρή υπενθύμιση: άλλο διασκέδαση κι άλλο ψυχαγωγία. Ψυχαγωγία ίσον αγωγή ψυχής. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε σήμερα και το υποβάλλουμε στην κρίση σας.

Σπύρος Κουρκουνάκης

Γιάννης Σαμπάς

Υ.Γ.: Σε μια εποχή όπου παρουσίαση και η προβολή της δουλειάς μας όλο και δυσκολεύει, οφείλουμε αμέτρητες ευχαριστίες στον Βασίλη Χατζηιακώβου, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και βοηθάει τις παραστάσεις μας με μέγιστη προθυμία, καθώς και τον Σταύρο Χριστακόπουλο, για την αμέριστη συμβολή του στην προβολή τους από το ‘‘Ποντίκι’’.

xrima kai eksousia

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%