Μουσική

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφορεί νέο δίσκο εμπνευσμένο από την εξερεύνηση της NASA στο Δία

today7 Σεπτεμβρίου, 2021

Background
share close

Το άλμπουμ θα λέγεται “Juno to Jupiter” και περιλαμβάνει ήχους από την εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου “Τζούνο” από τη NASA για την εξερεύνηση του Δία.

Η δισκογραφική Decca Records ανακοίνωσε επίσημα ότι ο νέος δίσκος του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα κυκλοφορήσει στις 24 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την σοπράνο Άντζελα Γκεοργκίου. Θα κυκλοφορήσει σε CD και ψηφιακές μορφές, ενώ θα ακολουθήσουν κυκλοφορία σε βινύλιο και περιορισμένης κυκλοφορίας κασετίνα. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα single, “In the magic of Cosmos” και “Inside our perspectives”, τα οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ:

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή  αποστολή του  μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου “Τζούνο” από την  NASA για την εξερεύνηση του Δία,  την οποία “έντυσε” μουσικά ο συνθέτης.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι που συμπεριλαμβάνει την φωνή της διεθνούς σοπράνο Άντζελα Γκεοργκίου, καθώς και ήχους από την εκτόξευση του “Τζούνο” και του ταξιδιού που ακολούθησε, οι οποίοι έχουν σταλεί από το διαστημόπλοιο κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του μέχρι τώρα.

Η αποστολή “Τζούνο”, που αποτελεί μία από τις πιο τολμηρές και επιστημονικά φιλόδοξες πλανητικές αποστολές που έχει αποπειραθεί η NASA, έχει πάρει το όνομα της από την Ήρα (Juno στα Ρωμαϊκά), η οποία σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν σύζυγος του Δία (Jupiter στα Ρωμαϊκά), του “Πατέρα των Θεών και ανθρώπων”. Για να κρύψει τις ατασθαλίες του ο Δίας  συγκέντρωνε ένα πέπλο από σύννεφα γύρω από τον εαυτό του . Όμως η Ήρα μπορούσε να δει μέσα από τα σύννεφα και να ανακαλύψει τις ερωτικές δραστηριότητες του συζύγου της με τις ειδικές της δυνάμεις. Με παρόμοιο τρόπο, το διαστημόπλοιο Τζούνο κοιτάζει πίσω από σύννεφα αποκαλύπτοντας την δομή και την ιστορία του πλανήτη και το πως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Αυτός ο Ιούλιος σηματοδότησε την πέμπτη επέτειο από όταν το διαστημόπλοιο “Τζούνο” μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία. Έχοντας εκτοξευθεί το 2011 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, το  “Τζούνο” αφίχθηκε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Εξαιτίας της σημαντικότητάς της, η αποστολή επεκτάθηκε από την NASA και τώρα το θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 αντί για τις 31 Ιουλίου φέτος, που είχε σχεδιασθεί αρχικά να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος ο Παπαθανασίου δηλώνει:

‘’Σκέφθηκα να δώσω έμφαση στα χαρακτηριστικά του Δία/Jupiter και της Ήρας/Juno, οι οποίοι σύμφωνα με την Ελληνική Θεογονία είχαν μια ειδική σχέση. Ένοιωσα ότι θα έπρεπε να παρουσιάσω τον Δία μόνο με ήχο, καθώς οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία, η οποία κινεί τα πάντα και την ίδια την ζωή. Αντίθετα για την Ήρα ένοιωσα την ανάγκη για μια φωνή. Σε αυτή την ιστορική απεικόνιση της αποστολής στον πλανήτη Δία, η Άντζελα Γκεοργκίου εκπροσωπεί την Ήρα με έναν τρόπο που σου κόβει την ανάσα”

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η διάσημη σοπράνο συνεργάζεται με τον Έλληνα συνθέτη. Είχε προηγηθεί το 2011 μια συμφωνία (Hope/ Ελπίδα) και ένα ντουέτο (Piccola bohème), τα οποία ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γράψει για αυτήν. Και τα δύο έργα εκτελέστηκαν στα εγκαίνια του Κatara Amphitheatre στο Κατάρ.

Η Άντζελα Γκεοργκίου γράφει στο Facebook:

“Είμαι στην χαρούμενη θέση να αναγγείλω την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου “Juno to Jupiter” στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι εμπνευσμένο από την πρωτοπόρα μη επανδρωμένη αποστολή του διαστημόπλοιου “Τζούνο” της ΝASA και την συνεχιζόμενη εξερεύνηση του πλανήτη Δία και είναι προνόμιο μου να παίρνω μέρος ως Ήρα σε αυτό το άλμπουμ και να ερμηνεύσω για μια ακόμη φορά μουσική που συνέθεσε ο αγαπητός μου φίλος Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένας από τους σημαντικότερους και πιο χαρισματικούς συνθέτες στην ιστορία της μουσικής”

Πηγή: avalonofthehearts.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%