Μουσική

Η Danai Nielsen διασκευάζει την “Κοντούλα λεμονιά”

today10 Ιουλίου, 2020

Background
share close

Κάνοντας τον πειραματισμό μέρος της καθημερινότητάς της και εισάγοντάς μας στο προσωπικό της σύμπαν, η dreamy-pop DanaiNielsen κάνει ένα μουσικό, καλοκαιρινό διάλειμμα από τη σκοτεινιά της προηγούμενης περιόδου και το γιορτάζει με την πιο multiculti δημιουργία που μπορούσαμε να περιμένουμε!

Η Δανάη, ιδιαίτερη, δημιουργική και τόσο ανήσυχη που δεν διστάζει να καταρρίψει όρια και δεδομένα, έρχεται τώρα, στην καρδιά του πιο ιδιαίτερου καλοκαιριού μας, με μια απρόσμενη διασκευή του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού “Κοντούλα Λεμονιά”. Αν η καλοκαιρινή διάθεση ήταν τραγούδι, αν η ψυχολογία της καραντίνας μπορούσε να μεταφραστεί σε ήχο, θα ήταν αυτό το τραγούδι μέσα από τον χαρακτήρα και τη προσέγγιση της Danai Nielsen.

Η περίφημη “Κοντούλα Λεμονιά” πρωτακούστηκε, σύμφωνα με τον θρύλο, στη Βήσσανη Ιωαννίνων, το 1928, σε ένα γάμο, από έναν γέρο που τραγούδησε το τραγούδι και τα όργανα άρχισαν να τον συνοδεύουν. Είναι νυφιάτικο τραγούδι, όπως άλλωστε δηλώνουν οι στίχοι.

Το κομμάτι αυτό ήταν στο μυαλό της Δανάης από παλιά. Εξυμνεί τη γυναίκα και τη δυναμική της, συμβολίζει το πέρασμα από την δροσερή νεότητα στην ώριμη γυναικεία φύση. Ηχογραφήθηκε το 2014 από τη Δανάη που ζούσε τότε ως μετανάστρια στη Γερμανία, μιλώντας σπαστά γερμανικά – όπως ακριβώς τραγουδάει τους ελληνικούς στίχους στο κομμάτι. Στα ακούσματα της Δανάης άλλωστε υπάρχουν και τα σπαστά ελληνικά, όπως τα μιλούσαν στην οικογένειά της. Ακούσματα και αναμνήσεις που σίγουρα ενισχύουν την αίσθηση αποδοχής της διαφορετικότητας και οδήγησαν την Δανάη σε νέες δημιουργίες και μουσικές εξερευνήσεις.

Δείτε το video clip εδώ:

Όπως λέει η ίδια:

“Είναι το τελευταίο τηλεφώνημα της γιαγιάς μου.

Ήταν Χριστούγεννα και οι γυναίκες της οικογένειας, με πρώτη τη γιαγιά Λευκή, μου το τραγούδησαν…

Είναι η αγάπη προς το γυναικείο φύλο, την γυναικεία δύναμη και φρεσκάδα.

Η “Κοντούλα Λεμονιά” είναι αυτό που με ξύπνησε από την καραντίνα.

Είναι τραγουδισμένη στην αθηναϊκή μας διάλεκτο.

Είμαστε multi culti κι αυτό είναι όμορφο.”

#KontoulaLemonia

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Ακούστε την διασκευή του θρυλικού “LADYBIRD” από τους Polaroid Buffalo Club και την Juno

Οι Αθηναίοι Polaroid Buffalo Club και η Juno, δύο καλλιτεχνικές παρουσίες με διαφορετικά μουσικά backgrounds, θέλοντας να πειραματιστούν και να υλοποιήσουν τις μουσικές τους ανησυχίες, ενώνουν τις δυνάμεις τους, κυκλοφορώντας τη διασκευή του θρυλικού 'LADYBIRD', του πετυχημένου ντουέτου της δεκαετίας του '60, Nancy & Lee, στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού. Η διασκευή ηχογραφήθηκε στο προσωπικό στούντιο του Κώστα Μηλιάρα, ο οποίος ανέλαβε και τη μίξη του ήχου, ενώ το mastering […]

today10 Ιουλίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%