Μουσική

Eurovision 2019: Η ανασκόπηση του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού

today25 Ιουνίου, 2019

Background
share close

Ο 64ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη φέτος στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, έπειτα από την περσινή νίκη της Νέτα Μπαρζιλάι στη Λισαβόνα. Αυτή, ήταν τέταρτη νίκη του Ισραήλ στο θεσμό και η τρίτη φορά που η χώρα φιλοξένησε τη διοργάνωση.

Τη Eurovision του 2019 παρακολούθησαν 182 εκατομμύρια θεατές σε σαράντα χώρες από την τηλεόρασή τους, ενώ 40 εκατομμύρια μέσω του YouTube. Σύμφωνα με τα στατιστικά, ο  διαγωνισμός αποκτά ολοένα και νεότερο κοινό, αφού φέτος οι ηλικίες 15 έως 24 ετών αποτέλεσαν το 45,3% – ποσοστό κατά δύο μονάδες υψηλότερο από εκείνο του 2018.

Από τις 41 χώρες που πήραν μέρος στη φετινή Eurovision, 26 ήταν εκείνες που προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό ενώ 15 αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς της 14ης και 16ης Μαΐου.

Έτσι, όπως κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των φιναλίστ, οι εταιρείες στοιχημάτων ανακοίνωσαν τα προγνωστικά τους για τον νικητή του μεγάλου τελικού της 18ης Μαΐου, δίνοντας ως κορυφαίο φαβορί την Ολλανδία με το τραγούδι “Arcade” και ερμηνευτή τον Ντάνκαν Λόρενς . Η Αυστραλία με το τραγούδι “Zero Gravity” ήταν το δεύτερο φαβορί, Σουηδία και Ελβετία το τρίτο και τέταρτο φαβορί αντίστοιχα, ενώ στα προγνωστικά ακολουθούσαν Ιταλία 5η, Αζερμπαϊτζάν 6ο, Ρωσία 7η , Ισλανδία 8η και Νορβηγία 9η.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα 42 fun club της Eurovision, ανέδειξε την Ιταλία ως μεγάλο φαβορί για τη νίκη, με την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Κύπρο να ακολουθούν. Εξάλλου, η Κύπρος – που πέρσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση με την Ελένη Φουρέιρα – είχε φέτος μεγάλες ελπίδες να πάρει την πρώτη της νίκη στον διαγωνισμό με την Τάμτα και το τραγούδι “Replay”.

Όσο για την Ελλάδα, που έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision το 1974, πήρε την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής νίκη το 2005 στο Κίεβο, όταν η  Έλενα Παπαρίζου ερμήνευσε το “My number One”.  Επίσης τρεις ελληνικές συμμετοχές έχουν καταφέρει να βρεθούν στην τρίτη θέση: το 2001  στην Κοπεγχάγη οι Antique με το “(I Would) Die for You”, το 2004 στην Κωνσταντινούπολη ο Σάκης Ρουβάς  με το “Shake It” και το 2008 στο Βελιγράδι η Καλομοίρα με το “Secret Combination”. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2019 με το Better Love της Κατερίνας Ντούσκα, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τον πρώτο κιόλας ημιτελικό δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για μια θέση στην κορυφή.

Το βράδυ της 18ης Μαΐου έφτασε και ο μεγάλος τελικός ήταν πλέον γεγονός. Αρχικά, η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τις επιτροπές κάθε χώρας έδωσε το προβάδισμα στη Σουηδία. Ωστόσο, όταν προστέθηκαν στον πίνακα της βαθμολογίας τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας, η Ολλανδία έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα στην κορυφή.

Έτσι, ο Ντάνκαν Λόρενς με το Arcade έλαβε συνολικά 498 πόντους (237 από την κριτική επιτροπή και 261 από την τηλεψηφοφορία) χαρίζοντας στην Ολλανδία  έπειτα από 44 ολόκληρα  χρόνια το πέμπτο της τρόπαιο! Με 26 βαθμούς διαφορά, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ιταλία με το τραγούδι “Soldi” , ενώ η Ρωσία με το “Scream” ήρθε τρίτη με 370 βαθμούς.

Και παρότι οι φετινές συμμετοχές της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν αξιόλογες, δεν κατάφεραν να μπουν ούτε καν στη δεκάδα, αφού τελικά η Τάμτα και η Κατερίνα Ντούσκα κατέληξαν στην 15η και 21η θέση αντίστοιχα.

Ωστόσο η βραδιά του μεγάλου τελικού επεφύλασσε και πολλές εκπλήξεις όπως την αλλαγή στον τρόπο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τις εμφανίσεις κάποιων προηγούμενων νικητών του διαγωνισμού, αλλά και τη Μαντόνα, η οποία ερμήνευσε το νέο της τραγούδι “Future” και την κλασική της επιτυχία “Like A Prayer”.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%